Tenner

Slik kan god tannhygiene beskytte deg

Steller du ikke pent med tennene øker du risikoen for en rekke sykdommer.

KAN BESKYTTE LEDDENE DINE: En ny studie viser at god tannhygiene, i form av regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd, kan beskytte leddene dine. Foto: Igor Mojzes - Fotolia
KAN BESKYTTE LEDDENE DINE: En ny studie viser at god tannhygiene, i form av regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd, kan beskytte leddene dine. Foto: Igor Mojzes - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
God munnhygiene er viktig av mange årsaker - og ikke bare for tennene dine.

Studier tyder blant annet på at gode pusse- og rengjøringsrutiner kan redusere risikoen for lungebetennelse, samt enkelte typer kreft. I tillegg er det lurt å gå regelmessig til tannlegen, ettersom det kan senke risikoen for hjertesykdom.

Nå viser en ny studie at det er nok en grunn til å ta godt vare på tennene dine. Iølge forskere kan det nemlig beskytte leddene.

LES OGSÅ: Lar du barberhøvelen ligge igjen her?

Kan motvirke leddgikt

Studien, som er publisert i en utgave av tidsskriftet PLOS Pathogens (Les mer om studien her!), viste at bakteriene som forårsaker periodontal sykdom (en tannkjøttsykdom som resulterer i bentap rundt tennene), også kan påvirke utviklingen og alvorlighetsgraden av leddgikt,, skriver Prevention.com.

Med andre ord - har du dårlig tannhygiene, øker risikoen for periodontal sykdom, og dette øker igjen risikoen for å utvikle leddgikt. Dette til tross for at periodontal sykdom og leddgikt kan virke svært forskjellig.

– Begge sykdommene har forbausende like kliniske funksjoner, sier forskeren og hovedforfatteren av studien, Jan Potempa.

– En fellesnevner for begge sykdommene er at immunforsvaret angriper sitt eget vev, som til slutt fører til bentap rundt tennene, samt tap av tenner, eller alvorlig misdannelser og ødeleggelser ved leddgikt, forklarer Potempa.

LES OGSÅ: Kreft-symptomene mange overser

Tar lang tid før det bryter ut

For å komme frem til resultatene målte Potempa hvordan et typisk patogen (faktorer som utløser sykdomsprosesser i kroppen) utvikler seg ved leddgikt.

Ifølge ekspertene skyldes koblingen mellom de to sykdommene en bakterie som forårsaker unaturlig produksjon av proteiner. Og når immunforsvaret vårt er i høy beredskap på grunn av betennelse, ser kroppen på dette som fienden.

Disse proteinene finnes overalt i kroppen, men når de er i leddene er det ofte en indikasjon på leddgikt.

– Disse proteinene kan finnes i kroppen i opp til ti år, før de første kliniske symptomene på leddgikt oppstår, forteller Potempa.

LES OGSÅ: DSART923095>Fettet som forbrenner fett

IKKE NOK: Tannpuss får bare renset 3 av tennenes 5 flater. Det er kun tanntråd eller tannstikker som får fjernet bakteriene og belegget på de andre flatene. Foto: Thinkstock
IKKE NOK: Tannpuss får bare renset 3 av tennenes 5 flater. Det er kun tanntråd eller tannstikker som får fjernet bakteriene og belegget på de andre flatene. Foto: Thinkstock Vis mer

Tanntråd - en svært viktig del av tannhygienen

Det kan altså lønne seg - hvert fall fra et sykdomsperspektiv, å være svært nøye med tannpussen fremover, da det har en stor innvirkning på helsen din. Og det er ikke bare bruk av tannbørsten som gjelder.

Noe av det som kjennetegner god tannhygiene, og som ekspertene oftest påpeker (i tillegg til pussing) er regelmessig bruk av tanntråd.

– Jeg vil si at å bruke tanntråd er veldig viktig. Først og fremst fordi tennene våre består av fem flater, og tannpuss får bare renset tre av disse, har Elisabeth Kveum Saga, tannpleier ved Colosseumklinikken i Oslo, tidligere uttalt til KK.no.

– Det er kun tanntråd eller tannstikker som kan rengjøre de andre to sidene, og det er som regel her det danner seg mest bakterier, plakk og infeksjoner.

Og dette er som kjent den vanligste årsaken til både hull og tannkjøttsykdommer.

Men hvor ofte bør du egentlig bruke tanntråd?

– Min anbefaling er i hvertfall én gang om dagen. Det holder for de aller fleste. Hvis du bruker tråden før eller etter tannpuss har ikke så mye å si, men de fleste bruker det nok etter pussen. Da har du nemlig fått vekk en del bakterier og plakk med børsten, og så fjerner tanntråden restene som sitter igjen, sier Kveum Saga.

– Dersom du skal bruke det én gang om dagen, vil jeg anbefale å gjøre det om kvelden, for det er viktig at tennene er rene før du legger deg. Dette er fordi det er mye plakk, bakterier og matrester som fester seg i tennene i løpet av dagen, og dersom de blir liggende over natten, som er mange timer, er det lettere at det danner seg hull og infeksjoner.

LES OGSÅ: Nå er det på tide å justere leggetiden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer