Egg

Slik hardkoker du egg i ovnen

Da får du perfekte egg uten grønn plommekant og gummiaktig eggehvite.

SMART: Lekende lett og med topp resultat - hardkokte egg i ovnen! Foto: Stine Okkelmo
SMART: Lekende lett og med topp resultat - hardkokte egg i ovnen! Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du glad i egg? De er næringsrike og mettende, og slett ikke så skumle for kolesterolet som mange tror. Dagens egg inneholder nemlig mindre kolesterol, kalorier og fett enn for 30 år siden, og er dessuten en fin kilde til viktige næringsstoffer som selen, jod, vitamin D, vitamin B12 og jern.

Og om du ikke er så glad i å spise kjøtt eller fisk, er egg en fin erstatning for å få i deg nok av både disse næringsstoffene, og dessuten er egg ganske proteinrike.

Så hvor mange egg er det ok å spise? To egg om dagen er helt greit, mener ekspertene.

Egg kan spises på flere måter: Du kan lage omelett, eggerøre eller speilegg eller - som kanskje er mest vanlig - koke dem.

KOK DEM I OVNEN: Visste du at du kan lage perfekt hardkokte egg i ovnen? Smart hvis du skal lage til en stor frokost.  Foto: MSPhotographic - Fotolia
KOK DEM I OVNEN: Visste du at du kan lage perfekt hardkokte egg i ovnen? Smart hvis du skal lage til en stor frokost. Foto: MSPhotographic - Fotolia Vis mer

Hvorvidt du velger bløtkokt eller hardkokt egg er en smakssak, men du kan jo merke deg at Fedon Lindberg mener bløtkokte egg er sunnere enn hardkokte.

Kok eggene i ovnen

Om du foretrekker hardkokte egg, har vi en kanskje overraskende melding til deg: Du kan nemlig helt fint tilberede dem i ovnen!

Joda, det stemmer. Eggene trenger slett ikke kokes for å bli hardkokte.

Så hvorfor skal du tilberede dem i ovnen i stedet for i kjelen?

Fordi du kan hardkoke mange egg i samme slengen - perfekt om det er flere i husholdningen som spiser egg, eller om du ikke har tid til å hardkoke egg hver morgen, og derfor kan hardkoke alle du trenger gjennom uka på søndag, for eksempel.

De beste argumentene er imidlertid at du ved å hardkoke dem i ovnen unngår den grønne kanten på plommen, og får en finere og mindre gummiaktig konsistens på eggehviten. Desssuten blir de lettere å skrelle.

Det eneste negative, er at det tar lenger tid å tilberede eggene på denne måten. Det tar 25-30 minutter å få dem hardkokte.

VOILÁ: Prøver du denne metoden, kommer du aldri til å gå tilbake til kjelekoking igjen. Foto: bit24 - Fotolia
VOILÁ: Prøver du denne metoden, kommer du aldri til å gå tilbake til kjelekoking igjen. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik holder du eggene friske og bakteriefrie

Slik går du fram:

  • Sett ovnen på cirka 165 grader (litt høyere om det er snakk om store egg).
  • Legg så eggene på et muffinsstekebrett, så de ikke triller rundt i ovnen. Har du ikke dette kan du bruke en brødform eller lignende og legge eggene der.
  • La eggene stå i ovnen i 25-30 minutter.
  • Ta dem ut av ovnen - husk at de er veldig varme - og legg dem i en bolle med iskaldt vann (la gjerne bollen stå i vasken mens du lar iskaldt vann renner fra springen). La dem kjøle seg her i 10 minutter.
     

PS! Eggskallet kan få noen brune flekker når de stekes i ovnen, men det gjør ingen skade, og ofte forsvinner disse når du legger dem i kaldt vann etterpå.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer