Omega 3

Slik holder du deg ung

Lær av de beste. Her er hemmeligheten bak det å eldes med ynde og stil.

Slik holder du deg ung
Publisert
Sist oppdatert
Røyking, drikking, dårlig kosthold og mangel på psykisk og fysisk trening er med på å forskynde aldringsprosessen, hevder australske eksperter. Les hvordan du kan forsinke de vanligste aldringstegnene - og eldes med stil.
 • Les også: Bli finest på julebordet
 • Hukommelse

  For å unngå at du blir tidlig glemsom er rådet å gi hukommelsen din noe å jobbe med.- Bruk den eller mist den, sier Bob Montgomery, professor i psykologi ved University of the Sunshine Coast til Courier Mail.Han sier at det er viktig å gjøre ting som gir hjernen noe å jobbe med, om det så er å legge et puslespill eller lese en bok på et annet språk.- Det beste er å repetere og gjenta ting for deg selv for å dra oppmerksomhet mot hukommelsen. Et tips er å prøve å lage assosiasjoner til ting du allerede kjenner godt. Hvis du vil huske at du skal kjøpe brød eller appelsiner, tenk på brødet i ovnen eller appelsinene i fruktfatet du er så glad i, sier Montgomery.
 • Les også: Spis deg skjønn, smart og sunn
 • Hørsel

  Wayne Wilson, audiolog ved University of Queensland, sier at det å gradvis la være å eksponere seg for høy lyd ettersom man blir eldre bevarer hørselen.- Det er mange som bruker og misbruker for eksempel i-poden. Lydeksponering gjennom høretelefoner skader hårcellene i øret. Disse cellene er der for å omforme lyden til noe hjernen kan forstå. Hvis du eksponerer deg for alt for mye lyd vil du som tredveåring ha en hørsel som en femtiåring, advarer Wilson.Tipset er at du ikke skal ha lyden høyere enn at du kan høre noen snakke med normalt toneleie en meter unna. Også næringsfattig mat med mye fett påvirker hørselen din.- Blodstrømmen til høreorganene går via hjernen, så alt som påvirker blodstrømmen kan sette hørselen i fare, sier audiologen.
 • Les også: ipodvibratoren er her
 • Syn

  For å unngå at synet svikter bør du gå regelmessig til synsundersøkelser, dette selv om du føler at øynene dine er friske.- En rekke synsproblemer som kommer med alderen kan unngås, sier Shannon Pugh, president ved Queensland branch of the Opometrics Association of Australia.- Det er flere øyesykdommer du ikke ville visst om dersom du ikke sjekket synet regelmessig, sier hun. Hun råder også folk til å bruke solbriller med UV-filter for å unngå skader på netthinnen.- Det er også uhyre viktig å innta både A, C og E-vitminer gjennom et sunt kosthold fordi det påvirker stoffskiftet på netthinnen. Gulrøtter, grønne bladrike grønnsaker som for eksempel spinat og mat med Omega 3-fettsyrer som oljet fisk er godt for helsen og for synet, sier hun.
 • Les også: 30 000 brillebrukere kan kjøre ulovlig
 • Tenner

  Dårlig renhold av tennene er med på å krympe gommene. Tennene blir seende gamle ut. - Desuten sliter mye brus og sportsdrikker på emaljen, sier Martin Webb, lege og president ved Queensland branch of the Australin Dental association. Han oppfordrer folk til å unngå røyking, te, cola og rødvin.
 • Les også: Spis deg til et vakkert smil
 • Rygg

  Vi sitter ved pulten, på kontoret, i TV-stolen, i bilen, foran videospillet og ved middagsbordet. - Ryggraden vår tåler ikke all sittingen, sier Bronwyn McNamara, president ved Queensland branch of the Chiropractors Association of Australia. Bevegelse er altså nøkkelen til en frisk rygg. Ifølge kiropraktoren bør man bevege seg hvert 20.minutt. - Det er fullt mulig å ha en god rygg som nittiåring hvis du tar vare på den og behandler ethvert problem så snart det oppstår, sier McNamara.Et par ting man bør unngå er å sitte med kryssede ben og bære vesker på en skulder. Den beste sittestillingen er den som støtter nedre del av ryggen og som er litt tilbakelent. Knærne bør være i samme høyde som hoftene og føttene bør plantes på gulvet, eller på en fotpute.- Også det å være ti kilo over din idealvakt kan legge hundre kilo ekstra press på ryggskivene i nedre del av ryggen, påpeker han.
 • Les også: Få bort fettet før julebordet
 • Hud

  Når det kommer til rynkete og læraktig hud så er, kanskje ikke så ovveraskende, sol den største fienden.- Å bruke solhatt og en kvalitetskrem som beskytter mot UV-strålene er helt essensielt, sier Robert Sinclair, hudlege i Brisbane, Ausralia. Huden i ansiktet er mye mer utsatt enn den på kroppen, men ifølge Sinclair har vitenskapen kommet langt og anti-age-produkter utvunnet fra vitamin A kan i flere tilfeller ha noe for seg. SE VIDEO TRINN FOR TRINN:
 • Helges videoguide: Lær å legge hverdagsmakeup
 • Helges videoguide: Lær å legge festmakeup
 • - Hudbeskyttelse handler ikke bare om å beskytte seg fra ultrafiolette ståler som kan brenne deg, men også fra UVA. Når det kommer i kontakt med huden din frigjøres det oksygen som bryter ned kollagenet og derved elastiteten i huden din, sier han. Røyking er en annen faktor som påvirker huden, særlig i ansiktet. - Hvis du vil se 20 år eldre ut, legg deg i sola med en røyk, sier han sarkastisk.
 • Les også: Festklar i en fei
 • Hår

  Vitenskapen er nærmere en kur for grått hår, men foreløbig har vi ingen håndfaste beviser på at dette aldringstegnet kan unngås. - Det sies ofte at man får grå hår over natten, men det er mer en anekdote enn det er fakta. Årsaken til grått hår ligger i celler som stopper å produsere pigmentet som gir håret farge. Nesten som en løvetann, sier Rick Sturm, professor i molekylær biologi ved University of Queensland. Noen foreslår riktig nok kurer som inkluderer visse yoga-stillinger som får blodet til å strømme i hodet, hodemassasje og det å gni fingernegler mot hverandre. - Ingenting av dette vil gjøre noen forskjell. Inntil videre er mitt råd å stelle pent med håret og i verste fall farge de grå hårene når de kommer snikende, sier han. LES OGSÅ:
 • 60 frekke festfrisyrer
 • De sju dødssyndene
 • De beste skjønnhetstipsene
 • Nesten naturlige negler
 • Lag dine egne ansiktsmasker
 • 5 løgner om skjønnhet
 • 10 must i sminkepungen
 • Les flere gode råd om hud, hår og makeup i no Helges faste spalte på kk.no.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer