Overspise

Slik kan helgefråtsing påvirke vekten din

- Hvis du virkelig skeier ut, har det stor betydning, sier trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe.

KAN PÅVIRKE VEKTEN: Helgfråtsing KAN (lite overraskende) påvirke vekten din dersom du lar det gå for langt. Det kan derfor være lurt å prøve å begrense inntaket litt - særlig dersom du har mål om å gå ned i vekt.  Foto: Getty Images
KAN PÅVIRKE VEKTEN: Helgfråtsing KAN (lite overraskende) påvirke vekten din dersom du lar det gå for langt. Det kan derfor være lurt å prøve å begrense inntaket litt - særlig dersom du har mål om å gå ned i vekt. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag – hurra, endelig er det fredag og du kan ta fri fra «sunnhetsrutinene» med trening, havregrøt, frukt, vann, fisk og dampet spinat.

Alt du har hatt lyst på tidligere i uken sklir ned på høykant - om det så er potetgull, muffins, sjokolade, boller og kaffe mocca.

Kjenner du deg igjen? I så fall er du langt fra den eneste.

Vanskelig å begrense seg

«Helgfråtsing» er noe mange kvinner (og menn) sliter med, og jo strengere en er med seg selv i ukedagene, jo vanskeligere er det å begrense seg når helgen endelig kommer.

For dem som trener mye og er fornøyde med den vekten de har, er ikke helgfråtsing nødvendigvis så veldig farlig. Har du imidlertid mål om å gå ned i vekt – og klarer ikke holde deg unna sjokoladeposen på lørdagskvelden, kan det være vanskelig å oppnå resultater.

KK.no-leseren «Anonym» er en av dem som sliter med coladrikking og sjokoladespising når helgen kommer.

Og da Ina Garthe, KK.nos trenings- og kostholdsekspert, avholdt sitt siste nettmøte fredag 16. mars stilte hun spørsmål om hvordan slik helgfråtsing eventuelt ville påvirke vekta.

«Jeg trener kondisjon 3 til 4 dager i uka (spinning eller tredemølle) og styrke 3 dager i uka. I ukedagene er jeg veldig flink til å spise og drikke sunt, men i helgene skeier jeg ut med cola og sjokolade. Hvor mye vil dette påvirke eventuell vektnedgang? Jeg går nemlig ikke ned ett eneste gram og ikke får jeg strammere kropp heller. Jeg blir skikkelig demotivert og har lyst til å gi opp både trening og sunn mat», forklarer «Anonym».

EKSPERTEN: Ina Garthe er KK.nos trenings- og kostholdsekspert og holder regelmessig nettmøter. Neste nettmøte fredag 13. april.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Ina Garthe er KK.nos trenings- og kostholdsekspert og holder regelmessig nettmøter. Neste nettmøte fredag 13. april. Foto: Astrid Waller Vis mer

- Kan ha stor betydning for vektreduksjon


Ifølge Garthe kan det å virkelig skeie ut i helgene (overspisegodteri, fet mat, brus etc.) ha en stor betydning for vekten – uavhengig om du holder deg relativt fysisk aktiv.

- Hvis du virkelig skeier ut, har dette en stor betydning for den totale vektreduksjonen. Vi sier at det koster cirka 7000 kalorier (du skal forbrenne) i uken for å gå ned 1 kilo, forklarer hun:

- Hvis du nå for eksempel har en kostplan på 1500 kalorier hver ukedag – som er 1000 mindre enn det som regnes som «normalt dagsinntak» for en kvinne, men inntar 3000 kalorier på lørdag/søndag (100 gram sjokolade er cirka 500 kalorier), så går det fort opp i ende. Dette vil være med på å stagnere vekttapet ditt.

LES OGSÅ: Derfor er det så deilig å spise mye

Prøv å begrense inntaket litt

Garthes beste tips er å prøve å begrense godteriinntaket og brusdrikkingen litt i helgene, samtidig som man fortsetter å trene.

- Det er viktig at man ikke gir opp treningen. Prøv imidlertid å skifte fra cola til lettbrus eller farris med smak, og begrens det til én sjokolade i helgen, eller velg andre alternativer. På den måten vil du garantert se raskere resultater, forklarer hun.

Ifølge Ina er det imidlertid ikke slik at en aldri skal kunne unne seg noe godt. Så fremt disse matvarene/drikkene inntas med måte, er det nemlig ikke noe i veien for å kose seg en gang i blant.

- Jeg synes det er viktig å unne seg ting man har lyst på innimellom. Om man gjør dette i små mengder ofte, eller mer sjelden og i større mengder, vil være hipp som happ. Det som er viktig er at du ikke skal ha dårlig samvittighet! har hun tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Slik stopper du når du er mett

Legger ikke på deg av én kveld

De fleste føler seg nok ganske tunge i kroppen etter en lørdag med mye god mat og drikke.

Dersom vektnåla har gått opp et par hakk trenger du likevel ikke fortvile. Det er nemlig langt mer enn én kveld med fråtsing som skal til for at du legger på deg nevneverdige mengder med fett.

- Det er ikke sannsynlig at du legger på deg flere kilo fettmasse i løpet av en kveld, har Garthe tidligere forklart.

Ifølge trenings- og kostholdseksperten kan slike vektsvinginger nemlig skyldes væske, og det er naturlig å variere pluss/minus en kilo.

- Når du i tillegg spiser mye én dag får du noe mer væske og mageinnhold. 2-3 kilo er ikke usannsynlig, spesielt når du veier deg utpå dagen. En mer riktig vekt får du når du veier deg på morgenen uten klær etter morgentoalettet, sier hun.

Flere tips til hvordan du kan unngå «fråtsefella» finner du i denne artikkelen!

LES OGSÅ: Ikke spis med glupske venner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer