Psykopat

Slik kjenner du igjen en psykopat

De er eksperter i å skjule sitt sanne jeg.

AVSLØRENDE TEGN: Psykopater er ofte narsissistiske personer med en trang til å manipulere, men de kan også være svært sjarmerende om de vil. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
AVSLØRENDE TEGN: Psykopater er ofte narsissistiske personer med en trang til å manipulere, men de kan også være svært sjarmerende om de vil. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige fredags «Skavlan»-sending på NRK har vært et hett tema den siste uken. Blant gjestene var nemlig den kjente nevroforskeren og psykiatriprofessoren James H. Fallon - som kunne avsløre at han faktisk er en psykopat.

Dette til tross for at han er far til tre, bestefar til fem og har vært gift med samme kvinne i over 40 år (les mer på Ytring i NRK.no - hvor Fallon har skrevet et innlegg om sitt liv som psykopat).

De fleste av oss tenker jo gjerne på Hollywoodfilmer, drapsmenn og skumle personer når vi hører ordet/diagnosen. Ikke koselige bestefartyper som smiler og har glimt i øyet. 

Og dermed var det nok mange som satt igjen med en del spørsmål etter programmet.

For hva er egentlig en psykopat, og kan det være at naboen, kollegaen eller kanskje du selv, er en?

Skiller seg ut

Normal folkeskikk er noe vi forventer at alle har, men det er også lett å ta for gitt at alle har samme syn på moral og hva som er rett og galt.

Slik er det altså ikke.

Det finnes en gruppe mennesker som fungerer litt annerledes enn resten av oss. Mennesker som ikke har de samme forutsetningene for medfølelse og samvittighet. Som ikke blir lei seg eller skamfull av å ha gjort noen vondt. Og som rett og slett ikke føler ting slik vanlige mennesker gjør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer