Kviser

Slik kan du unngå stresskviser

Har en tendens til å dukke opp når du minst ønsker det.

STRESSKVISER: De fleste av oss slipper å få så mange av dem, men kviser dukker veldig ofte opp når vi stresser mye, og de legger seg gjerne rundt kjeven. For å forebygge dem, bør du finne en effektiv måte å få stresset ut av kroppen, forklarer doktor Claudia Aguirre.  Foto: Ocskay Bence - Fotolia
STRESSKVISER: De fleste av oss slipper å få så mange av dem, men kviser dukker veldig ofte opp når vi stresser mye, og de legger seg gjerne rundt kjeven. For å forebygge dem, bør du finne en effektiv måte å få stresset ut av kroppen, forklarer doktor Claudia Aguirre. Foto: Ocskay Bence - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Kvisene vi får som voksne er annerledes enn dem vi slet med i ungdomsårene. Og i en del av tilfellene kan kvisene faktisk skyldes stress. 

Siden stress er noe vi kan lære oss å takle, kan vi også redusere forekomsten av såkalte stresskviser, forklarer ekspertene.

LES OGSÅ: Ti tegn på at du stresser mer enn du tror

Hvorfor kommer kvisene?

– Kviser forårsakes av tette porer, økt talgproduksjon og inflammasjon (betennelse), har Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, tidligere uttalt til KK.no.  Stress kan også gi deg kviser, forklarer hun.  – Stress, både fysisk og følelsesmessig, øker nivået av stresshormonet kortisol i kroppen. Kortisol gir økt tendens til inflammasjon og kan forårsake utbrudd av kviser.  Også andre hormoner påvirkes av stress, deriblant testosteron, som påvirker talgproduksjonen.  – Økt talgproduksjon er en annen av faktorene som forårsaker kviser. 

LES OGSÅ: Får du kviser på ryggen?

Vanlig problem

Stresskviser er et ganske vanlig problem, særlig for dem som sliter med uren hud.  – Man har gjort studier på studenter og ser at mange får utbrudd rundt eksamenstiden på grunn av stress, sier Johansen. – Det at hormonsvingninger påvirker huden ser vi også rundt menstruasjon hos kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer