Vin

Slik kan du enkelt kontrollere alkoholinntaket

Uten at det behøver å bli kjedelig. Spar kalorier og unngå blackout i fridagene!

SLIPP Å BLI FOR FULL: Det er helt klart mulig å kose seg med alkohol uten å bli superduper full. Foto: Thinkstock
SLIPP Å BLI FOR FULL: Det er helt klart mulig å kose seg med alkohol uten å bli superduper full. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange av oss sliter med at vi drikker litt for mye alkohol når vi først setter i gang. For det er jo få ting som er deiligere enn å nyte et par glass vin på fredagskvelden, eller ta en utepils med gode venner - hvert fall nå som det er vår og mange fridager i vente.

Hender det stadig vekk at det ene vinglasset blir til fem, eller at pilsen på puben ender med tequliashots og blackout, er det imidlertid ikke fullt så «kos» lenger.

Det å våkne opp dagen derpå med skallebank, kvalme og fyllenerver som gjør at du nærmest hopper ut av ditt eget vindu, er ikke særlig festlig. Men - det er fortsatt vanskelig å begrense seg når du først står i det. For det er jo ikke noe «gøy» å være den som ikke drikker.

Spørsmålet er da hvordan man skal klare å redusere alkoholinntaket, uten å kjede seg og uten at det må gå på bekostning av kosen.

Og - dersom det ikke krever sånn altfor mye viljestyrke, så er jo det ganske ålreit det og da...

LES OGSÅ: Kan du drikke OG gå ned i vekt?

HA FRUKT I DRINKEN: Ha store fruktbiter i drinken din, de absorberer mye alkohol. Men husk å ikke spise dem! Foto: Thinkstock
HA FRUKT I DRINKEN: Ha store fruktbiter i drinken din, de absorberer mye alkohol. Men husk å ikke spise dem! Foto: Thinkstock Vis mer
HA ISBITER I VINEN: Ha isbiter, eller farris i vinen din - da får du i deg mer væske og unngår å drikke så mye alkohol. Foto: Colourbox
HA ISBITER I VINEN: Ha isbiter, eller farris i vinen din - da får du i deg mer væske og unngår å drikke så mye alkohol. Foto: Colourbox Vis mer

Slik bør du drikke

Høres det umulig ut? Neida, slett ikke!

Det finnes nemlig flere smarte tips du kan følge når du drikker - som vil bidra til at du får i deg mindre alkohol av gangen.


Nedenfor får du noen av disse:
(OBS: Litt viljestyrke må til - for det er tross alt alkohol-«mengden» du får i deg som teller til slutt)

 • Hvitvin: Hell kun i et halvt glass vin, og fyll opp resten med Farris, mozell eller sprite zero. Det beste er Farris, eller andre vanntyper med kullsyre - for da får du i deg ekstra væske. Alkohol er dehydrerende.
 • Hvitvin/musserende: Ha masse isbiter i drinken din. Da får du ikke fylt opp glasset like fullt, og når isbitene smelter får du i deg vann.
 • Øl: Dropp halvliteren til fordel for flaske/boks - men pass på at du begrenser deg i forhold til hvor mange du drikker.
 • Rødvin/hvitvin/musserende: Kjøp en halv flaske (37,5 cl) fremfor en hel (75 cl) på polet. Og hold deg til denne!
 • Sprit/vodka etc.: Ha masse frukt i drinken din - men ikke spis det. Frukten suger nemlig til seg masse av alkoholen.


  LES OGSÅ: Uvanene som er bra for deg

  Hold deg til øl eller vin

  Ifølge Jeanette Roede, kommunikasjonssjef og konseptsjef i Grete Roede AS, er det også lurt å holde seg til én alkoholtype av gangen.

  - Unngå for mange typer alkohol, og det beste er å holde seg til øl eller vin , sier hun til KK.no.

  Tørr hvitvin er det beste - da du kan blande den ut med Farris, eller ha i isbiter. Det er også den alkoholtypen med færrest kalorier. Øl og vin har også lavere alkoholinnhold enn for eksempel sprit.

  - Et annet godt råd er å drikke minst ett glass vann for hvert glass vin, eller hver øl, og sørg for at du har spist et godt måltid, eller en middag sammen med alkoholen eller før festen. Det er også lurt å gi seg i tide - det er ikke de siste glassene som gjør festen morsom, sier Roede.

  LES OGSÅ: Alkohol blandet med lettbrus gir høyere promille

  Flere gode tips får du nedenfor:
  • Lag en plan. Før du starter å drikke, sett en grense for mye du skal drikke denne kvelden.
  • Begrens pengebruken. Bestem deg på forhånd for mye penger du skal bruke på alkohol. Tar du kun med deg en hundrelapp på byen og legger igjen bankkortet, så er det vrient å drikke noe særlig mer enn ett glass (unngå spanderingsrundene fra venner etc.)
  • Drikk litt mindre hver gang du er på fest eller ute. Start i det små, og reduser inntaket fra fem til fire glass hvitvin, deretter fra fire til tre og så videre. Du kan nyte en drink, men i mindre mengder.

  LES OGSÅ: Unge kvinner dropper mat for å drikke alkohol

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer