DIABETES: Dersom du legger om på livsstilen kan dette redusere faren for å få diabetes type 2 betydelig.  Foto: All Over Press
DIABETES: Dersom du legger om på livsstilen kan dette redusere faren for å få diabetes type 2 betydelig. Foto: All Over Press Vis mer

Diabetes

Slik kan du redusere diabetes type 2 risikoen

Det skal kun noen få enkle grep til.

Diabetes, også kjent som sukkersyke, er en kronisk sykdom med høyt blodsukker som skyldes absolutt eller relativ insulinmangel.

Diabetes.no står det at det i Norge er ca 375 000 mennesker diabetes. Av disse har ca 25 000 type 1 og ca 350 000 type 2. Og tallene øker.

LES OGSÅ: Er du i faresonen for å få diabetes?

Det skal ikke mye til

Overvekt kombinert med lite fysisk aktivitet og et dårlig kosthold er en av de viktigste årsakene til hvorfor mennesker utvikler diabetes type 2.

Ifølge Foxnews.com har imdlertid forskere funnet ut at fem enkle grep kan redusere en persons risiko for å få sykdommen med hele 80 prosent.

Dette er tipsene deres:

•Ha et sunt kosthold som inkluderer både frukt og grønnsaker.
•Tren tre ganger i uken i minst 20 minutter.
•Oppretthold vekten og sørg for at du har en BMI mellom 18,5 og 24,9.
•Ikke røyk.
•Ikke drikk mer alkohol enn anbefalt.

LES OGSÅ: Jobb-stress kan gi diabetes

Hold deg i form

Dersom du følger alle fem grepene vil dette være en effektiv måte å redusere risikoen for å få diabetes type 2.

Forskerne mener allikevel at det er spesielt et punkt på listen som er ekstra viktig – nemlig å opprettholde vekten.

En mann med normal kroppsvekt har 70 prosent mindre sjanse for å få diabetes enn en overvektig mann. Det samme gjelder kvinner som har hele 78 prosent mindre sjanse dersom de har normal vekt.

Til tross for dette har forskning vist at folk som kun går inn for å følge ett av punktene over, fortsatt har stor sjanse for å redusere risikoen for å stkdommen.

Så dersom du ikke har muligheten til å legge helt om på livsstilen, kan du begynne med å velge én ting du vil endre. Dette kan utgjøre en betydelig forskjell på om du er i faresonen eller ikke.

LES OGSÅ: Kan være mer skadelig enn å røyke

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: