Kosthold

Slik kan du spise deg glup

Hva barn får i seg av næring i oppveksten er avgjørende for hvor skarpt de gjør det.

Katie Holmes er salatelsker og sørger nok for at lille Suri får i seg grønnsakene sine. Foto: All Over Press
Katie Holmes er salatelsker og sørger nok for at lille Suri får i seg grønnsakene sine. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jo bedre kosthold et barn har, jo skarpere gjør barnet det på skolen, skriver nyhetsbyrået Reuters.
 • Spis deg smart
 • Spis deg skjønn, smart og sunn
 • Juice mot Alzheimer
 • Regelmessighet også viktig

  Selv om betydningen av å spise sunt på skolen har vært mye omdiskutert, så foreligger det få studier på området. Dr Paul J. Veugelers ved universitetet i Alberta, Edmonton. har gjort noe med dette og har studert hele 4589 femteklassingers kostholdsvaner og skoleprestasjoner.- Studenter som spiser nok frukt, grønnsaker, proteiner, fiber og andre sunne matsorter viste seg å gjøre det bedre på litterære tester, sier Veugelers.Kostholdet viste seg å være avgjørende også når det ble tatt hensyn til andre faktorer som kan påvirke resultatene på skolen. Å spise regelmessig var vel så vikig som hva man spiste. - Denne studien viser viktigheten av et sunt kosthold for å kunne prestere godt på skolen, sier Veugeler til Reuters.
 • Ukeplan for et sunnere liv
 • Stjernenes syke sultekurer
 • Stjernenes syke snacksvaner
 • Spiser du deg glup?

  Selv om de færreste av står i fare for å miste vettet med det aller første, er kostholdet vårt viktig for hjernen. Skal den holde seg i vigør over lengre tid, er den i likhet med kroppen avhengig av de riktige næringsstoffene. Sjekk om du får i deg nok og riktig mat ved hjelp av lista under.

  Dette trenger hjernen for å prestere

  Proteiner: Dette er kroppens byggesteiner, og finnes i kjøtt, fisk melk og ost. Proteiner brukes til å lage neurotransmittere, som sørger for at nervesignaler kan sendes rundt i hjernen og kroppen. Proteiner er dermed helt grunnleggende for å forbedre den mentale evnen.Karbohydrater:Øker kroppens evne til å ta opp en type aminosyre, som videre omdannes til serotonin i hjernen. Serotonin gjør at du føler deg roligere og mer avslappet, og effekten varer i flere timer. Gode kilder til karbohydrater er frukt, grønnsaker og kornprodukter. Når karbohydrater brytes ned i kroppen dannes glukose (sukker), som er hjernens hovedkilde til energi. Dersom nivået av glukose er ustabilt, kan du føle deg forvirret og svimmel. I ekstreme tilfeller kan man få kramper og miste bevisstheten.Fett: Hjernen består av mer enn 60 prosent fett; cellene er faktisk dekket av det. Fettet er, enkelt fortalt, med på å regulere immunsystemet, blodsirkulasjonen, hukommelsen og humøret. Omega 3-fettsyrer er grunnleggende for din mentale prestasjonsevne. Mangler du disse kan du få depresjon, dårlig hukommelse, og oppleve vansker med å lære. Fisk som laks, sardiner, makrell, tunfisk og ansjos er proppet med omega 3.Vitaminer og mineraler: Nødvendige for hjernens vekst og funksjon. B-vitaminer og magnesium er sentrale i energiproduksjonen. Vitamin A, C og E er kraftige antioksidanter som fremmer og bevarer hukommelsen. Sodium og kalsium er viktige for tenkeprosessen.Vann: Utgjør 83 prosent av blodet, og leverer næringsstoffer til hjernen, i tillegg til å elmiminere gifter. Å få i seg nok vann er nødvendig for å holde kretsløpet, og dermed hjernefunksjonen, i gang. Du trenger minimum to liter vann daglig.Oksygen: Hjernen trenger mye av dette for å fungere. Etter et stort måltid vil imidlertid fordøyelsessystemet kjøre for fullt, og stjele av oksygenet til hjernen. Hjerneaktiviteten senkes så, og det er grunnen til at du ofte er trøtt etter mye mat. Spiser du ofte og lite vil du unngå dette.LES OGSÅ:
 • Derfor spiser du usunt
 • Her er kostholdsfellene
 • Vi ser oss tjukke
 • Derfor bør du aldri slanke deg
 • Slanking gjør deg tyngre
 • Alltid mett - like lett
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.