Grønnsaker

Slik holder grønnsakene seg lenger

Blancher og frys ned de ferske grønnsakene, så beholder de farge, næringsstoffer og smak.

FRYS NED FERSKE GRØNNSAKER: Ja, du kan fryse ned grønnsakene du kjøper i grønnsaksdisken fremfor å kaste dem. Trikset er å blanchere dem først. Da beholder du både farge, smak og næringsinnhold.
FRYS NED FERSKE GRØNNSAKER: Ja, du kan fryse ned grønnsakene du kjøper i grønnsaksdisken fremfor å kaste dem. Trikset er å blanchere dem først. Da beholder du både farge, smak og næringsinnhold. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er få ting som er så herlig som friske, smakfulle grønnsaker i alle regnbuens farger. Og jo mer du spiser, jo bedre er det, skal vi tro norske helsemyndigheter.

Kaster mye

Siden det er så godt, er det fort gjort å gå litt amok i grønnsaksdisken når du først er i gang, og ofte ender man opp med å kjøpe langt mer enn man har bruk for.

Dessverre er det også slik at grønnsaker ikke har særlig lang holdbarhet, og derfor ender store dunker av de næringsrike herlighetene i norske søppelbøtter hver eneste uke.

Ønsker du imidlertid å spare på grønnsakene, samtidig som du bevarer næringsstoffer og friskhet, kan det å fryse dem være et godt alternativ.

Friske grønnsaker du tilbereder og fryser, vil som regel være et mer smakfullt, og ikke minst billigere, alternativ enn de ferdige frossenposene du får kjøpt på butikken.

LES OGSÅ: Ha revne gulrøtter i karbonadedeigen

Blancher grønnsakene først

Dersom du har prøvd å fryse ned ferske grønnsaker før, så har du imidlertid kanskje opplevd at de har mistet farge og smak?

Ett godt tips er derfor å blanchere/forvelle råvarene før du fryser dem ned. Dette vil rett og slett si at du har kokende vann over grønnsakene for en kort periode, før du heller vekk vannet.

Ved å blanchere grønnsakene beholder du smak og farge, fordi du reduserer enzymene som bryter ned råvarene før nedfrysning.

Dette hjelper gjør også at maten beholder alle de sunne næringsstoffene.

Slik gjør du det:
 • Kok opp vann i en kjele
 • Legg grønnsakene i vannet når det har kokt opp og dekk til med lokk
 • Gi dem et raskt oppkok – maks tre minutter
 • Ta grønnsakene ut av vannet og legg dem i en skål med isvann (forhindrer gjennomkoking)
 • La de ligge i isvannet i 8-11 minutter
 • Ta grønnsakene ut av vannet og fordel dem i fryseposer
 • Legg dem i fryseren

  LES OGSÅ: Grønnsaker alene er ikke nok

  Tilberedning av grønnsaker

  Det er ikke bare måten du oppbevarer grønnsakene på, som har noe å si for smak og næringsinnhold. Også riktig tilberedning er viktig.

  KK.no har tidligere kommet med følgende tips:

  1. Spis dem rå

  En av de beste måtene og tilberede grønnsakene på, er å ikke tilberede dem i det hele tatt.

  Noen vegrer seg for å spise grønnsaker på grunn av konsistensen eller smaken etter de er kokt, kanskje dette kan gjøre trikset?

  Mange grønnsaker kan med fordel spises rå siden enzymene, vitaminene og fotokjemikalier holder seg intakt.

  Det finnes imidlertid også grønnsaker som gir mer næringsstoffer ved tilberedning. For eksempel er det mye lettere for kroppen å ta opp betakaroten i gulrot etter at den er kokt.

  LES OGSÅ: Slik får du mest ut av fiskemåltidet

  2. Damp dem

  Under definisjonenen av dampkoking i det Store norske leksikon heter det at dampkoking har en fordel ved tilberedning av mat fordi maten taper mindre av salter, smaksstoffer og vitaminer enn ved vanlig koking.

  Dette kommer av at grønnsakene mister mindre vann ved damping. Desto mer vann du kan holde inni grønnsakene, jo bedre er det for næringsstoffene, og ved damping tilsetter du faktisk fuktighet.

  Dampkok grønnsakene i lite vann i kort tid. Og server grønnsakene så raskt som mulig etter tillaging.

  LES OGSÅ: Så mye kalsium trenger kroppen din

  3. Wok grønnsakene

  Dette er både enkelt, raskt og godt, og en veldig sunn måte å tilberede grønnsakene på. Sørg for at pannene er ordentlig varmet opp på forhånd og sleng alt du måtte ønske av grønnsaker i pannen.

  Du bør imidlertid passe på at du ikke lar de ligge så lenge at de blir helt myke. Da har de mistet mye av næringsstoffene sine.

  Wok grønnsakene sammen med for eksempel fisk eller kylling og ris. Det er ofte en av rettene som blir servert hjemme hos vår kostholdsekspert Ina Garthe.

  LES OGSÅ: Så varm bør middagen være

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer