FRYS RETT: Legg kjøttet udekket inn i fryseren først. Foto: Stine Okkelmo
FRYS RETT: Legg kjøttet udekket inn i fryseren først. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Kjøtt

Slik fryser du kjøtt på riktig måte

Ikke legg det rett i frysepose.

KK.NO: De fleste som har fryser, har et lager med kjøtt og kylling der. Det er kjekt, for da trenger vi ikke handle middag hver dag. Men husk bare - for mye rødt kjøtt er ikke sunt.

Men hvordan går du fram når du skal fryse biffen, kyllingfileten eller nakkekotelettene?

Det smarteste er selvsagt å fryse ned slik at du kan ta ut ett og ett stykke ved behov.

Det er også viktig å sørge for at du unngår at det dannes for mange iskrystaller på kjøttet, for dette forringer kvaliteten, og øker sjansen for at kjøttet får fryseskader. Slike fryseskader er altså områder der all fukten er forsvunnet fra kjøttet, så det er blitt helt tørt.

Så hvordan går du fram? Legger du kjøttet rett i fryseposen og inn i fryseren? Det er ikke beste metode.

LES OGSÅ: Så ofte bør du rengjøre fryseren

Frys på et brett først

Den beste metoden er å fryse kjøttet utildekket på et brett, og så, når det er gjennomfrosset, pakke det inn i plastfolie, og deretter legge det i en frysepose.

Da får du minimalt med iskrystallisering, null luft rundt kjøttet, og det vil holde seg i minst tre måneder i fryseren uten at kvaliteten forringes.

1. Legg kjøttstykkene utildekket på et brett. For å sikre deg at de ikke fryser fast i brettet, kan du dekke det med matpapir eller plastfolie. (Noe vi skjønte først etterpå ... men disse kjøttstykkene løsnet med en kniv.) Foto: Stine Okkelmo
2. Legg brettet rett inn i fryseren og la det bli der i minst 6 timer, eller over natten. Foto: Stine Okkelmo
3. Når kjøttet er gjennomfrosset, tar du det ut. Legg merke til hvor lite is som har dannet seg på stykkene. Foto: Stine Okkelmo
4. Pakk stykkene inn i plastfolie. Pass på å legge den tett rundt stykket, så det ikke dannes luftlommer. Foto: Stine Okkelmo
5. Legg så kjøttstykkene i en frysepose (som er tykkere enn en vanlig plastpose) og legg tilbake i fryseren. Foto: Stine Okkelmo

Tips! Tørk av overflødig fukt på kjøttstykket før du legger det på brettet - dette gjelder spesielt kyllingfileter, som er fuktige på overflaten. For å sikre deg at du får løsnet stykket fra brettet når det er frossent, kan du legge matpapir eller plastfolie på brettet først. Dette er spesielt lurt når du fryser kyllingfileter, da disse fort kan feste seg godt til brettet.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: