Røykeslutt

Slik gjør du det lettere å slutte

Fire triks som hjelper deg å stumpe røyken for godt.

DU KAN KLARE DET: Å slutte å røyke er tøft, men for kvinner er det visse triks som kan hjelpe. Foto: Thinkstock
DU KAN KLARE DET: Å slutte å røyke er tøft, men for kvinner er det visse triks som kan hjelpe. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Rundt 17 % av kvinnene i Norge røyker daglig. Tidligere var det langt flere menn enn kvinner som røykte, mens det i dag er like mange menn og kvinner som røyker. Blant kvinner som røyker 1-4 sigaretter daglig, er risikoen for hjerteinfarkt fordoblet.

I Norge øker hyppigheten av lungekreft langt mer blant kvinner enn blant menn. En kvinne som røyker ti sigaretter per dag, har ti ganger høyere risiko for å utvikle lungekreft enn en kvinne som ikke røyker, ifølge Slutta.no.

Kvinner spesielt

Mange vil slutte, og klarer det med gode råd fra for eksempel slutta.no, som har tolv tips når du skal stumpe røyken med suksess.

Men er det noe spesielt vi kvinner bør fokusere på når vi skal kvitte oss med uvanen?

Mange kvinner følger gjerne de vanlige tipsene, men ifølge Livestrong.com er det fire triks som skal appelere ekstra til oss med doble x-kromosomer.

LES OGSÅ: Dette er like farlig som å røyke

Velg en god dag å slutte på

Alle som slutter anbefales å velge en dag der det er slutt på røykingen, men kvinner bør tenke seg om og sjekke hormonkalenderen sin også. Er du premenstruell, kan røyksuget være større enn andre dager, skriver U.S. Department of Health and Human Services.

Derfor burde man velge en dag hvor premens-symptomene har gitt seg, det gjør oddsen for å lykkes bedre.

Spør legen om medisiner

Både menn og kvinner opplever suksess med røykesluttmedisiner som Zyban, som gjør nikotinsuget mindre. Selv om noen mener at nikotintyggis og -plaster virker bedre på menn, kan det også være svært effektiv for kvinner.

LES OGSÅ: Disse sigarettene er ekstra farlige

Trening er bra

For mange ligger røykesluttbøygen i det at man sannsynligvis legger på seg en del når man slutter å røyke. Men fysisk aktivitet kan hjelpe langt på vei, som rask gange, svømming eller sykling. Fokuser på de positive sidene ved røykeslutt, det kan få tankene vekk fra vekta - som i det store og det hele betyr mindre enn sykdommene man kan pådra seg hvis man fortsetter å røyke.

Hold fokus

Vi tenker mye, og når vi slutter å røyke kan det være smart for oss å tenke mer på grunnene til at vi vil slutte, og fortsetter å fokusere på alle helsefordelene ved å stumpe røyken. For røyker du, er det mange ting som kan bli bedre:

 • Røyking påvirker utseendet. Det fører til misfarging av tennene og mer rynkete hud.

 • Fettfordelingen på kroppen påvirkes av røyking. Dersom man røyker vil fettet legge seg mer rundt magen, mens man får en jevnere fettfordeling dersom man slutter.

 • Blant kvinner som røyker 1-4 sigaretter daglig, er risikoen for hjerteinfarkt fordoblet.

 • Røyking blant kvinner i fruktbar alder påvirker nedbrytingen av østrogen. Dette betyr blant annet at kvinnens naturlige beskyttelse mot hjerte- og karsykdommer reduseres.

 • Kvinner som røyker kommer tidligere i overgangsalderen enn ikke-røykere.

 • Risikoen for livmorhalskreft øker opptil 5 ganger hos kvinner som røyker, sammenlignet med dem som ikke røyker.

 • Etter overgangsalderen er kvinner som røyker mer utsatt for beinskjørhet og har større risiko for brudd enn kvinner som ikke røyker.

 • Røyking kan føre til endringer i menstruasjonen og øke risikoen for smertefull menstruasjon og uregelmessige blødninger.

 • Røyking nedsetter kvinners fruktbarhet.

 • Risikoen for urininkontinens øker avhengig av hvor mye og lenge en kvinne røyker.

 • Bruk av p-piller kombinert med røyking kan gi økt risiko for blodpropp.

  Lykke til med røykeslutten!

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer