Olivenolje

Slik kan olivenolje redde livet ditt

Fire spiseskjeer om dagen er alt du trenger.

FIRE SPISESKJEER OM DAGEN: Så mye olivenolje bør du få i deg hver dag. Foto: Colourbox
FIRE SPISESKJEER OM DAGEN: Så mye olivenolje bør du få i deg hver dag. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det har lenge vært kjent at olivenolje er en av de sunneste fettkildene. Og jo mer du får i deg, jo bedre er det.Nå har forskere nylig kommet frem til at en middelhavsdiett, som er rik på olivenolje, kan redusere risikoen for hjertesykdommer. Fire spiseskjeer (eller mer) med olivenolje om dagen kan senke risikoen for hjerteinfarkt, slag, eller hjertesykdommer, viser en studie som ble publisert i New England Journal of Medicine.

Sunt fett

Olivenolje er rik på enumettet fett, som kan bidra til å senke kolesterolet og kontrollere kroppens insulinnivåer. Men selv om det er sunt fett, er det likevel ikke noe du bør spise ubegrensede mengder av, da det er rikt på kalorier, ifølge CNNBare to spiseskjeer olivenolje daglig reduserer risikoen for å få hjertesykdommer med nesten 50 prosent, viser en undersøkelse som ble publisert på «American Journal of Clinical Nutrition» i fjor.Men det er ikke bare kroppen vår som har godt av olivenolje. Det geniale produktet kan også brukes til skopussen eller som sminkefjerner, så vel som kroppsskrubb.LES OGSÅ: Seks matvarer som senker kolesterolet

Olivenolje og steking

Å få i seg fire spiseskjeer olivenolje daglig er ikke særlig vanskelig.Bruk for eksempel olivenolje i salatdressingen, eller hell litt olivenolje over pastaen når den er ferdigkokt. Du kan også servere hjemmelaget pizza med god olivenolje før servering. Sjekk forresten oppskriften på Gwyneth Paltrrows sunne og gode pizza her.Du kan også bruke olivenolje til steking, men da skal du ikke ha høy temperatur. Det ødelegger oljens gode egenskaper. For lett surring/bruning fungerer olivenolje, ellers bør du bruke andre oljer som tåler høyere temperaturer bedre. Sjekk hvilke oljer som skal brukes til hva i denne artikkelen.

Slik oppbevarer du olivenolje

Både lys og varme kan skade olivenoljen, så det er viktig å oppbevare den riktig. Se derfor etter en olivenolje-flasker som har mørkt, grønt glass, eller som er oppbevart i et materiale som beskytter den mot lyset. Olivenoljen blir best beskyttet i et romtemperert skap, eller i kjøleskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer