FERSK: Guacamole er fantastisk som dip, eller som en del av fredagstacoen. Dessverre blir den fort brun i fargen. Her er noen gode tips til hvordan du kan holde den fersk. Foto: (c) Franck Schmitt/Oredia/Corbis/All Over Press
FERSK: Guacamole er fantastisk som dip, eller som en del av fredagstacoen. Dessverre blir den fort brun i fargen. Her er noen gode tips til hvordan du kan holde den fersk. Foto: (c) Franck Schmitt/Oredia/Corbis/All Over Press Vis mer

Guacamole

Slik holder du guacamolen grønn

Her er fire metoder som virker.

Publisert

Du har gjort i stand til tidenes tacofredag for deg og vennene dine, og oppdager at den hjemmelagde guacamolen har blitt brunaktig i fargen. Det er så irriterende at du har bare lyst til å skrike høyt.

Du er ikke den eneste som har opplevd dette. Å hindre guacamolen i å miste sin grønnfarge er som å prøve å stoppe oppskjærte epler fra å bli brune. Umulig. Eller i hvert fall føles det sånn.

Men det betyr jo ikke at du skal droppe guacamolen. Avokadoen er jo tross alt en sunnhetsbombe full av gode vitaminer og sunt fett. Heldigvis finnes det faktisk noen triks som skal hjelpe med å holde guacamolen grønn og frisk helt til servering.

Her er fire superenkle tips du bør teste ut neste gang.

LES OGSÅ: Så mye taco spiser vi i Norge

BRUNT: Avokadokjøttet kan fort bli brunt etter at den skjæres opp. Dette er en naturlig reaksjon som skjer når kjøttet kommer i kontakt med luft. Foto: Pavel Chernobrivets / Alamy/All Over Press
BRUNT: Avokadokjøttet kan fort bli brunt etter at den skjæres opp. Dette er en naturlig reaksjon som skjer når kjøttet kommer i kontakt med luft. Foto: Pavel Chernobrivets / Alamy/All Over Press Vis mer

Reagerer på luft

Toril Gulbrandsen, som er prosjektleder og matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no, har tidligere fortalt KK.no at når du deler avokadoen i to eksponeres fruktkjøttet for oksygen, og reagerer da ved å bli brunt. Dette kalles oksidering, og det tar ikke lang tid før du ser resultatet.

For å holde guacamolen grønn må du med andre ord forsinke oksideringen, altså sørge for at avokadokjøttet ikke er i kontakt med luft over for lang tid. Et triks er selvsagt å lage guacamolen klar rett før servering, slik at den er helt fersk når du setter den på bordet. Da vil den mest sannsynlig bli spist opp før den rekker å bli brun.

Dessverre har man ikke alltid mulighet til det. Og noen ganger er det så greit å kunne gjøre alt klart en god stund på forhånd. Særlig dersom du venter gjester. Heldigvis finnes det flere gode triks som kan hjelpe.

LES OGSÅ: Lei av at avokadoen blir brun?

Bruk plastfolie

Dersom du skal lage guacamolen på forhånd er det nesten en selvfølge at du dekker den med plastfolie før den settes i kjøleskapet. Sørg for at plasten er så tett som mulig, slik at luften ikke slipper inn. Likevel er det ikke alltid at dette er nok. Med mindre du bruker en vakumpakker som suger ut all luften, kan du ikke unngå at det er en liten luftlomme mellom plasten og guacamolen. Derfor bør plastfolien alltid kombineres med andre gode triks.

SYRE: Ha litt lime- eller sitronsaft på toppen av den ferdige guacamolen før du dekker den med plast, da vil den lettere holde på sin friske grønne farge. Foto: Joana Kruse / Alamy/All Over Press
SYRE: Ha litt lime- eller sitronsaft på toppen av den ferdige guacamolen før du dekker den med plast, da vil den lettere holde på sin friske grønne farge. Foto: Joana Kruse / Alamy/All Over Press Vis mer

Saften av sitron eller lime

Avokado er en ganske fet og mektig grønnsak, og de fleste oppskrifter på guacamole inkluderer derfor litt saft fra en lime eller sitron, som gir en svak syrlig smak. Denne saften kan også ha en gunstig effekt når det gjelder å holde avokadokjøttet friskt.

Ha også litt lime- eller sitronsaft på toppen av den ferdige guacamolen før du dekker den med plast, og la den stå i kjøleskapet fram til servering. Da vil den lettere beholde sin friske grønne farge.

AVOKADOSTEINEN: Ta vare på avokadosteinen og legg den midt i guacamolen under oppbevaring. Den inneholder naturlige stoffer som hindrer misfarging, og hjelper derfor avokadoen å holde på sin naturlige grønnfarge.  Foto: REX/Stock Connection/All Over Press
AVOKADOSTEINEN: Ta vare på avokadosteinen og legg den midt i guacamolen under oppbevaring. Den inneholder naturlige stoffer som hindrer misfarging, og hjelper derfor avokadoen å holde på sin naturlige grønnfarge. Foto: REX/Stock Connection/All Over Press Vis mer

Ikke kast avokadostenen

Å renske en avokado innebærer også å fjerne den store steinen som ligger i midten av grønnsaken. Men neste gang du skal lage guacamole kan det være lurt å ta vare på denne steinen en stund, den kan nemlig være nyttig under oppbevaringen.

Steinen inneholder naturlige stoffer som hindrer misfarging, og hjelper derfor avokadoen å holde på sin naturlige grønnfarge. Når guacamolen er ferdiglaget kan du derfor legge steinen i midten av blandingen, dekke med plastfolie og sette i kjøleskapet.

LES OGSÅ: Frukten som kan holde deg ung

Bruk vann

Den enkleste, og kanskje en av de beste metodene for å holde guacamolen grønn, er å bruke litt vann. Først trykker du guacamolen godt sammen, slik at den ligger kompakt og tett i bollen, så har du litt vann på toppen før du dekker bollen med plastfolie. Vannet og plastfolien vil da skape dobbel beskyttelse mot luften. Før servering tar du av plasten, heller vannet forsiktig av, og rører rundt. Volia! Tacomiddagen blir nå perfekt med fersk guacamole.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer