<strong>FYLL PÅ MED VANNHOLDIG MAT:</strong> Da føler du deg mettere enn kaloriene vil tilsi at du er.  Foto: Colourbox.com
FYLL PÅ MED VANNHOLDIG MAT: Da føler du deg mettere enn kaloriene vil tilsi at du er. Foto: Colourbox.com Vis mer

Slank

Slik holder slanke mennesker seg tynne

Seks tips du kan dra nytte av.

Publisert
Sist oppdatert
Har du lurt på hvorfor tynne mennesker ser ut som de gjør - og hvordan de forblir slanke?

Her er de seks vanligste årsakene, ifølge Fox News.

LES OGSÅ: Klarer du ikke spise nok frukt? Prøv dette

1. De foretrekker mat som metter

Om det er bevisst eller ikke, starter mange tynne mennesker ofte et måltid med en suppe eller salat, som gjør at de ikke spiser så mye resten av tiden de sitter ved bordet.

Et av studiene Barbara Rolls, professor i ernæring ved Pennsylvania State University, ledet, viste at de som startet måltidet med en kalorifattig salat, spise færre kalorier totalt.

– Strategien tok vekk rundt 12 prosent av kaloriene fra måltidet. Mat med mye vann kan gi deg følelsen av at du har spist mer, sier Roll.

Rolls har også funnet ut at det å drikke vann til måltidet ikke har den samme effekten. Hun har forsket på "kaloritetthet" - kaloriinnhold i mat og forholdet mellom kalorier og matens vekt.

Enkelt forklart handler det om at mat med mye vann, som frukt, grønnsaker, vannbaserte supper og stuinger, og kokt fullkorn, har lite kalorier, men er veldig mettende. De fleste inneholder også mye fiber, noe som gjør deg mett.

LES OGSÅ: 30 matvarer nesten uten kalorier

2. De spiser mindre porsjoner

Nei, slanke mennesker veier ikke maten. De ber ikke kelneren ramse opp kaloriinnholdet på menyens fristelser.

Men de legger merke til hva de spiser, og mange fokuserer på å fylle tallerkenen med frukt, grønt og magert protein.

– Ingen er noensinne blitt fete av en stekt scampi, sier Stephen Gullo, psykolog og forfatter av The Thin Commandments Diet, til Fox News.

Slanke mennesker velger ofte å kjøpe mindre mengder mat og styrer unna "spis alt du kan for 200-kroner"-restauranter. De bruker også mindre tallerkener enn andre, noe som er en kjent strategi når det kommer til dietter.

Spiser du fem små måltider daglig, blir det lettere å forsyne seg med mindre enn hvis du bare spiser tre måltider i løpet av dagen.

LES OGSÅ: Disse styrkeøvelsene kan du gjøre foran tv-en

3. De klarer å prioritere seg selv først

– Jeg har sett så mange kvinner som nektet å bruke tid på seg selv, sier Anne Fletcher, forfatter av Thin for Life. Hun jobbet i fem år på en klinikk for overvektige.

Tynne kvinner prioriterer å spise riktig, trene regelmessig og redusere stress - alt det spiller inn på vekta.

Fletcher innrømmer å ha gått glipp av barnas fotballkamp i ny og ne, men syns ikke at man skal ha dårlig samvittighet for det. Det handler bare om å ta vare på seg selv.

– Når man selv tar styringen, forstår man at løsningen på vektkontroll ligger inni oss. Det handler ikke om heksebrygg eller dietten som søsteren din går på, forklarer hun.

4. De har tynne foreldre

Men gener har bare delvis skylda for at de er slanke.

– Rundt 30 prosent av det å være tynn handler om arv, resten er miljø, sier James O. Hill, direktør ved Center for Human Nutrition i Denver.

Vokser du opp med fjellturer, idrett og sunn mat, er det store sjanser for at du fortsetter de gode vanene når du blir voksen - og oddsen øker for at midjen holder seg smal.

LES OGSÅ: Slik kan en matdagbok holde deg slank

5. De hopper ikke over måltider

Slanke mennesker slipper ikke det de har i hendene når magen rumler, men de går ikke rundt og sulter heller.

– Jeg har jobbet med 15 000 pasienter, og det de fleste har til felles når de mister kontrollen over vekten, er at de hopper over måltider, sier Stephen Gullo.

Hvorfor? Når du er skrubbsulten, blir det vanskeligere å kontrollere overspiser-impulsene.

LES OGSÅ: Spiser du for store porsjoner?

6. De klarer å begrense seg

Alle trenger variert kost, men Rolls forskning viser at jo flere valg vi har tilgjengelig på bordet, jo mer spiser vi.

Du kan være stappmett av pastaretten du akkurat spiste, men hvis noen tilbyr deg dessert, har de fleste av oss en ekstra mage til det.

– I et måltid med mange ulike retter og smaker, opplever vi at vi blir mette av de ulike typene mat etterhvert som vi spiser dem. Men vi har fortsatt lyst på den maten vi enda ikke har fått, særlig de tingene på bordet som har annerledes smak, lukt, form og tekstur, forklarer Rolls.

Men, ikke begrens antall matvarer på bordet med mål om å bli tynn, bare husk at bordet heller kan fylles med sunne og mettende kalorier. Så får du den næringen du trenger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer