Smertestillende

Slik kan smertestillende skade deg

Å ta for mye kan gi svært alvorlige bivirkninger.

SMERTESTILLENDE: Det er lov å ty til smertestillende tabletter når du har hodepine eller tannverk, men da er det viktig å ikke overskride den anbefalte doseringen.  Foto: Johan Larson - Fotolia
SMERTESTILLENDE: Det er lov å ty til smertestillende tabletter når du har hodepine eller tannverk, men da er det viktig å ikke overskride den anbefalte doseringen. Foto: Johan Larson - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når hodet dunker som verst, tannverken iler eller menstruasjonssmertene knyter seg i magen, er en enkel løsning å ty til smertestillende tabletter.

Og gir ikke smertene seg etter én tablett, er det mange av oss som ikke bare tar én, men to og kanskje tre til, i håp om at plagene skal forsvinne så vi kan fungere som normalt igjen.

Dersom du bruker smertestillende legemidler riktig, er det helt greit å ta en tablett når smertene melder seg.

Men tar du for mange daglig kan du risikere å påføre kroppen din skade.

LES OGSÅ: Så mange tar smertestillende hver dag

Viktig å følge den anbefalte doseringen

Anne Magrethe Aldin Thune, som er farmasøyt i Vitusapotek, forteller til KK.no at det er viktig å få frem at smertestillende midler er til god hjelp når man trenger dem, men at det er utrolig viktig at de brukes riktig, da overforbruk kan gi alvorlige skader.

- Hvor mange smertestillende tabletter du kan ta daglig varierer i forhold til hvilke virkestoff som er i de tablettene du tar. Smertestillende legemidler som selges reseptfritt har en angivelse på og i pakningen hvor det står hvor mange tabletter du trygt kan ta daglig.

- Dersom du har fått skrevet ut tabletter på resept, har legen gjort en vurdering av doseringen, som du selvsagt skal følge.

Videre forteller Thune at det er viktig at du vurderer om du kan være i en gruppe som ikke bør ta enkelte virkestoffer før du tyr til smertestillende tabletter.

- Derfor er det veldig viktig å lese pakningsvedlegget nøye når du kjøper medisiner uten resept. Det er også svært viktig at du ikke låner reseptbelagt medisin av andre, da det rett og slett ikke er alle som kan bruke alle smertestillende virkestoff.

IBUPROFEN: Ved et overdrevent inntak av Ibux kan du blant annet få magesår.  Foto: Weifa
IBUPROFEN: Ved et overdrevent inntak av Ibux kan du blant annet få magesår. Foto: Weifa Vis mer

LES OGSÅ: Hodepine? Prøv dette før du tar smertestillende

Kan gi magesår og leverskader

Dersom du er en av dem som overskrider antallet smertestillende tabletter til de grader, kan du ifølge Thune ende opp med en rekke alvorlige bivirkninger.  

- Du skal aldri overskride maksdoseringen, da det øker risikoen for alvorlige bivirkninger og skadevirkninger. Hvilke bivirkninger og problemer som kan oppstå avhenger av hvilket virkestoff du tar.

- Paracetamol, som er et av de mest brukte smertestillende virkestoffene, kan blant annet føre til alvorlige leverskader ved for høy dosering. Ibuprofen som er et annet mye brukt smertestillende virkestoff, er forbundet med mange alvorlige bivirkninger ved for høy dosering, blant annet, magesår og nyreskader.

LES OGSÅ: Sov deg til mindre smerter

KOMBINERE: Du skal være forsiktig med å kombinere ibuprofen med andre legemidler. Hør alltid med apoteket om det er trygt å kombinere de forskjellige medisinene.  Foto: ipag - Fotolia
KOMBINERE: Du skal være forsiktig med å kombinere ibuprofen med andre legemidler. Hør alltid med apoteket om det er trygt å kombinere de forskjellige medisinene. Foto: ipag - Fotolia Vis mer

Vær forsiktig med å kombinere

En annen ting du skal være forsiktig med er ifølge Thune å kombinere reseptfrie smertestillende tabletter.

- Du bør alltid rådføre deg med apotek eller legen din før du tar ulike smertestillende preparater samtidig. Paracet og Pinex inneholder det samme virkestoffet og bruker du disse samtidig kan du lett komme til å ta for høye doser av paracetamol.

Ifølge Legemiddelverket er paracetamol ofte førstevalget når det kommer til å behandle lett smerte, og bruk av dette i anbefalte doser skal gi lite bivirkninger.

Men kombinerer du paracetamol og ibuprofen kan dette gi en begrenset tilleggseffekt i forhold til paracetamol brukt alene. I tillegg finnes det en rekke medisiner som ikke bør kombineres med ibuprofen.

Så dersom du bruker andre legemidler, bør du spørre på apoteket om disse kan kombineres med ibuprofen.

Hvis du usikker på hvilke smertestillende legemidler som inneholder paracetamol og ibuprofen, kan du ta en titt på listen under.

Paracetamol:
• Pinex
• Paracet
• Panodil

Ibuprofen:
• Ibux
• Ibuprofen
• Brufen

Har du så store smerter at en høyere dose er nødvendig, anbefales det at du kontakter legen din.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer