Bevegelighet

Slik kan du unngå vond rygg

Det er ikke så mye som skal til!

RYGG: - Hofteleddsbøyeren påvirker ikke bare hoftene, men også korsryggen. En stram hofteleddsbøyer gir økt svai i korsryggen, som igjen kan føre til stiv muskulatur i ryggen, forteller fysioterapeuten.
 Foto: gpointstudio - Fotolia
RYGG: - Hofteleddsbøyeren påvirker ikke bare hoftene, men også korsryggen. En stram hofteleddsbøyer gir økt svai i korsryggen, som igjen kan føre til stiv muskulatur i ryggen, forteller fysioterapeuten. Foto: gpointstudio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Visste du at tøyeøvelser kan gjøre ryggen mindre vond og i tillegg forebygge mot vondter og plager senere i livet?

Tøying er imidlertid ferskvare - det vil si at du må jobbe med muskulaturen din kontinuerlig for at du skal få noe ut av det.

LES OGSÅ: Kom i form på 4 uker

Viktige hofter

- Først og fremst så må du skille mellom tøying og beveglighetstrening. Tøying er å ta ut den bevegligheten du har, mens beveglighetstrening er å øke leddutslaget, sier Kjetil Berge, fysioterapeut ved Helsehuset Greaaker i Fredrikstad.

Han forklarer at det å øke leddutslaget krevet mye tid og arbeid, og er spesielt utbredt blant for eksempel turnere, som bruker mange timer på dette hver dag.

Er du en vanlig mosjonist - eller mindre aktiv, er det tøying du bør fokusere på. 

- Tøying er å ta ut den bevegligheten du har - noe som er viktig. Det er mange måter å ta ut beveglighetstrening må: statisk - som de fleste regner som tøying, ved vanlige bevegelser eller ballistisk tøying eller gjentatte bevegelser i ytterstilling - for eksempel for hoftebøyer der du står på et bein og svinger på det andre, sier Berge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer