Psykopat

Slik kjenner du igjen en psykopat

De er eksperter i å skjule sitt sanne jeg.

AVSLØRENDE TEGN: Psykopater er ofte narsissistiske personer med en trang til å manipulere, men de kan også være svært sjarmerende om de vil. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
AVSLØRENDE TEGN: Psykopater er ofte narsissistiske personer med en trang til å manipulere, men de kan også være svært sjarmerende om de vil. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige fredags «Skavlan»-sending på NRK har vært et hett tema den siste uken. Blant gjestene var nemlig den kjente nevroforskeren og psykiatriprofessoren James H. Fallon - som kunne avsløre at han faktisk er en psykopat.

Dette til tross for at han er far til tre, bestefar til fem og har vært gift med samme kvinne i over 40 år (les mer på Ytring i NRK.no - hvor Fallon har skrevet et innlegg om sitt liv som psykopat).

ER PSYKOPAT: Nevroforskeren og psykiatriprofessoren James H. Fallon fant ut at han er en psykopat. Fredag 17. oktober var han gjest i Skavlan på NRK1. Foto: REX/Erik Pendzich/Rex/All Over Press
ER PSYKOPAT: Nevroforskeren og psykiatriprofessoren James H. Fallon fant ut at han er en psykopat. Fredag 17. oktober var han gjest i Skavlan på NRK1. Foto: REX/Erik Pendzich/Rex/All Over Press Vis mer

De fleste av oss tenker jo gjerne på Hollywoodfilmer, drapsmenn og skumle personer når vi hører ordet/diagnosen. Ikke koselige bestefartyper som smiler og har glimt i øyet. 

Og dermed var det nok mange som satt igjen med en del spørsmål etter programmet.

For hva er egentlig en psykopat, og kan det være at naboen, kollegaen eller kanskje du selv, er en?

Skiller seg ut

Normal folkeskikk er noe vi forventer at alle har, men det er også lett å ta for gitt at alle har samme syn på moral og hva som er rett og galt.

Slik er det altså ikke.

Det finnes en gruppe mennesker som fungerer litt annerledes enn resten av oss. Mennesker som ikke har de samme forutsetningene for medfølelse og samvittighet. Som ikke blir lei seg eller skamfull av å ha gjort noen vondt. Og som rett og slett ikke føler ting slik vanlige mennesker gjør.

Dette er da selvfølgelig den ene prosenten av befolkningen kjent som psykopaten.

LES OGSÅ: 4 av 10 kvinner har blitt stalket

Sjarmerende og følelseskald

EGO: Psykopater kjennetegnes ofte som narsissistiske og selvhevdende, med mangel for anger og medfølelse for andre. Foto: PhotoAlto / Alamy/All Over Press
EGO: Psykopater kjennetegnes ofte som narsissistiske og selvhevdende, med mangel for anger og medfølelse for andre. Foto: PhotoAlto / Alamy/All Over Press Vis mer

De kjennetegnes ofte som narsissistiske og manipulerende, og selv om mange psykopater har valgt voldelige og kriminelle veier i livet, gjelder dette slett ikke alle.

Mange kan nemlig virke helt normale, og leve tilnærmede vanlige liv som resten av samfunnet.

Kanskje er det til og med noen du kjenner.

– En psykopat har ofte overfladisk sjarm, lite medfølelse ovenfor andre, og kjenner i liten grad på anger eller skyldfølelse.

- Han/hun har gjerne et oppblåst selvbilde, samtidig som han lett vil føle seg krenket av andre. Han lyver mye og har lett for å svikte andre, men tar ikke ansvar for egne handlinger, sier psykolog hos avdelingen for rus og avhengighet ved Vestre Viken, Susanne Kvam Katla til KK.no.

Hun legger til at mange psykopater også har lite selvkontroll, er impulsive og har vansker med å sette langsiktige mål.

Arv eller miljø?

Det er riktignok mange som kan ha ett eller flere personlighetstrekk som er vanlig for en psykopat, uten at man nødvendigvis er psykopat av den grunn.

For psykopati er en sammensetning av flere symptomer.

Men hva er det egentlig som gjør at noen mennesker er psykopater? Dette er mye diskutert, og det antas at det er en sammenheng mellom både arv og miljø.

KONTROLLERENDE: Susanne Kvam Katla tror de fleste psykopater som utøver fysisk og psykisk vold, selv har vært utsatt for dette over lang tid i ung alder. Foto: REX/Chameleons Eye/All Over Press
KONTROLLERENDE: Susanne Kvam Katla tror de fleste psykopater som utøver fysisk og psykisk vold, selv har vært utsatt for dette over lang tid i ung alder. Foto: REX/Chameleons Eye/All Over Press Vis mer

– Personligheten vår formes av et komplekst samspill mellom genene vi er utrustet med og de erfaringene vi gjør oss med andre mennesker.

- Mitt inntrykk er at de fleste psykopater som utøver fysisk og psykisk vold, selv har vært utsatt for dette over lang tid i ung alder. For å overleve i en farlig verden hvor andre mennesker ikke er til å stole på, har de utviklet ulike strategier for å kontrollere omgivelsene sine og samtidig fraskrive seg ansvar, forklarer Kvam Katla.

LES OGSÅ: Er du innadvendt eller utadvendt?

Gode skuespillere

Ja, psykopater er ofte gode skuespillere og løgnere som liker å manipulere. Så selv om de ikke har samvittighet og ikke bryr seg spesielt om rett og galt, vil de likevel ha lært hva samfunnet forventer av dem, og kan tilpasse seg deretter. Dette gjør at psykopater ikke alltid er like lette å oppdage.

UÆRLIG SPILL: Det finnes både mannlige og kvinnelige psykopater, og de kan ofte framstå som sjarmerende og svært vennlige i starten.  Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
UÆRLIG SPILL: Det finnes både mannlige og kvinnelige psykopater, og de kan ofte framstå som sjarmerende og svært vennlige i starten. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer

Mange kan derfor ved første møte framstå som uvanlig vennlige, hjelpsomme og åpne, men dette er dessverre tillært oppførsel og fraser. Og det er liten vits i å forvente at en psykopat skal endre seg.

– Noen kan være kalde og beregnende med høy grad av selvkontroll, men før eller senere vil de uhensiktsmessige personlighetstrekkene skape trøbbel i relasjonene de har med andre mennesker, sier Katla.

LES OGSÅ: Kvinner som slår menn

Viser varierende selvinnsikt

Psykopaten sies å ha heller lite selvinnsikt, men forskningsrådgiver og psykologspesialist Aina Sundt Gullhaugen ved St. Olavs Hospital, forteller å ha møtt varierende grad av selvinnsikt hos personer som oppfyller kriteriene for psykopati.

– Enkelte anerkjenner slike trekk, og jeg har blant annet fått en del henvendelser fra slike personer etter at jeg ved tidligere anledninger har stilt opp i media om temaet. Enkelte har sågar spurt om hjelp, sier hun til KK.no.

Hun har likevel registrert en ambivalens hos enkelte når det gjelder dette. Noen synes å idealisere de psykopatiske sidene hos seg selv, samtidig som de kan føle at det er noe galt med dem, eller at de er annerledes enn folk flest.

INNSIKT? Psykolog Aina Sundt Gullhaugen forteller at enkelte psykopater anerkjenner slike trekk, og at noen også ser ut til å idealisere sine psykopatiske sider. Foto: (c) Philipp Dimitri/Westend61/Corbis/All Over Press
INNSIKT? Psykolog Aina Sundt Gullhaugen forteller at enkelte psykopater anerkjenner slike trekk, og at noen også ser ut til å idealisere sine psykopatiske sider. Foto: (c) Philipp Dimitri/Westend61/Corbis/All Over Press Vis mer

– Og så er det jo slik at en kan ha selvinnsikt med henhold til et tema uten at en nødvendigvis er villig til å innrømme dette overfor andre. Så her kan det være noen mørketall, forklarer hun.

– Imidlertid er det ofte slik at disse menneskene har en tendens til å skylde på andre for det som går feil i livet deres. De har ikke utviklet seg til å bli «voksne nok» psykologisk sett, og har en selvsentrert holdning til det meste.

LES OGSÅ: 15 prosent har skadet seg med vilje

Psykopat-testen

Den kanadiske forfatteren og kriminalpsykologen Robert D. Hare begynte å studere psykopater og deres kjennetrekk allerede på 60-tallet ved University of British Columbia, og har sammen med sin forskningsgruppe intervjuet og studert en lang rekke kriminelle innsatte for å avdekke psykopaters trekk.

Denne informasjonen har han så brukt til å lage en sjekkliste for psykopater, som i dag benyttes av fagfolk over hele verden.

Denne sjekklisten består av flere kjennetegn rundt mellommenneskelige og følelsesmessige forhold, kriminalitet og impulsivitet, som skal gjennomgås ved hjelp av et poengsystem.

VOLD OG MAKT: Før eller senere vil de uhensiktsmessige personlighetstrekkene til psykopaten skape trøbbel i relasjonene de har med andre mennesker, sier psykologen. Foto: REX/Mode/All Over Press
VOLD OG MAKT: Før eller senere vil de uhensiktsmessige personlighetstrekkene til psykopaten skape trøbbel i relasjonene de har med andre mennesker, sier psykologen. Foto: REX/Mode/All Over Press Vis mer

Dette er karaktertrekk som egosentrisitet, manipulering, overfladiskhet, impulsivitet, manglende empati og samvittighet, og mange flere.

Også mennesker som ikke er psykopater kan ha noen av disse trekkene uten å være psykopat av den grunn, og listen er kun ment å brukes av profesjonelle.

Ikke la deg fange

Dersom man mistenker at man har en psykopat i omgangskretsen mener Gullhaugen at man bør være klar over at de fleste slike personer har flere sider. De fleste er ikke hensynsløse hele tiden.

– Dette vanskeliggjør vurderingen av hva man har foran seg, og dermed også vurderingen av hva man skal gjøre med det. 

- Det kan for eksempel skapes en tvil om at det kanskje er en selv som er problemet, og slik kan en etter hvert bli fanget i en situasjon som det kan være vanskelig å komme ut av, sier hun.

Det anbefales derfor ofte at man forsøker å holde en distanse til slike personer. Dersom man velger det motsatte bør man sette klare grenser for hva man finner seg i, og sørge for å få hjelp fra andre om dette ikke skulle være tilstrekkelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer