Stress

Slik kan stress gjøre deg syk

5 enkle grep som hjelper deg med å roe ned.

STRESS: Lar du stresset ta helt overhånd? Lær deg måter å stresse ned på, så blir juleforberedelsene litt hyggeligere. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
STRESS: Lar du stresset ta helt overhånd? Lær deg måter å stresse ned på, så blir juleforberedelsene litt hyggeligere. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Førjulstiden er en ekstremt stressende tid for mange av oss. Det jo ikke for ingenting at det kalles for julestria.

Og dersom du lar stresset ta helt overhånd i desember kan du ende opp med å være helt utslitt på julekvelden. Eller i verste fall kan du stresse deg syk.

LES OGSÅ: Stresser du for alt du ikke rekker?

Setter for høye krav

– Forventninger er en stor del av årsaken til julestress. Vi har store forventninger, vi ilegger oss selv krav og gjøremål som skal gjøres i en veldig begrenset tidsperiode, sier coach, samtaleterapeut og daglig leder av nettsiden Levdittliv.no, Mariann Marthinussen til KK.no. 

– For noen ligger det prestasjon i julen. Flest julekort, gjort mest, vært med på mest mulig, best mat. Facebook kan få enhver til å føle seg utilstrekkelig i julemaset. 

LES OGSÅ: Mørke ringer under øynene?

Stress er kroppens måte å skjerpe sansene våre når vi står overfor vanskelige oppgaver, eller et tidspress. Men for mye stress kan også gjøre oss syke. Marthinussen tror ikke det er kortvarig stress som er det verste, men langvarig stress. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer