Helse

Slik kan smilet ditt avsløre deg

Ifølge forskere sier det mye mer om deg enn humøret ditt.

AVSLØRER DEG: Ifølge forskere kan smilet ditt si mye om deg - blant annet om ekteskapet vil vare, hvor fruktbar du er og hvor mye penger du vil tjene.  Foto: Getty Images/Hemera
AVSLØRER DEG: Ifølge forskere kan smilet ditt si mye om deg - blant annet om ekteskapet vil vare, hvor fruktbar du er og hvor mye penger du vil tjene. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et smil sier så utrolig mye, gjør det ikke?

Da er det kanskje ikke så rart at et pent smil ofte er det første man legger merke til hos en annen person.

Altså, enda en grunn til å smile fra øre til øre. Men visste du at smilet ditt kan avsløre mer enn at du er glad akkurat nå?

Studier viser at betydningen bak smilet ditt avhenger av den sosiale situasjonen du er i, og selv om det enkelte ganger kan gi deg noen fordeler, kan det andre ganger avsløre svakhetene dine, skriver Huffington Post.

LES OGSÅ: Smådeppa? Dette gjør deg glad igjen?

VIL DET VARE? Ifølge forskere kan smilet ditt avsløre det.  Foto: David Page / Alamy/All Over Pres
VIL DET VARE? Ifølge forskere kan smilet ditt avsløre det. Foto: David Page / Alamy/All Over Pres Vis mer

Vil ekteskapet vare?

Ifølge en studie fra 2009 kan et smil for eksempel si mye i forhold til om et ekteskap vil vare eller ikke.

Da et team psykologer graderte smilene til studentene i en eldre årbok ved å se på musklene rundt munnen og øynene, for deretter å sjekke hvordan det stod til med forholdene deres senere i livet, fant de ut at de som smilte mest var de som hadde lavest skilsmisserate.

Av de som var alvorlige på bildet, var det 25 prosent som skilte seg.


I en annen studie så de på barnebilder av en gruppe mennesker på over 65 år. Blant de som smilte mest, var det 11 prosent som skilte seg. Av de som var alvorlige på bildene var det imidlertid 31 prosent som skilte seg.

Forskerne har en teori om at et stort smil indikerer at du har en mer åpen tilnærming til livet. Eventuelt at du har lettere for å tiltrekke deg noen som vil gjøre deg lykkelig.

Kan avsløre hvor fruktbar du er

Flere studier viser visstnok at et sunt smil kan si mye om den generelle helsen din - blant annet hvor fruktbar du er.

Dette er imidlertid ikke bare basert på smilet ditt, men på tannhelsen. En studie publisert i The journal Obstetrics and Gynecology fra 2009 viste at kvinner med tannkjøttsykdom i gjennomsnitt bruker to måneder lenger på å bli gravide, enn de som ikke hadde sykdommen.

Tannkjøttsykdom er i tillegg koblet til økt risiko for hjertesykdom, diabetes type 2, nyresykdom og luftveissykdommer.

LES OGSÅ: Disse kan skade tennene dine

Hvor mye kommer du til å tjene?

Ifølge en studie publisert i The journal Proceedings of the National Academy of Sciences kan også smilet til ungdommer si noe om hvor mye de vil tjene senere i livet.

Ved å se på inntektene til en gruppe personer som i gjennomsnitt var 29 år, kunne de se at de som var lykkeligere som barn og smilte mer på bilder tjente omkring 10 prosent mer enn gjennomsnittet, mens de som ikke var like glade som barn tjente 30 prosent mindre enn gjennomsnittet.

Forskerne mener det kan ha en sammenheng med at lykke er koblet opp med mindre bekymringer og stress, som betyr at de lettere kan konsentrere seg om jobbrelaterte oppgaver.

SMIIIIL: Det kan imidlertid hende at det sier mer om deg enn du er klar over.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SMIIIIL: Det kan imidlertid hende at det sier mer om deg enn du er klar over. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kan indikere sosial makt

Men smil kan også handle om annet enn lykke - nærmere bestemt sosial status.

En studie som ble publisert i The journal Personality and Social Psychology Bulleti» fra 1998, viste at personer med lav sosial status smiler til andre uavhengig av om de egentlig føler seg glade. De med høy status derimot, smilte stort sett bare når de selv følte for det.

Forskerne mener dette kan komme av at de med høy status har det privilegiet at de kan smile når de vil, mens de med lav status gjør det mer som et grep for å passe inn.


LES OGSÅ: Ikke gå i disse økonomiske fellene

Gjelder også fysisk makt

Koblingen mellom smil og makt går også over på det fysiske plan.

I en studie som så nærmere på ulike former for kampsport, kom det frem at de som smilte på bildene dagen før kampen, hadde større sannsynlighet for å tape enn de som poserte som en «tøffing».

Forskerne mener det kan skyldes at denne typen sport handler om dominanse, og at et smil gjør at personen fremstår som mindre dominant, aggresiv og fiendtlig.

Dette ble bekreftet da observatører av kampen kunne fortelle at de opplevde personene som smilte før kampen som mer troverdig og behagelig, og mindre aggressive og fysisk dominante enn de som holdt seg nøytrale.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer