GÅ HARDT UT: Sørg for å få i deg en stor frokost og en stor lunsj - da unngår du å raide kjøleskapet i ren matdesperasjon når dagen er omme. Foto: Thinkstock
GÅ HARDT UT: Sørg for å få i deg en stor frokost og en stor lunsj - da unngår du å raide kjøleskapet i ren matdesperasjon når dagen er omme. Foto: Thinkstock
Kalorier

Slik fordeler du kaloriene gjennom dagen

Fra frokost til kvelds - slik bør inntaket ditt være.

Er du skrubbsulten når du kommer hjem fra jobb eller skole på ettermiddagen?

Det er en vanlig blemme mange gjør. Vår leser Emma stilte følgende spørsmål til vår ekspert Ina Garthe da hun holdt nettmøte om kosthold og trening sist:

- Som en gjennomsnittlig jente i tyveårene, hvordan skal kaloriene fordeles på måltidene? Hvor mye burde man få i seg til frokost, lunsj og middag?

Ina Garthe er trenings- og kostholdsekspert i KK. Du kan sende inn spørsmål til hennes spalte i bladet på ina.garthe@kk.no. Foto: Astrid Waller
Ina Garthe er trenings- og kostholdsekspert i KK. Du kan sende inn spørsmål til hennes spalte i bladet på ina.garthe@kk.no. Foto: Astrid Waller Vis mer

Start sterkt og tar det roligere utover dagen

- Det kan være greit å fordele energiinntaket slik at du har energi når du faktisk har bruk for det, svarer Ina.

- Det betyr at du bør ha relativt stor frokost og lunsj, passe stor middag og mindre til kvelds når du skal legge deg.

Hvorpå hun føyer til at Emma kanskje tenker dette:



«Jeg sitter på kontor hele dagen, da trenger jeg vel ikke stor lunsj?»

- Og det er egentlig korrekt. Men er du lite aktiv trenger du totalt ikke så mange kalorier i løpet av dagen.

- Denne fordelingen av energien er gunstig i forhold til metabolismen din (forbrenningen). Det vi ofte gjør feil, er at vi sparer inn hele dagen og spiser ukontrollert til middags og kveld fordi vi er så sultne. Det er ikke så gunstig å legge seg på full mage, sier Ina.

Hold blodsukkeret stabilt

- Det er en fordel at blodsukkeret ditt holdes konstant i løpet av dagen, slik at du ikke blir sulten, ukonsentrert og slapp mellom måltidene. Ofte fører dette til at du spiser mer til måltidene og at du tyr til søtsaker mellom måltidene. Du kan forhindre dette ved å innta faste måltider gjennom hele dagen og legge inn små mellommåltider når det er behov for det, har Ina tidligere uttalt til KK.no.

TEST DEG SELV: Hva kan du om kosthold?

Her er Inas eksempel på en dagsmeny som gir deg alt kroppen din trenger:

KLIPP UT OG HENG PÅ KJØLESKAPET:

07.00. Frokost: Havregryn med frukt og melk og ett glass juice.
09.30. Mellommåltid: ett knekkebrød med hvitost og skinke og en banan.
12.00. Lunsj: Grove brødskiver med leverpostei, paprika, kalkunpålegg, en gulrot og te.
14.30. Mellommåltid: Smoothie.
17.00. Middag: Grillet kylling med ris og salat m/dressing og vann.
20.00. Kvelds: Grove skiver med makrell i tomat og Biola/kulturmelk.

Trenger du et mer detaljert kostholdsopplegg? Sjekk vår ukeplan for et sunnere liv.undefined
Til forsiden