Forebygge Benskjørhet

Slik forebygger du beinskjørhet

Nok sol er blant tingene som er viktig.

BEINSKJØRHET- VANLIG SYKDOM: Norske kvinner ligger på verdenstoppen når det kommer til benbrudd forårsaket av osteoporose.
BEINSKJØRHET- VANLIG SYKDOM: Norske kvinner ligger på verdenstoppen når det kommer til benbrudd forårsaket av osteoporose. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi nordmenn ligger på verdenstoppen hva gjelder benbrudd, og osteoporose - eller benskjørhet, er blitt kalt en folkesykdom i Norge.

Hva som gjør at nordmenn er mer utsatt for sykdommen enn andre finnes det ikke noe eksakt svar på, men professor og ekspert på osteoporose ved Oslo Universitetssykehus, Erik Fink Eriksen forteller at det stort sett har med genene våre å gjøre.

- Rundt to tredjedeler av risiko for benskjørhet er genetisk betinget. Det virker som om «viking-gener» er dårlige for skjelettet, idet Norge, Sverige, Danmark og Island ligger i topp hva angår osteoporosehyppighet, sier han.

50 prosent av kvinner og 22 prosent av menn vil oppleve å få et brudd som følge av sykdommen, opplyser han. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om musklene dine

Svekkes med årene

Ifølge Fink Eriksen er det ikke slik at kvinner her i nord har mindre ben i skjelettet.

Han forteller om en nylig studie der spanske kvinner, som har halvparten så mange benbrudd som vi har her, ble sammenlignet med norske kvinner. Der fant de at det er selve benmaterialet som er skjørere hos norske kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer