HA MER SEX: Sex er ikke bare godt, det er også veldig bra for helsen din.  Foto: Thinkstock.com
HA MER SEX: Sex er ikke bare godt, det er også veldig bra for helsen din. Foto: Thinkstock.com
Sex

Slik kan sex gjøre deg sunnere

Litt kvalitetstid med partneren har stor innvirkning på helsen din.

Ikke tid til sex, sier du? Vel, da bør du lese dette! Det kan nemlig være veldig lurt å prioritere litt kvalitetstid i sengehalmen med partneren din i kveld.

Ikke bare er det bra for forholdet ditt (ja, sex har mye å si), men forskning har også vist at sex kan gjøre deg smartere, redusere risikoen for brystkreft og styrke immunforsvaret ditt, i tillegg til at det frigir naturlige stoffer i kroppen som kan redusere kroniske smerter.

Og selv om du ikke forbrenner nok kalorier under en økt til at det kan kalles trening, finnes det mange andre grunner til at du bør ta deg en liten hyrdestund. Ja, det er godt fysisk, og den generelle helsetilstanden din kan også nyte veldig godt av det!

LES OGSÅ: Slik blir datingen en suksess

BRA FOR HJERTET OG HJERNEN: Sex er bra både for hjertet og hjernen din. Du blir kankje flinkere og mer samarbeidsvillig på jobben også. Foto: Getty Images/iStockphoto
BRA FOR HJERTET OG HJERNEN: Sex er bra både for hjertet og hjernen din. Du blir kankje flinkere og mer samarbeidsvillig på jobben også. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Har mye å si for helsen

- Sexlivet ditt er ofte et slags speilbilde av den generelle helsetilstanden din, sier Ian Kerner, sexkonsulent og forfatter av boken «She comes first» til Cnn.com.


Forskere som har sett nærmere på effekten sex har på kroppen, har blant annet funnet ut at det kan gjøre underverker for alt fra selvtillit til sykdomsymptomer. På samme måte vil det å ikke ha sexlyst kunne bety at det er noe galt med helsen din, ifølge Kerner.

- Hvis ikke du føler deg seksuell, så er det ofte en indikasjon på at andre ting skjer i livet ditt. Og det er ikke alltid så bra. Du kan være deprimert, ute av form, ha feil kosthold eller være veldig stresset. Uansett er det et tegn på at kanskje ikke alt er helt som det skal, sier Kerner:

- Det å identifisere og ta tak i disse problemene er derfor helt essensielt, fordi våre seksuelle opplevelser virkelig påvirker absolutt alt annet ved livene våre.

LES OGSÅ: Fem sexmyter som ikke stemmer

Derfor bør du ha mer sex

Ifølge Kerner er det fem helt klare helsefordeler vi (kvinner og menn) får av å ha sex regelmessig:

1. Det er bra for hjertet


Joda, forskning har vist at for mange menn så er tilstanden på ereksjonen under akten et tydelig tegn på hvordan helsen deres er, sånn generelt sett. Har man en sterk/kraftig ereksjon, så betyr det at man har et sterkt hjerte.

Ifølge en studie fra 2008, publisert i Journal of the American College of Cardiology, er ereksjonsproblemer ofte knyttet opp mot dårlig hjerte- og karhelse hos gutta. Og studien viste at blant menn med ereksjonsproblemer, var risikoen for alvorlig hjertesykdom hele 58 prosent høyere.

Nå skal det også sies at regelmessig sex er bra for blodsirkulasjonen i kroppen, og dette har også en positiv effekt på hjerte- og karhelsen din (hurra!).

LES OGSÅ: Dette er «turn off» for gutta

2. Det kan være bra for jobben din


Antropolog Helen Fisher har tidligere funnet ut at regelmessig sex forbedrer visse deler av hjernen - og da særlig de delene vi bruker i forbindelse med problemløsning.

Ifølge Fisher kan det å ha sex oftere øke kreativiteten og gi bedre samarbeidsevne - særlig på jobben, blant annet fordi sex frigir stoffene dopamin (nevrotransmitter) og oksytocin (hormon) - som påvirker gledesfølelsen vår. Vi blir med andre ord både mer kreative, fleksible, glade og samarbeidsvillige når vi har hatt sex.

Så hvis kollegaene dine er ekstra blide en dag, så vet du hvorfor...

LES OGSÅ: Slik kan du trene deg til bedre sex

FORDELENE MED EN ORGASME: Du blir mindre stresset og ser yngre ut. Hallo, hvem vil vel ikke det?! Foto: PantherMedia
FORDELENE MED EN ORGASME: Du blir mindre stresset og ser yngre ut. Hallo, hvem vil vel ikke det?! Foto: PantherMedia Vis mer

3. Sex gjør at du ser yngre ut


Den mye omtalte gløden man angivelig får etter å ha hatt god sex er ingen myte. I en skotsk studie så forskerne nærmere på vanene til 3500 europeiske og amerikanske kvinner og menn som i gjennomsnitt så cirka 12 år yngre ut enn de egentlig var. Og etter å ha fulgt disse menneskene i en tidsperiode på over 10 år, viste det seg at det de alle hadde felles var regelmessig fysisk aktivitet - og da særlig fysisk aktivitet i senga.

Ifølge forskerne viste det seg at disse menneskene hadde sex minst 2-3 ganger i uka, og alle var i faste partnerforhold (tilfeldig sex hadde med andre ord ikke samme forskjønnende effekt).


LES OGSÅ: Maten som øker sexlysten

4. Du blir mindre stressa


Orgasmer er ikke bare godt fysisk, de har også en innvirkning psykisk.

- Rett før en kvinne får en orgasme, går hun ofte inn i en transelignende tilstand, forteller Kerner:

- Dette aktiverer deler av hjernen som er relatert til stress, og gjør at man slapper av .

Er du ofte stressa, anbefaler Kerner deg derfor å ha regelmessig «avslapningssex». Det trenger hverken være heftig, spennende eller utagerende, så lenge du oppnår denne orgasmeeffekten, mener han.

LES OGSÅ: Singel? Dette faller gutta for

SLITER DU MED LYSTEN?: Det kan ha noe med helsetilstanden din å gjøre... Foto: Thinkstock.com
SLITER DU MED LYSTEN?: Det kan ha noe med helsetilstanden din å gjøre... Foto: Thinkstock.com Vis mer

5. Sex «vekker» hjernen


Ikke bare kan en orgasme gjøre at du (og hjernen din) slapper mer av, men sex har også en oppkvikkende effekt på cellene i topplokket.

- Like viktig som avslapningssex, er den sexen som stimulerer fantasien og spiller på erotikk og spenning, forklarer Kerner:

- Seksuell opphisselse er en kombinasjon av fysisk og psykisk tenning, og oppi alt dette er det fort gjort å miste en del av det mentale - som handler om å stimulere fantasien og tankene. Dette er det viktig å gjøre noe med av og til.

Kerner mener flere av oss bør bli litt mer bevisste på de sensuelle tingene som stimulerer sexlysten - som syn, lyd, følelse, lukt og smak.

- Derfor oppfordrer jeg folk ikke bare til å ha regelmessig, rutinesex én gang i uken, men til å stimulere sexlivet slik at det inkluderer alle de ovenfor nevnte elementene - komfort, spenning, samt alle sanser, sier han.

LES OGSÅ: Hvor god er du i senga?


Sliter du med sexlysten?

Det er altså mange gode grunner til å ha sex litt oftere. I tillegg til tingene allerede nevnt, kan sex også forbedre søvnkvalitet, lykkefølelse, bekkenbunnsmuskulaturen - ja, nesten alt du kan komme på egentlig.

Så dersom du føler at du er i en slags sexkrise om dagen (du har hverken sex eller sexlyst), kan det med andre ord være lurt å prøve å komme seg ut av det. Litt kvikt.

Kerner har da følgende råd til deg:

- Gå rundt i en halvtime og se på verden som om det skulle vært et seksuelt vesen. Sett pris på sexy mennesker, lukter - alt sammen. Dersom du ikke føler deg særlig seksuell, og ikke har det på en god stund, så prøv å finne ut hvorfor det er slik. Oppsøk legen din hvis du tror det kan være en medisinsk årsak til det, sier han:

- Når du så begynner å ha sunn og spennende sex igjen, vil du merke hvor utrolig positiv innvirkning det har på livet ditt. Mange blir inspirert til å gå ned i vekt, ta vare på seg selv, de føler seg elsket, mer fornøyd og det er mindre sannsynlig at de lar seg irritere over stressende arbeidssituasjoner. Et sunt sexliv påvirker helsen din på så utrolig mange måter.

LES OGSÅ: Blir du avvist i senga?
Til forsiden