Klær

Slik kan klærne dine avsløre humøret ditt

Ny studie viser blant annet at kvinner oftest har på seg jeans når de er deprimert.

DEPRIMERT?: En ny undersøkelse gjennomført blant 100 britiske kvinner viser at svært mange tar på seg jeans og en løs topp når de føler seg deprimert. Kun én tredjedel av kvinnene brukte jeans når de følte seg lykkelige.  Foto: Getty Images
DEPRIMERT?: En ny undersøkelse gjennomført blant 100 britiske kvinner viser at svært mange tar på seg jeans og en løs topp når de føler seg deprimert. Kun én tredjedel av kvinnene brukte jeans når de følte seg lykkelige. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At klær og klesstil kan si mye om personlighet er en kjent sak, men visste du at klærne du har på deg også kan avsløre hva slags sinnstilstand du er i?

LES OGSÅ: Smådeppa? Dette gjør deg glad igjen!

Jeans kan tyde på depresjon

En undersøkelse gjennomført av professor Karen Pine, medforfatter av boken «Flex: Do Something Different», samt psykologer ved University of Hertfordshire i Storbritannia, har nemlig funnet ut at klærne vi tar på oss om morgenen i stor grad reflekterer hva slags humør og sinnstilstand vi kvinner er i, skriver forskningsnettstedet Alphagalileo.org (ekstern lenke).

Og ett klesplagg de fleste av oss har i garderoben - nemlig jeans, er faktisk det plagget som er mest brukt blant kvinner som er deprimerte.

100 kvinner deltok i studien, hvor de fikk utdelt en spørreundersøkelse hvor de skulle svare på hva de hadde på seg når de var i ulike sinns- og humørtilstander.

Etter å ha analysert resultatene, fant forskerne ut at kun én tredjedel av kvinnene tok på seg jeans når de følte seg lykkelige.

Kvinner som følte seg nedfor eller ulykkelige hadde også en tendens til å ta på seg en løstsittende topp (57 prosent av kvinnene ville ha på seg en løstsittende topp når de følte seg deprimerte, mens kun to prosent hadde på seg en løstsittende topp når de følte seg lykkelige).

LES OGSÅ: Her er motehoroskopet ditt!

Bruker favorittplagg når vi er lykkelige

Studien kunne også avsløre at det var ti ganger så stor sannsynlighet for at kvinnene ville ta på seg favorittkjolen sin hvis de følte seg lykkelige (62 prosent), sammenlignet med hvis de følte seg deprimerte (6 prosent).

Ifølge psykologene/forskerne viser dette at det er en tydelig, og sterk, forbindelse mellom klesvalg og sinnstilstand.

Professor Pine råder også flere kvinner til å ta på seg klærne de pleier å bruke når de føler seg lykkelige når de er triste, deprimerte eller nedfor, da dette kan hjelpe på humøret.

- Disse funnene viser at klær ikke bare påvirker andre rundt oss, det reflekterer og påvirker også humøret til den som bærer klærne. Mange av kvinnene som deltok i denne studien følte de kunne endre humøret sitt ved å forandre hva de hadde på seg. Dette demonstrerer den psykologiske makten klær har og hvordan de rette valgene kan påvirke en persons lykkefølelse, sier hun.

Ifølge studien avslørte også accessoirene en del om kvinnenes sinnstilstand. Blant annet fant de ut følgende:

• Dobbelt så mange kvinner sa at de ville ha på seg en hatt når de var lykkelige, fremfor når de var deprimerte.

• Fem ganger så mange kvinner ville ha på seg favorittskoene sine (31 prosent) når de var lykkelige, fremfor når de var deprimerte (6 prosent).

LES OGSÅ: Dette gjør deg hverdagsglad

- Dropp jeansen

Resultatene av studien viste også at klærne kvinnene tok på seg når de følte seg lykkelige, og som fikk dem til å føle seg bra, hadde fint snitt, var mer kledelige for figuren, laget av flottere materialer og ofte hadde sterkere, mer positive farger.

Ifølge professor Pine er det akkurat dette vanlige jeans mangler.

- Jeans ser ikke supre ut på alle. De har ofte dårlig snitt og kan sitte feil. Jeans kan signalisere at personen som har de på ikke bryr seg så mye om utseendet sitt. Folk som er deprimerte mister ofte interesse for hvordan de tar seg ut, og ønsker ikke å skille seg ut. Derfor er forbindelsen mellom depresjon og bruk av jeans forståelig, sier Pine:

- Det viktigste er imidlertid at forskningen vår tyder på at vi kan kle oss lykkelige, men det kan bety at vi må droppe jeansen.

LES OGSÅ: Trening gjør deg gladere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer