Migrene

Slik kan riktig kosthold hjelpe mot migrene

Her er matvarene du bør være spesielt obs på.

MIGRENE: Visste du at noen matvarer antagelig kan være med på å utløse migrene?  Foto: Scanpix
MIGRENE: Visste du at noen matvarer antagelig kan være med på å utløse migrene? Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sliter du med migrene?

Det er noe av det vondeste som finnes, og rundt 10-11 prosent av landets befolkning har det. Noen rammes også dessverre veldig ofte. 

Hva som forårsaker migrene, og hvorfor bare noen av oss har det, er man ikke helt sikre på. Hvilke faktorer som utløser migrenen kan variere fra person til person.

Dermed kan det være lurt å følge litt med, for å finne ut av hva som kan være triggere for nettopp deg.

Noen opplever nemlig at visse matvarer utløser migrene. 

LYSSKY: Man blir gjerne lyssky når man har migrene, og den eneste løsningen er å komme seg fort under dyna med lyset av.  Foto: Scanpix
LYSSKY: Man blir gjerne lyssky når man har migrene, og den eneste løsningen er å komme seg fort under dyna med lyset av. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Hva slags hodepine er det? 

Forsket lite på mat som migrene-triggere

Det er gjort noen studier på mat og migrene, men foreløpig er det ikke forsket veldig mye på området. 

Knut Hagen,, som er professor ved Institutt for nevromedisin ved NTNU og overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for hodepine, forteller at det er lite bevis for at enkelte matvarer kan trigge migrene. Det man kjenner til er basert på individuelle erfaringer. 

- Mange migrenepasienter har erfart at noen matvarer eller alkoholsorter kan utløse anfall. Noen av disse anfall kan være et tilfeldig sammentreff, og kun gjentatte eksponeringer vil kunne bekrefte eller avkrefte en sannsynlig sammenheng for den enkelte, sier han. 

- Kun koffeininntak er påvist som utløsende faktor med blindet studiedesign, der femti prosent av regelmessige kaffedrikkere fikk utløst hodepine da de ikke fikk kaffe med koffein, forteller han. 

KAN UTLØSE MIGRENE: Sjokolade virker for noen å være med på å utløse migrene.  Foto: Scanpix
KAN UTLØSE MIGRENE: Sjokolade virker for noen å være med på å utløse migrene. Foto: Scanpix Vis mer

I studien nevnt her, som er publisert i The New England journal of Medicine, fikk 62 deltakere enten placebopiller, eller koffeinpiller. 

- Sjokolade som trigger er testet med lignende studiedesign, uten at dette så ut å være en viktig utløsende faktor slik koffeininntak er, forteller Hagen. 

Det er altså bare å kjenne etter selv. Virker visse matvarer å være en trigger for deg?

Hagen mener imidlertid en negativ forventning om at du spiser noe som kan trigge migrene, kan spille inn og gjøre det vanskelig å avgjøre om sjokoladen eller osten egentlig er med på å utløse migrenen. 

Pass på inntaket av hvitt mel og sukker

Kostholdet ditt har altså kanskje ha noe å si for hvor ofte du opplever å få migrene, selv om det ikke er bevist. Her gjelder det å prøve seg frem. 

Klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi helse - Tine Sundfør, forteller at det spesielt er to matvarer noen mener de reagerer på.

- Noen opplever at modne oster og sjokolade utløser migrene, sier Sundfør.

- Det er ikke veldig gode vitenskapelige beviser på dette, men ved noen blindtester har man sette at dette kan være en trigger for noen.

Dermed kan det være lurt å prøve seg frem selv, og være oppmerksom på hva du har spist før du får migrene. Får du migrene etter en ost- og vinkveld, er det ikke sikkert det var vinen som utløste det. 

Det er imidlertid også stoffer i rødvin, tanniner (garvestoffer), som sies å kunne være med på å utløse migrene. Mistenker du at vin kan ha noe med migrenen din å gjøre, kan du få hjelp på polet til å velge vin med mindre tanniner. 

KAN TRIGGE MIGRENE: Vin med mye tanniner kan være med på å utløse migrene, men etter en ost- og vinkveld er det ikke sikkert det er vinen som har vært utløsende faktor for migrenen dagen etter.  Foto: Scanpix
KAN TRIGGE MIGRENE: Vin med mye tanniner kan være med på å utløse migrene, men etter en ost- og vinkveld er det ikke sikkert det er vinen som har vært utløsende faktor for migrenen dagen etter. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Får du hodepine av tordenvær? 

Sjekk magnesiuminntaket

Men det er ikke bare mat som trigger migrene, det finnes også mat som kan hjelpe.

Ifølge Sundfør er det noen som merker bedring om de får i seg mer magnesium.

- Resultatene av noen mindre studier tyder på at tilskudd av magnesium kan ha en gunstig effekt hos de som har lavt magnesiuminntak. Det trengs imidlertid fortsatt mer forskning før man vet noe sikkert om dette, forteller hun.

Det er ikke funnet noen helsefarer ved å innta 400 milligram hver dag, så dette kan du helt trygt prøve ut selv. Magnesium i mat finner du blant annet i nøtter, grønnsaker og korn. 

Du har kanskje også hørt at b-vitamin skal hjelpe. Ifølge ernæringsfysiologen er det gjort forsøk med noen typer b-vitamin for å finne ut om dette kan være utslagsgivende.

I tidligere forsøk har man da funnet at b-vitaminene har en virkning, men i senere forsøk ser det dessverre ut til at dette ikke er tilfellet. 

LES OGSÅ: Dette kan lindre hodepinen

MIGRENE: For noen går migrenen langt utover livskvaliteten. Foto: Scanpix
MIGRENE: For noen går migrenen langt utover livskvaliteten. Foto: Scanpix Vis mer

Prøv deg frem 

Det er viktig å være klar over at det som fungerer for noen, ikke nødvendigvis fungerer for alle.

Man vet ikke hvorfor noen får migrene, og det kan være flere faktorer som spiller inn.

Det er for eksempel slik at mange kvinner merker at det avhenger av syklusen, og at migreneanfallene dermed også har å gjøre med hormoner.

Det kan også være du får migrene på grunn av spenninger i nakken, og at endringer i kostholdet ikke vil ha noe å si. 

Det kan imidlertid være smart å være oppmerksom på hva du gjør, spiser og drikker rett før du får migrene.

Når det gjelder kosthold legger Sundfør vekt på viktigheten av å ha et stabilt blodsukker, og å få i seg nok væske. 

- Det aller viktigste er det at det helst ikke skal gå for lang tid mellom hver gang du spiser, slik at du har et jevnt blodsukker, forteller hun. 

Ellers er triggere for alle typer hodepine blant annet dårlig/lite søvn og mye kaffe. 

LES OGSÅ: Derfor får du stiv nakke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer