- Bli venn med maten, sier Kks kostholdsekspert Jeanette Roede i nettmøte med kk.nos lesere. Hun mener det er viktig å se maten på en annen måte når du ikke lenger trenger å gå ned i vekt.
- Maten er ikke bare en kilde til nødvendige næringsstoffer om magefyll, det er også en kilde til glede, smaker, nytelse, farger, konsistenser, samvær, hygge og mye mer. Det er viktig finne tilbake til disse kvalitetene i maten og i måltidene, sier Jeanette.
Hun gir følgende råd til deg som vil stabilisere vekten etter vektreduksjon:
- Begynn med å øke med mellom 100 og 200 kalorier per uke, entenved å spise mer mat, eller litt mer energitett mat, sier Jeanette.
Eksempler på mer energitett mat kan være:
- Kroppen bruker litt tid til å tilpasse seg et økt inntak, så opptrappingen bør skje gradvis, sier Jeanette.
Lurer du på hvor mange kalorier du trenger om dagen? Det kan du enkelt beregne slik:
For deg som vil ha stabil vekt:
vekten din i kilo x 34 = kaloribehov per dagFor deg som vil ned i vekt:
vekten din i kilo x 27 = kaloribehov per dagFor deg som vil opp i vekt:
vekten din i kilo x 40 = kaloribehov per dagMetoder for å beregne kaloribehovet mer nøyaktig, som tar hensyn til aktivitetsnivå, finner du hos helsenett.no.