Hender

Slik holder du hendene unge

Alderen din avsløres av hendene - men her er triksene som gjør at de holder seg myke og vakre lenger.

HOLD DEM UNGE: Hendene dine viser ofte aldringstegn før ansiktet, så sørg for å bruke hansker og solfaktor for at de ikke skal gjøre at du ser eldre ut.  Foto: Thinkstock
HOLD DEM UNGE: Hendene dine viser ofte aldringstegn før ansiktet, så sørg for å bruke hansker og solfaktor for at de ikke skal gjøre at du ser eldre ut. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er liten tvil om at mange av oss bruker mye tid og penger på å ta vare på huden i ansiktet. Vi skrubber og peeler, smører og renser, tar masker og kurer, sminker og styrer.

Men hvor mye tid bruker du egentlig på hendene dine?

De kan fort bli både tørre, misfargede og rynkete, og dermed få deg til å se eldre ut enn du egentlig er.

Her er noen enkle tips for å holde hendene unge lengst mulig.

HENDENE RØPER ALDEREN: Madonna (53) holder seg unektelig godt, men hendene eldes raskere enn ansiktet og kan avsløre den egentlige alderen. Foto: All Over Press
HENDENE RØPER ALDEREN: Madonna (53) holder seg unektelig godt, men hendene eldes raskere enn ansiktet og kan avsløre den egentlige alderen. Foto: All Over Press Vis mer

1. Bruk hansker

Om du oppholder deg ute over lengre tid, for eksempel når du jobber i hagen, bør du faktisk bruke hansker for å minimere effekten av de skadelige uv-strålene du utsetter huden for.

Uv-strålene kan nemlig gi alt fra rynker og pigmentflekker til hudkreft.

Og det er ikke bare ute du bør ha hansker. Også når du tar oppvasken eller vasker huset kan det lønne seg å beskytte hendene med gummihansker.

Det samme gjelder hvis du er ute i veldig kaldt vær.

(Saken fortsetter under bildet.)LES OGSÅ: Du trenger mer krem enn du tror

2. Husk solfaktor

Du har kanskje en håndkrem du sverger til, men har du sjekket om den har solfaktor?

Å bruke solfaktor er nemlig det viktigste du kan gjøre for hendene dine, ifølge Health.com.

Og det er slettes ikke bare når det er sol og sommer at du trenger solfaktor. Bruk det hver eneste dag – uansett vær.

En del uv-stråler kommer seg faktisk gjennom vinduer, så smør hendene med solfaktor selv om du skal være inne eller sitte i bilen.

LES OGSÅ: Derfor bør håndkremen din ha solfaktor

3. Vurdér behandlinger

Har du fått mørke flekker på hendene? Det er vanskelig å få fjernet dem helt, men du kan ta noen grep for å gjøre dem minst mulig synlige – og for å forebygge nye.

Solkrem: Dette poenget kan, som sagt, ikke stresses nok! Har du først fått pigmentflekker og ønsker å gjøre noe med det, må du bruke solkrem med høy faktor uansett hva slags annen behandling du velger, har hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no) tidligere fortalt, og foreslår Anthelios eller Elixir Daily Defense.

Fruktsyrer, glykolsyre og salicylsyre: Disse kan hjelpe ganske godt på ujevn pigmentering, feks 5-10 prosent glykolsyre daglig i 4-8 uker kan gi en gradvis bleking. Kojicsyre, lakrisekstrakt og arbutin er andre virkestoffer som virker blekende og finnes i produkter som Elixir Cosmeceuticals, sier hudlegen.

Niacinamide: Dette er et annet virkestoff som virker blekende, og i noen studier har det gitt nesten like god effekt som hydrokinon (som er reseptbelagt). Niacinamide er et vannløslig B-vitamin som er godt tolerert også av dem med sensitiv hud. Den høyeste konsentrasjonen finnes i Niactil fra Elixir, en lett, vannbasert gel med 4 prosent niacinamide.

Det finnes også reseptbelagte midler eller behandlinger hos hudlege eller hudpleier, og KK.no har tidligere laget en oversikt over disse midlene og behandlingene som du kan studere nærmere om det er aktuelt for deg.

LES OGSÅ: Sorry, dette er ikke en pigmentflekk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer