Gaver

Slik forteller du at gaven ikke falt i smak

... men husk å si det på en pen måte.

GAVE: Dersom gaven fra partneren din ikke falt helt i smak og du ønsker å bytte den, er det ifølge ekspertene svært viktig at du sier dette på en fin måte. Foto: Fotolia
GAVE: Dersom gaven fra partneren din ikke falt helt i smak og du ønsker å bytte den, er det ifølge ekspertene svært viktig at du sier dette på en fin måte. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har høye forventninger til akkurat denne gaven, og endelig får du lov til å åpne den. Du river av papiret i full fart og kikker oppi esken med glitrende øyne.

Men så innser du med skuffelse at det ikke er gullringen eller designervesken du ønsket deg som befinner seg i esken, men det «verste» du kunne tenkt deg.

Ofte er det gavene fra våre bedre halvdeler vi gleder oss mest til og som vi har de høyeste forventningene til, og derfor er det ekstra skuffende når de absolutt ikke faller i smak.

Så hva skal du gjøre, være ærlig og bytte gaven eller klistre på et smil og late som den er verdens fineste? Ekspertene har gitt oss svaret.

LES OGSÅ: Har eksen fått ny kjæreste allerede?

Vil ikke såre partneren

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at han tror svært mange kvinner, og menn for den saks skyld, later som de liker gaver og beholder dem, fremfor å være ærlig.

- Vi lærer allerede som barn å late som om gaver faller bedre i smak enn det de egentlig gjør. Mange kvinner er nok uærlige om for å ta vare på den andres følelser og det forholdet de har.

Kjøs mener at gaver er en slags bekreftelse på forholdet – de skal helst vise at giveren kjenner mottakeren godt nok til å finne noe som virkelig passer, men som likevel er overraskende.

- En gave som ikke passer viser at giveren har feilvurdert. Dette er pinlig for begge, og truer forestillingen om at forholdet er nært og godt. Begge har med andre ord interesse av at mottakeren later som ingenting, sier han.

LATER SOM: Mange later som de liker gavene de får fra sine kjære fremfor å fortelle sannheten fordi de ikke vil såre følelsene deres.  Foto: Fotolia
LATER SOM: Mange later som de liker gavene de får fra sine kjære fremfor å fortelle sannheten fordi de ikke vil såre følelsene deres. Foto: Fotolia Vis mer


Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet, forteller at hun tror mange kvinner ofte blir skuffet over gaver, men takker likevel høflig for dem.

- Man vil jo ikke virke uhøflig eller utakknemlig. I dagens samfunn lever vi godt, og kjøper det vi selv vil, og har også derfor blitt ganske kresne på hva vi vil ha.

- Derfor tror jeg det å kjøpe gaver til våre kjære er enda vanskeligere nå enn det det var før da man faktisk trengte noe, sier hun.

LES OGSÅ: Kjæreste med en kollega - kan det funke?

En gave er ikke bare en ting

Det å måtte bytte en gave det ligger mye omtanke bak er aldri spesielt gøy, og derfor mener Kjøs det er ekstremt viktig å at du gir han et hint om hva du kunne tenke deg å få.

- Hvis du vet at partneren din ikke er så flink til å finne gaver, er det lurt å hinte litt til han om hva du ønsker seg. Når en feil gave først er gitt er det ofte best å late som ingenting mener jeg personlig.

Dersom du bytter gaven fra partneren din kan det være han blir såret og tenker at du ikke setter like stor pris på han som han trodde og ønsket.

- Det er trist å bytte en gave for den er faktisk mer enn selve tingen - den er et symbol på et bånd. Å bytte den understreker at båndet mangler noe, selv om det ikke er sånn ment.

- Å se på en gave som en hvilken som helst verdi man kan bytte inn, nærmest som et gavekort, går imot gavens dypere verdi, forklarer Kjøs.

LES OGSÅ: De vanligste sextabbene våre

SÅRENDE: Det å høre at en gave man har lagt mye omtanke bak ikke falt i smak kan være sårende for giveren.  Foto: Fotolia
SÅRENDE: Det å høre at en gave man har lagt mye omtanke bak ikke falt i smak kan være sårende for giveren. Foto: Fotolia Vis mer

Si det på en pen måte

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller at det er lov å bytte en gave dersom den ikke falt i smak, men da bør du fortelle det til partneren din på en fin måte.

- Dersom du virkelig ikke liker gaven og vet at du aldri kommer til å bruke den, kan det være lurt å si ifra på en pen måte.

- Du kan for eksempel takke for gaven og si at du setter pris på at han tenkte på deg, men at gjerne skulle byttet den i en annen farge, modell eller lignende så den blir akkurat det du ønsket deg, sier hun.

LES OGSÅ: Slik vet du om du er deprimert

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer