TREN OPP LYKKEFØLELSEN: Om du tilfeldigvis ikke skulle slumpe til å befinne deg i et tropisk paradis, fortvil ei: Les vår sak og lær deg noen lykketriks!
TREN OPP LYKKEFØLELSEN: Om du tilfeldigvis ikke skulle slumpe til å befinne deg i et tropisk paradis, fortvil ei: Les vår sak og lær deg noen lykketriks!Vis mer

Livsstil

Slik kan du trene opp lykkefølelsen

Få KK-coachens beste tips til hvordan du finner større glede i livet.

Javisst er det mulig å trene opp lykkefølelsen. Det mener hvert fall mentaltrener og KK-coach Christine Otterstad.

– Lykke er en holdning. Hvis du er bevisst på hva som gjør deg glad og hva du ønsker å ha i livet ditt, jo større sjanse er det for at du er lykkelig. Riktig fokus gir ofte grunnleggende lykke, sier Otterstad.

Et godt kartleggingsverktøy, er det Otterstad kaller «livshjulet».

– Livshjulet er et verktøy som brukes innenfor coaching, du kartlegger hvordan du har det innenfor de ulike livsområdene. Et slags barometer på livet og egen trivsel, sier KK-coachen.

LES OGSÅ: Dette gjør deg hverdagsglad

Slik bruker du livshjulet

Og slik bruker du livshjulet, ifølge Otterstad:

Kjøp en notatbok som du bruker til lykkebok. Klipp gjerne ut inspirerende bilder og lim på forsiden eller inni boken. Skriv om ting du elsker og som gjør deg glad, eller gode hendelser du har opplevd.

­Tegn en sirkel i boken og del opp i åtte «kaker»: økonomi, karriere, familie og venner, fysisk og mental helse, moro/fritid, kjærlighetsrelasjon, fysiske omgivelser og personlig utvikling.

FINN BALANSEN: -Er karrieren din så viktig som 10, men karakteren på hvor bra du har det på området en 2-er, da er det ubalanse i noe som er viktig for deg. Søk etter verdiene dine før du bestemmer deg for hva du skal ta med deg videre og jobbe med. Bruk tid på å kartlegge hvor viktige de ulike områdene er for deg, oppfordrer KK`s coach Christine Otterstad. Illustrasjon: John B. Hansen Foto: Illustrasjon: John B. Hansen
FINN BALANSEN: -Er karrieren din så viktig som 10, men karakteren på hvor bra du har det på området en 2-er, da er det ubalanse i noe som er viktig for deg. Søk etter verdiene dine før du bestemmer deg for hva du skal ta med deg videre og jobbe med. Bruk tid på å kartlegge hvor viktige de ulike områdene er for deg, oppfordrer KK`s coach Christine Otterstad. Illustrasjon: John B. Hansen Foto: Illustrasjon: John B. Hansen Vis mer

Skriv hvor viktige de ulike områdene i livshjulet er for deg, med en skala fra 1 til 10. Bruk tid på det, og vær ærlig med deg selv.

­Deretter kartlegger du hvor bra du har det på de ulike områdene i livshjulet med en skala fra 1 til 10. Stemmer denne kartleggingen med hvor viktig de aktuelle områdene er for deg?

­Lag en plan for hvordan du kan få det bedre på de områdene der du har lav karakter. Hvordan kan du få det bedre på de ulike livsområdene? Fokuser på tre om gangen.

LES OGSÅ: Dette kan du lære av bikkja di

Lykkelige lever inntil ti år lenger

Om du forsatt er i stuss hvorvidt du skal kjøpe deg en lykkebok eller ei, nøl ikke. Hør bare her:

Slik kan du trene opp lykkefølelsen

– En lykkebok er et rent bevisstgjøringsverktøy. Den hjelper deg å fokusere på det som er viktig her i livet, nemlig det du HAR og ikke det du IKKE har. Ulykkelige mennesker er mestre i å fokusere på hva de ikke vil ha i livet sitt og hva de mangler. En lykkebok kan få deg på rett vei ved å konkretisere de bra tingene i livet ditt, sier Otterstad.

Men hvorfor er lykken så viktig for oss?

– Forskning viser at det er en sammenheng mellom livslengde og lykke. Litt avhengig av hvordan man måler, ser det ut til at lykkelige mennesker lever inntil ti år lenger enn de som ikke har det så bra med seg selv. Positive opplevelser kan endre hjerneaktiviteten, gi lavere blodtrykk og ha en målbar effekt på immunforsvar og hjerte/kar-systemet, sier Otterstad.

Så hva venter du på? Snurr lykkehjulet!

Saken er hentet fra KK22, som kom i salg fredag 30. mai.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: