Meieriprodukter

Slik forlenger du holdbarheten til matvarene

Triksene som gjør at melk, rømme og andre meieriprodukter holder lenger.

MEIERIPRODUKTER: Melk, rømme og andre meieriprodukter er spesielt sårbare og det er derfor viktig å oppbevare dem riktig. Hvis ikke kan de bli dårlige på noen få timer. Foto: A. C. Blystad
MEIERIPRODUKTER: Melk, rømme og andre meieriprodukter er spesielt sårbare og det er derfor viktig å oppbevare dem riktig. Hvis ikke kan de bli dårlige på noen få timer. Foto: A. C. Blystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Meieriprodukter som melk, rømme og cottage cheese er matvarer som lett kan bli dårlige, og du har helt sikkert opplevd at melken er blitt sur - selv før holdbarhetsdatoen har gått ut.

– De aller fleste meieriprodukter er merket med «best før dato». Det er en garanti for hvor lenge matvaren holder samme kvalitet, forteller Mari Austvoll Ilseng, prosjektleder for Forskning og Utvikling i Tine.

Men hvor lenge melk, rømme og andre meieriprodukter holder seg kan variere fra flere uker til noen timer - alt avhengig av hvordan du behandler og tar vare på produktene.

LES OGSÅ: Har du et normalt forhold til mat?

Ikke la kjøleskapsdøren stå åpen

«Best før datoen» melken eller rømmen er merket med, skal gjelde også etter at du har åpnet produktet, og det spiller ingen rolle om det er et fullfettprodukt eller en lettvariant.

Men, meieriprodukter er svært sårbare etter at du har åpnet dem og ifølge Mari Austvoll Ilseng i Tine, skal det lite til før de blir dårlige.

Det viktigste du kan gjøre for at meieriproduktene ikke skal bli sure, er å oppbevare dem kaldt. La alltid melk, rømme, fløte og andre meieriprodukter stå i kjøleskapet.

Hvor i kjøleskapet du oppebevarer meieriproduktene, har også mye å si for hvor lenge de vil holde seg. Et kjøleskap bør ikke ha høyere temperatur enn sju grader, likevel er det slik at temperaturen i et kjøleskap varierer. Det er varmest på øverste hylle og kaldest på nederste.

Derfor bør meieriprodukter plasseres på nederste hylle, og i alle fall ikke helt øverst. Melk og andre meieriprodukter bør heller ikke plasseres i kjøleskapsdøren. Da vil de nemlig utsettes for tempertatursvingninger hver gang du åpner og lukker.

LES OGSÅ: Får vitaminer sprøytet rett i blodet

KALDT: Setter du melken på frokostbordet, blir den raskere sur. Foto: natalyka - Fotolia
KALDT: Setter du melken på frokostbordet, blir den raskere sur. Foto: natalyka - Fotolia Vis mer

Dobbeltdipping ødelegger

Selv om jevn, kald tempertatur er viktig for at at meieriprodukter ikke skal bli dårlige før tiden, så er det ingenting som sørger for at rømmen blir raskere sur enn dobbeldipping.

– Spyttet i munnen inneholder enzymer som starter nedbrytingsprosessen i produktet. Hvor fort denne prosessen går, avhenger av temperaturen. Men, er det ikke kaldt nok, kan det gå fort, sier Ilseng.

Det samme gjelder om du bruker en skje som kanskje har vært innom en skål med frukt eller grønt og ikke er helt ren.

– Vær nøye med å bruke rene redskaper. Bær og frukt for eksempel, inneholder gjær som kan ødelegge et meieriprodukt raskt, sier Ilseng i Tine.

Vet du at rømmen eller kesamen er blitt «forurenset» - kast det.

– Jeg anbefaler ikke å lagre «halvspiste» produkter, sier Ilseng.

LES OGSÅ: Sjekk dette når du er i matbutikken

Setter du rømmeboksen på bordet?

Er du blant dem som lar melken stå på frokostbordet eller kanskje du setter rømmeboksen rett på fredagsbordet når familien spiser taco? Slik «uvaner» kan ødelegge meieriprodukter på rekordtid.

– De kan bli dårlige ganske fort dersom temperaturen stiger og det gjør den jo når produktet settes på bordet og står framme under måltidet, sier Ilseng.

Så med mindre du vet at hele melken blir drukket opp eller rømmen spist opp, er det bedre å ta ut litt og la kartongen eller boksen få stå i kjøleskapet.

Blant meieriprodukter er egg blant ferskvarematen som kan holde seg lengst etter «best før datoen». Men, også egg er avhengig av at du oppbevarer dem riktig.

Mange kjøleskap har egne eggholdere i døren, men disse bør du egentlig ikke bruke. Det beste er å la eggene ligge i kartongen de kommer i og la kartongen stå på nederste hylle i kjøleskapet, sammen med de andre meieriproduktene.

Og følger du denne tommelfingerregelen, bør du være trygg med det meste:

– Sjekk alltid allerede åpnede produkter før du bruker dem. Har de normalt utseende, lukter friskt og smaker godt kan de trygt serveres, sier Mari Austvoll Ilseng.

LES OGSÅ: Legger du tomatene i kjøleskapet?

REN: Vær nøye med at skjeen du bruker i rømmen er ren.  Foto: Sea Wave - Fotolia
REN: Vær nøye med at skjeen du bruker i rømmen er ren. Foto: Sea Wave - Fotolia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer