Taco

Slik fornyer du fredagstacoen

Lei den vanlige varianten? Da vil du elske dette!

TACO FREDAG: Har du blitt litt lei av den originale fredags tacoen? Da kan du for eksempel prøve å bytte ut kjøttdeigen med bønner og andre gode grønnsaker.  Foto: kitchenkiss - Fotolia
TACO FREDAG: Har du blitt litt lei av den originale fredags tacoen? Da kan du for eksempel prøve å bytte ut kjøttdeigen med bønner og andre gode grønnsaker. Foto: kitchenkiss - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er vel fredagen uten taco?

Vi nordmenn er i overkant glade i denne tradisjonelle meksikanske retten - og for svært mange av oss vil ikke helgen bli det samme uten.

Men, dersom du er en av dem som spiser det litt vel ofte, kanskje fordi barna dine elsker det, eller kjæresten/samboeren gjør det, så kan det vel også hende at du av og til bli litt lei?

Er du i sistnevnte gruppe bør du definitivt få med deg dette! Nedenfor får du nemlig tips til hvordan du kan fornye den klassiske fredagsretten, og med disse tipsene er det garantert at du ikke blir lei med det første.

LES OGSÅ: Så mye taco spiser vi i Norge

Bruk bønner og grønnsaker

Marit Røttingsnes Westlie, som har bloggen Fru Timian, forteller til KK.no at en fin måte å gjør tacoen litt mer spennende på, er å bytte ut kjøttdeigen med bønner.

KYLLING, GRØNNSAKER: Bytt gjerne ut kjøttdeigen med grønnsaker, eller kylling - superdeilig! Foto: JJAVA - Fotolia
KYLLING, GRØNNSAKER: Bytt gjerne ut kjøttdeigen med grønnsaker, eller kylling - superdeilig! Foto: JJAVA - Fotolia Vis mer

- Hvis du ønsker å gjøre noe nytt og for eksempel lage en vegetarversjon av taco, anbefaler jeg deg å gjøre som meksikanerne og bruke masse brune og røde bønner, kikerter og godt krydder.

- Jeg lager veldig ofte vegetar-lasagne med blant annet squash og aubergine. Dette kan du fint bruke til taco også. Fres squash, aubergine, paprika og løk sammen i en panne, og krydre med for eksempel spisskummen, som er det krydderet som gir lukten og smaken av taco. Smuldrer du litt feta eller vanlig ost over vil dette bli en supergod taco, sier hun.

Trine Sandberg, som er kvinnen bak Norges mest leste matblogg, Trines matblogg, mener i likhet med Westlie at du fint kan lage god og smakfull taco uten å bruke kjøtt.

- Du kan tilberede gulrøtter, bønner, løk og mange andre grønnsaker på akkurat samme måte som du ellers ville gjort med kjøttet.

- Jeg ville ført frest løken og gulrøttene sammen med litt hvitløk og chili, så tilsatt et hjemmelaget tacokrydder, hermetiske tomater og tomatpure. Til slutt ville jeg hatt i bønnene rett før du serverer middagen. Som tilbehør kan du ha det vanlige som for eksempel salat, guakamole, salsa og rømme, forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: Tacokrydder kan være en saltbombe

BØNNER: Vil du prøve noe nytt kan du bytte ut kjøttdeigen med for eksempel bønner. Stek og Krydre dem på samme måte som kjøttet og tilsett for eksempel paprika og løk.  Foto:  Fotolia
BØNNER: Vil du prøve noe nytt kan du bytte ut kjøttdeigen med for eksempel bønner. Stek og Krydre dem på samme måte som kjøttet og tilsett for eksempel paprika og løk. Foto: Fotolia Vis mer

Må ikke være kjøttdeig

Om du er en av dem som føler at det er et must å ha en eller annen form for kjøtt til tacoen, mener Westlie du ikke nødvendigvis trenger å bruke kjøttdeig.

- Du kan fint lage taco med både strimlet svinekjøtt, biff, kylling og fisk. Dersom du vil lage en versjon som er ganske tilsvarende originalen, så tenker jeg at det er greit å steke enten strimlet svinefilet eller strimlet biffkjøtt, sier hun.  

Dersom du fortsatt ønsker å bruke kjøttdeig til tacoen, bør i alle fall du bytte ut den originale kjøttdeigen med enten karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller svinekjøttdeig.

Vanlig kjøttdeig kan nemlig inneholde opp mot 14 prosent fett, mens den magreste varianten av kjøttdeig – karbonadedeig, kun har inntil fem prosent fett.

Kjøttdeig laget av svin eller kylling har også vesentlig lavere fettinnhold enn vanlig kjøttdeig av storfe. Husk også alltid å sjekke fettinnholdet i varedeklarasjonen.

KYLLING ELLER SVIN: Dersom det er et must å ha kjøtt til tacoen kan du prøve å bruke svinekjøtt eller kylling.  Foto: koss13 - Fotolia
KYLLING ELLER SVIN: Dersom det er et must å ha kjøtt til tacoen kan du prøve å bruke svinekjøtt eller kylling. Foto: koss13 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Styr unna lammekjøttdeig og medisterdeig

Lag krydder og tilbehør fra bunnen

Sandberg forteller at det å lage krydder, ulike salsaer og guacamole fra bunnen gjør tacoen til en helt ny smaksopplevelse.

- Du bør absolutt lage dette tilbehøret fra bunnen av. Da slipper du alle tilsetningsstoffene, saltet og sukkeret som disse ferdiglagde pakkene og glassene inneholder.

- Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra folk som har begynt å blant annet lage tacokrydderet selv. Når jeg først lager krydder fra bunnen av så lager jeg et stort glass som kan brukes flere ganger. Lager du krydder selv blir det ikke mye mer, men også mye rimeligere enn det ellers ville blitt.

Videre forteller Sandberg at hun ofte bruker hjemmelaget mangosalsa på tacoen.

- Jeg liker å forny tacoen litt, og varierer mellom å bruke kjøttdeig, karbonadedeig, storfekjøtt og kylling. Jeg bruker også en del hjemmelaget mangosalsa når jeg har taco til middag.

HJEMMELAGET: Dersom du er vant til å kjøpe ferdigsalsa og guacamole, mener ekspertene du heller bør lage det fru bunnen. Dette smaker mye bedre og da vet du hva som er i. Foto: JJAVA - Fotolia
HJEMMELAGET: Dersom du er vant til å kjøpe ferdigsalsa og guacamole, mener ekspertene du heller bør lage det fru bunnen. Dette smaker mye bedre og da vet du hva som er i. Foto: JJAVA - Fotolia Vis mer

- Mangosalsa smaker kjempegodt og er lett å lage, alt du trenger å gjøre er å blande sammen litt rødløk, mango chili, koriander og limesaft. Da får du en skikkelig krydret smak som passer perfekt til taco, sier hun.

Westlie forteller at hun synes det beste med taco er alt det gode tilbehøret man kan ha til.
Dersom du er vant til å kjøpe ferdig guacamole på butikken mener hun du heller bør prøve en hjemmelaget variant, da det smaker mye bedre.

- Jeg spiser gjerne helt vanlig taco, men jeg vil gjerne ha ordentlig hjemmelaget salsa og guacamole. For meg er kjøttet helt uvesentlig, da jeg synes tilbehøret er det aller beste. Jeg bruker bare litt kjøtt for smaken, så topper jeg det heller med for eksempel bønner og masse guacamole laget av avokado, hvitløk og chili. Det synes jeg er fantastisk godt.

- Ellers pleier jeg å bruke litt forskjellig tilbehør ut fra hva jeg har tilgjengelig på kjøkkenet. Det er det som er så fint med taco, at man kan bruke det mest, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer