Nakke

Slik kan du trene vekk stiv nakke

Øvelser som styrker musklene mellom skulderbladene er viktige.

SMERTEFULLT: Stiv nakke og skuldre kan være svært smertefullt. Derfor er det ekstra viktig å styrke denne muskulaturen gjennom trening.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SMERTEFULLT: Stiv nakke og skuldre kan være svært smertefullt. Derfor er det ekstra viktig å styrke denne muskulaturen gjennom trening. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I likhet med ryggsmerter, er stiv nakke et svært vanlig problem for mange av oss. Og for de fleste kommer det rett og slett som følge av spenninger i muskulaturen i nakke-/skulderområdet.

LES OGSÅ: Stiv og vond nakke - hva kan være årsaken?

Stress, uro, smerter – ja, selv det å sitte med iPaden «feil» i fanget, tilbringe lang tid ved pc-en, ha feil kjørestilling i bilen, eller ligge rart kan være nok til at du kjenner en form for stivhet i denne delen av kroppen.

Stiv nakke kan i tillegg bli svært ubehagelig i lengden, og for noen medfører det kvalme, hodepine, søvnløshet, mangel på energi og annet ubehag. Det kan også være litt vanskelig å bli kvitt, da de fleste av oss ikke merker selv at vi går rundt og spenner oss i denne delen av kroppen.

LES OGSÅ: Derfor har du vondt i ryggen

Løsne opp stivhet med trening

 

EKSPERTEN: Inge Thomas Ravlo er ernæringsterapeut og personlig trener, samt ernærings- og treningsfaglig ansvarlig for StudioDay-kjeden i Oslo. Foto: Per Ervland
EKSPERTEN: Inge Thomas Ravlo er ernæringsterapeut og personlig trener, samt ernærings- og treningsfaglig ansvarlig for StudioDay-kjeden i Oslo. Foto: Per Ervland Vis merSom med ryggen er derfor nakke og skuldre blant områdene du bør fokusere på når du trener, og det er faktisk bare noen enkle grep som skal til for å løsne opp i spenninger og sår muskulatur.

Ifølge ernæringsterapeut og personlig trener Inge Thomas Ravlo, som også er ernærings- og treningsfaglig ansvarlig for StudioDay-kjeden i Oslo, bør de som sliter med stiv nakke fokusere spesielt på musklene mellom skulderbladene.

- Du bør trene den nedre delen av den diamantformede muskelen på baksiden av kroppen. Det vil si musklene mellom nedre del av skulderbladene, forklarer han til KK.no.

I stedet for å bruke apparater – som kan gjøre vondt verre dersom du ikke bruker dem riktig, vil for eksempel bare det å ha et høyt blikk når du trener (løper, spinner, går på ellipsemaskinen) kunne motvirke spenninger.

- Å ha et høyt blikk når du trener er godt for nakken. Det vil si at du alltid skal kunne se deg selv i øynene i potensielle speil, samt at du bør løfte brystbeinet og trekke skuldrene litt ned og bakover, sier Ravlo.

LES OGSÅ: Massasje funker bedre enn smertestillende

 

 

 

Øvelser som hjelper

Det finnes flere enkle øvelser du kan gjøre for å få trent musklene mellom nedre del av skulderbladene. Dette vil til gjengjeld styrke nakken, hvilket vil kunne motvirke spenninger og stivhet.

- Som sagt bør du holde blikket oppe når du trener, for det er god hjelp for støttemuskulaturen. For selve nakken kan du for eksempel gjøre en øvelse hvor du trekker haken inn gjennom kjeven og dytter den bak i nakken (som når du skal lage dobbelthake). Her kan du også presse nakken inn i en myk treningsball eller balansepute (blir tyngre), sier Ravlo.

Dette kan du gjerne gjøre i noen minutter hver gang du trener.

LES OGSÅ: Slik bør du bære vesken din

 

 

 

 

Tips til flere øvelser du kan prøve ut finner du nedenfor:

(OBS: Vær forsiktig når du gjennomfører øvelsene. Nakken er sensitiv, så merker du mye smerte bør du heller oppsøke lege).

STIV NAKKE: Bare det å sitte og tøye sakte på nakken fra side til side - slik som på bildet - kan være nok til å løsne opp i spenninger og stiv muskulatur.  Foto: All Over Press
STIV NAKKE: Bare det å sitte og tøye sakte på nakken fra side til side - slik som på bildet - kan være nok til å løsne opp i spenninger og stiv muskulatur. Foto: All Over Press Vis mer


1. Stå med ryggen inntil en vegg, hælene skal stå sammen og armene langs siden av deg. Rull sakte overkroppen, med hodet først, nedover mot bena dine inntil du henger opp-ned. Armene skal også henge løst nedover. Rull armene i sirkler som slipper løs anspentheten i nakken din. Gjør disse øvelsene åtte ganger i begge retninger før du sakte ruller deg opp mot veggen igjen.

2. Ha høyre arm hengende langs siden. Tipp hodet ditt mot venstre skulder, legg den venstre armen din forsiktig oppå hodet for at du skal få strukket nakken litt ordentlig. Hold der i 30 sekunder og gjenta to ganger på hver side.

LES OGSÅ: Så nær pc-en bør du faktisk sitte

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer