Vekt

Slik går du opp i vekt på en sunn måte

Ina Garthes beste tips til deg som vil ha litt mer kjøtt på beina.

OPP I VEKT: I denne artikkelen gir Ina Garthe deg råd om hvordan du kan gå opp i vekt på en sunn og forsvarlig måte.  Foto: Getty Images
OPP I VEKT: I denne artikkelen gir Ina Garthe deg råd om hvordan du kan gå opp i vekt på en sunn og forsvarlig måte. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At vi kvinner er opptatt av vekt er en kjent sak. Ja, en undersøkelse gjennomført av NorStat på vegne av Midsona Norge i vår viste at hele syv av ti norske kvinner (1000 deltok) ønsker å gå ned i vekt og holde seg på en lavere vekt enn de har i dag.

Undersøkelsen viste også at halvparten av alle norske kvinner har forsøkt å slanke seg i løpet av det siste året.

I likhet med mange andre medier, skriver også vi i KK.no en del om hvordan du kan klare å opptrettholde en normal vekt, eller kanskje gå ned noen kilo.

Ett emne det imidlertid ikke snakkes like mye om – er dette med å legge på seg, hvis man synes man er for tynn.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke hoppe over måltider

Klarer ikke legge på seg

Vår trenings- og kostholdekspert Ina Garthe har flere ganger fått spørsmål fra lesere som synes de er for tynne, og som ønsker å legge på seg litt. Og da hun avholdt nettmøte fredag 16. desember, fikk hun inn nok et spørsmål relatert til dette fra leseren «Helene» (24).

Ifølge «Helene» legger hun nemlig ikke på seg uansett hva hun spiser, og 24-åringen er svært frustrert over dette.

«Jeg har prøvd forskjellige proteinshaker som jeg har blitt anbefalt på helsekost. Jeg spiser minst 5 ganger om dagen og jeg spiser ganske mye. Jeg er 165 og veier 49 kg. Det er veldig irriterende. Hva kan jeg gjøre for å legge på meg?» spør hun.

LES OGSÅ: Slik fordeler du kaloriene gjennom dagen

- Flere som sliter med dette

Ifølge Garthe er dette en mye vanligere problemstilling enn mange tror, og det viktigste er å prøve å få i seg ekstra næring på en sunn og forsvarlig måte.

- Dette er det flere som sliter med. Og det blir selvfølgelig viktig at ikke proteinshakene erstatter måltidene dine – for du blir jo mett av de også, skriver hun til Helene.

Garthe har tidligere også uttalt følgende til en annen ung kvinne som ønsket å legge på seg:

- Det er faktisk ikke så lett å legge på seg. Det kan være lurt å trene litt styrketrening i denne perioden og være lur slik at du sniker inn energi der du klarer med ekstra oljer, nøtter og energitette matvarer. En realistisk vektøkning kan være mellom 200-500 gram per uke, har hun forklart.

Her er Garthes beste råd til en sunn vektøkning:


1. Spis ofte og litt mer til hvert måltid

2. Prøv å innarbeide et måltidsmønster med 3-4 hovedmåltider og 2-3 mellommåltider i løpet av dagen. Gode eksempler på mellommåltider kan være: fruktyoghurt med müsli, kornblanding med melk, brødskiver med fiskepålegg/magert kjøttpålegg/egg, knekkebrød, frukt, frukt smoothies, nøtter, flytende restitusjonsprodukter eller sportsbarer.

3. Drikk energirike drikker. Det er ofte enklere å drikke noe enn å spise noe rett etter trening. Smoothies, fruktjuice, melk eller restitusjonsdrikker er enkle alternativer.

4. Mat med mye fiber bør begrenses noe. Det er fordi fiberrik mat fører til lenger metthetsfølelse, noe som kan gjøre det vanskelig å spise ofte nok og innta nok mat til måltidene.

5. Hvis du har et lavt fettinntak, kan dette økes for å få en høyere energitetthet i kosten. Fettkilder med umettet fett bør velges. Et eksempel kan være å bytte ut 1-2 kjøttmiddager i uken med fet fisk (ørret, laks, makrell og sild) eller bruke makrell i tomat som pålegg.

6. Planlegg en dagsmeny, og ha mat og drikke tilgjengelig.

Tips til dagsmeny

Ina Garthe har tidligere foreslått følgende dagsmeny, som gir deg alt kroppen din trenger (ønsker du å legge på deg lønner det seg å spise litt mer også, eventuelt øke porsjonene):

KLIPP UT OG HENG PÅ KJØLESKAPET:

07.00. Frokost: Havregryn med frukt og melk og ett glass juice.
09.30. Mellommåltid: ett knekkebrød med hvitost og skinke og en banan.
12.00. Lunsj: Grove brødskiver med leverpostei, paprika, kalkunpålegg, en gulrot og te.
14.30. Mellommåltid: Smoothie.
17.00. Middag: Grillet kylling med ris og salat m/dressing og vann.
20.00. Kvelds: Grove skiver med makrell i tomat og Biola/kulturmelk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer