Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS. Hun er treningsspaltist for KK på både nett og papir, og også svarer på leserspørsmål i begge fora.
Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.
Har du nyttårsforsettene klare, eller er du så lei av å ikke makte å gjennomføre dem at du rett og slett ikke gadd å ha noen i år?
Jeg synes at nyttårsforsetter er en positiv ting. Det kan da umulig være feil å tenke gjennom hva man ønsker å endre ved livsstilen sin for å få et sunnere liv — også forsøke å gjennomføre dette? Det er helt klart at de fleste av oss faktisk trenger å gjøre noen endringer.
Hvorfor har nyttårsforsettene fått et så dårlig rykte? De oppfattes jo nærmest som patetisk. Det kan nok ha en sammenheng med at mange av forsettene blir til rundt 12-slaget den 31. desember, og en del av de er kanskje ikke så godt gjennomtenkte. Resultatet blir som vi alle kjenner til — de gode forsettene varer i beste fall noen uker ut i det nye året, da er motivasjonen forduftet.
Jeg synes du skal sette deg ned og tenke over én eneste tinge du har lyst til å endre. Ikke tre eller fire (slutte å festrøyke, slanke deg, bli flinkere til å vaske bilen og begynne å trene). Finn en ting du virkelig har lyst til å gjøre noe med og lag en plan.
Jeg tuller ikke når jeg sier plan, jeg mener faktisk at du skal lage en skriftlig fremstilling av hvordan du skal klare å endre denne ene tingen. La oss si at du vil begynne å trene regelmessig. Ikke trene fem ganger den første uken, tre uken etter og deretter med gradvis synkende regelmessighet til hele vanen forsvinner, men regelmessig.
Først. Hvorfor vil du trene? Det er lett å glemme hvorfor når det har gått noen uker og måneder. En treningsvane er ikke noe du skal ha i noen måneder, den skal vare livet ut! Trener du for mer overskudd, for å føle deg bedre, for å gå ned i vekt. Jeg anbefaler de to første, for det med vekten kommer av seg selv.
Så: Hva skal du prioritere bort? Når du legger til noen timer hver uke må du gjøre mindre av noe annet. Se på tv eller surfe på nettet, kanskje?
Hva skal du trene og når? Det lønner seg med faste tidspunkter som skrives ned i almanakken. Da er det ryddet plass og du har forpliktet deg. Om det ikke fungerer å planlegge langt fremover kan du sette opp i kalenderen at hver søndag kveld skal du benytte 10 min til å planlegge når du skal trene neste uke. Skriv det opp. Vær måteholden. Ikke skriv opp fire-fem økter per uke, to eller tre er mer enn nok. Får du tid til mer iblant kan det regnes som ren bonus.
Hva er ditt absolutte minstekrav? Du får ikke alltid tid til å trene så mye som du vil. Jeg synes en gang per uke er et bra minstekrav, Da mister du ikke formen.
Hva gjør du med den dårlige samvittigheten når du «sprekker»? Alle opplever motivasjonsfall og «sprekk». Det betyr ikke at hele planen er ødelagt. Om du plutselig har falt ut av vanen noen dager eller en uke er det bare å stå opp neste dag og tenke «nå fortsetter jeg». Dropp den dårlige samvittigheten, den hjelper deg ikke. Og det er det lange løp som teller!
Hva gjør du når kroppen bare har lyst på sofa og potetgull i stedet for trening? Du trener allikevel! Om du føler deg sliten er du mentalt sliten, ikke fysisk. Vi lever ikke liv som sliter oss ut fysisk. Når du er mentalt sliten trenger du alt det treningen gir deg av hormoner og avkobling. Bare prøv — du vil aldri angre!
Når du har skrevet ned alle disse aspektene, og kanskje noen til, har du laget en kontrakt med deg selv. Ta vare på den og se på den med jevne mellomrom. Før gjerne en enkel treningsdagbok, så lærer du litt om deg selv og de nye vanene dine. Lykke til og godt nytt år!
Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no
LES OGSÅ:




