Menstruasjon

Slik kan du utsette mensen i sommer

Kjekt om du skal på strandferie eller fjelltur.

MENSSTOPP: Det er fullt mulig å droppe menstruasjon i sommer. Foto: Getty Images/iStockphoto
MENSSTOPP: Det er fullt mulig å droppe menstruasjon i sommer. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Krasjer ferieturen med mensen? Å gå fra hytte til hytte i fjellet når du har menstruasjon, eller tilbringe timene på stranda med å uroe deg for lekkasjer er ikke spesielt morsomt.

Det finnes imidlertid håp om du gjerne skulle utsatt menstruasjonen til ferien er over.

LES OGSÅ: Derfor får du menssmerter

Slik gjør du det

Om du går på enfase p-piller (også kalt monofasiske p-piller), kan du bare droppe pausen, og fortsette rett på neste pillebrett. Det er nemlig ikke farlig å utsette mensen på denne måten. Det kan imidlertid hende du får små gjennombruddsblødninger, men de vil ganske raskt gi seg, og det er ikke snakk om blødninger som under mensen.

Er du usikker på om p-pillene dine er enfasepiller? Hvis alle pillene har samme farge er de mest sannsynlig enfasepiller, men for å være sikker kan du sjekke i Felleskatalogen, eller spørre legen din eller på apoteket.

Starte med p-piller?

Om du ikke bruker p-piller, men vil begynne med det for å kunne utsette mensen, kontakter du legen din og ber om en resept. Be om enfasepiller.

De fleste p-pillekurer skal startes første dag av din vanlige menstruasjon, men det går som regel greit om du ikke får startet før noen dager ute i menstruasjonen. Husk da at p-pillene ikke gir full beskyttelse mot graviditet de første ukene!

Lite hormoner i p-piller

P-pillene som er på markedet i dag er mye svakere enn da de aller første kom for over 50 år siden. De første p-pillene hadde et østrogeninnhold på 150 mikrogram, nå har de bare 20 mikrogram.

Når det er sagt er det likevel en risiko for å få blodpropp ved bruk av p-piller. Kvinner som kommer fra familier med arvelig blodpropptendens har økt risiko for å få blodpropp av prevensjonsbruk. Snakk med legen din om dette gjelder deg.

Hva med p-sprøyte eller p-stav?

En p-sprøyte varer i 3 måneder, og settes av legen. Fordelen er at du slipper å tenke på å ta piller daglig. Men selv om mange opplever at mensen uteblir, er det ikke sikkert at den gjør det. Noen får uregelmessige blødninger av å bruke p-sprøyte.

P-stav er fin for dem som trenger langvarig prevensjon. Den lille plastikkstaven settes innunder huden i overarmen, og virker i 3 år. Den fjerner imidlertid ikke menstruasjonen, og for noen kan mensen bli kraftigere ved bruk av p-stav.

Rekker du ikke før ferien?

Om du ikke får til å starte på enfasepiller før du skal på ferie (det må jo skje når du får mensen neste gang), er det ikke annet å gjøre enn å pakke med bind, tamponger, våtservietter (dem som brukes på babyer) og ekstra undertøy og bikinitruser og reise avårde.

SÅ krise er det jo ikke. Men sjekk gjerne hva du bør vite om tamponger og bruk av dem før du setter av sted!
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer