UNDERLIVSPLAGER: Sliter du med plager som sopp, klør, irritasjon eller urinveisinfeksjon? Dette kan du lett forebygge ved å være ekstra forsiktig med et par ting.  Foto: Fotolia
UNDERLIVSPLAGER: Sliter du med plager som sopp, klør, irritasjon eller urinveisinfeksjon? Dette kan du lett forebygge ved å være ekstra forsiktig med et par ting. Foto: Fotolia Vis mer

Underlivsplager

Slik holder du underlivet ditt friskt

Tips som kan spare deg for en rekke plager.

Publisert

Er du en av dem som ofte plages med underlivsproblemer, som for eksempel sårhet, utflod, sopp eller urinveisinfeksjon?

Det er svært vanlig at kvinner opplever dette fra tid til annen, men heldigvis finnes det en rekke gode tips og triks som lett kan forebygge disse plagene.

LES OGSÅ: Slik ser ekte kvinner ut nedentil

Unngå å tørke deg syk

Har du noen gang tenkt over hvordan du tørker deg etter du har gjort ditt fornødende på toalettet? Vel det bør du, for hvilken vei du tørker deg kan nemlig utgjøre en stor forskjell for underlivet ditt.  

Som du kanskje vet, så anbefales det at en skal tørke seg bakover og ikke forover etter avføring. Årsaken til at dette er viktig, er at det å tørke seg forover kan transportere bakterier fra endetarmen til urinåpningen og resultere i blant annet en urinveisinfeksjon - som oppstår når tarmbakterier finner veien inn i urinrøret.

Tarmbakterier kan også komme inn i skjeden og skape en bakterieinfeksjon som kalles bakteriell vaginose. Det klareste symptomet er grønnlig utflod som lukter svært spesielt, noen sammenligner lukten med råtten fisk.

En normal utflod skal være uten klumper, blir hvit eller gulvit når den kommer i kontakt med oksygen (altså havner i trusa), og lukter friskt og syrlig.

TØRKE SEG: Dersom du tørker deg feil er det fort gjort å ende opp med en urinveisinfeksjon.  Foto: Lars Zahner - Fotolia
TØRKE SEG: Dersom du tørker deg feil er det fort gjort å ende opp med en urinveisinfeksjon. Foto: Lars Zahner - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Vask deg nedentil med vann

Er du en av dem som bruker dyre dommer på underlivssåper i god tro om at du gjør underlivet ditt en stor tjeneste? Vel, underlivssåper er kanskje mer skånsomme for området «der nede» enn vanlige kroppssåpe, men ifølge eksperter er det faktisk like effektivt å bruke rent vann.

Kroppen i seg selv er nemlig skapt for å være selvrensende, så de fleste områdene trenger man egentlig kun å vaske med litt vann. Dette gjelder også området rundt kjønnsorganet, hvor både kvinner og menn har slimhinner som er en annen type overflate enn hud.

- Slimhinnene er veldig sårbare og er egentlig ikke skapt for kjemiske påvirkninger. Du skal være litt forsiktig med å bruke såpe generelt på slimhinnene fordi de kan tørke ut, bli irriterte og såre – og da skaper du kun problemer for deg selv, har Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgivning, tidligere uttalt til KK.no.

DROPP SÅPE: Du trenger ikke bruke dyre dommer på såper til underlivet. Ifølge eksperten er det nemlig aller best å kun vaske seg med vann.  Foto: Adéle C. Blystad
DROPP SÅPE: Du trenger ikke bruke dyre dommer på såper til underlivet. Ifølge eksperten er det nemlig aller best å kun vaske seg med vann. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer

LES OGSÅ: Stadig flere opererer underlivet

Tiss alltid etter sex

Sex er faktisk en av de vanligste årsakene til at kvinner får urinveisinfeksjon, og ifølge en artikkel på Nytimes.com skjer nesten 80 prosent av alle urinveisinfeksjoner hos unge kvinner innen 24 timer etter samleie.

– Den økte risikoen for urinveisinfeksjon (UVI) hos kvinner ved samleie skyldes de anatomiske forholdene; med kort avstand mellom vagina, urinrør og anus, har Linn Hjarne, som er gynekolog ved Aleris, Strømmen, tidligere fortalt til KK.no.

Urinveisinfeksjon oppstår når det kommer bakterier inn i urinblæren, og med disse korte avstandene i kvinners underliv har bakteriene kortere vei å reise.

Det er derfor en god regel å tisse rett etter samleie. For jo lengre du venter, jo større er risikoen for at bakteriene når urinblæren. Bakterier trives nemlig godt i kroppsvarm urin så her ligger forholdene til rette for at de skal formere seg og skape en infeksjon.

LES OGSÅ: Svetter du mye rundt underlivet og lysken?

Bruk bomullstruser

Dersom du fra tid til annen plages av tilbakevendende sopp eller andre underlivsinfeksjoner, kan det være en god idé å bytte ut det vanlige undertøyet ditt til fordel for truser som er laget av bomull.

Årsaken til dette er at bomull er et 100 prosent naturlig stoff som puster mye bedre enn de syntetiske stoffene. Undertøy som har god luftsirkulasjon holder underlivet tørt, noe som reduserer risikoen for bakterievekst.

Dersom du ofte plages med irritasjon nedentil bør du i tillegg vaske undertøyet ditt med mildt uparfymert vaskemiddel, samt unngå tettsittende klær som holder på fuktigheten.

BOMULL: Er du plaget med underlivsproblemer kan det være en god idé å bytte ut de syntetiske trusene dine med bomullstruser.
BOMULL: Er du plaget med underlivsproblemer kan det være en god idé å bytte ut de syntetiske trusene dine med bomullstruser. Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du trene bekkenbunnsmuskulaturen 

Spis deg til et frisk underliv

Dersom du ofte opplever sopplager, kan det være en idé å spise litt mer yoghurt, og helst naturell. Yoghurt inneholder nemlig gode melkesyrebakteriene som bidrar til å holde bakterier i både fordøyelseskanalen og vagina i sjakk.  

Rammes du gjentatte ganger av urinveisinfeksjon, kan du forebygge dette ved å drikke mye væske i form av vann eller sure væsker som appelsinjuice og tranebærjuice (de bør være usukret). Å spise tranebær kan også forebygge infeksjoner. Det samme kan ananas, som inneholder et antibakterielt enzym, skriver nettsiden HealthWorks.com.

En annen plage mange kvinner rammes av er vaginal tørrhet. Opplever du dette kan det være verdt et forsøk å spise soyaprodukter. Soya inneholder nemlig en form for østrogen som kan hjelpe til å få i gang fuktproduksjonen i skjeden. Det enkleste er å kjøpe soyamelk og bruke den i kaffe eller over frokostblandingen.

Andre tips for et sunt og friskt underliv:

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer