Alkohol

Slik kjøler du vinen på seks minutter

Et enkelt triks gjør den serveringsklar på et blunk.

KLAR PÅ ET BLUNK: Glemt å kjøle vinen? Ingen fare! Foto: Image Source
KLAR PÅ ET BLUNK: Glemt å kjøle vinen? Ingen fare! Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Oi, har du glemt å legge hvitvinen til kjøling? Og ved bordet sitter gjestene klare?

Ikke fortvil! Ved hjelp at et enkelt triks kan du kjøle ned vinflasken på bare seks minutter.

SKÅL, DA: Musserende vin skal serveres ved 6-10 grader. Foto: Jupiterimages.com
SKÅL, DA: Musserende vin skal serveres ved 6-10 grader. Foto: Jupiterimages.com Vis mer

Kald vin på 1-2-3

Alt du trenger er en bøtte, noen isbiter, kaldt vann og en håndfull salt.

Slik gjør du:
Ha isbiter (jo flere, jo bedre) i en bøtte, og fyll på med kaldt vann. Ha oppi en neve salt. Saltet hjelper isbitene å løse seg opp raskere, slik at vannet blir iskaldt på et blunkt. Saltet reduserer nemlig vannets frysepunkt, slik at det holder seg flytende selv om det har en temperatur på under null grader.

Legg vinflaske oppi, og rør litt på den innimellom, så vinen i flaska beveger seg og all væsken kommer i kontakt med flaskeglasset, så vil den omtrent seks minutter senere være kald nok til å serveres.

OBS! Det fungerer også på musserende vin, men vært klar over at den lett vil bruse over når du åpner den.

LES OGSÅ: Ikke oppbevar vin på kjøkkenbenken





Frysetrikset funker også

Trikset over kan kun brukes om du har isbiter i fryseren. Har du ikke det, kan du fukte et kjøkkenhåndkle med kaldt vann, brette det rundt vinflaska, og legge den i fryseren. Dette gjør at vinen blir raskere nedkjølt.

Hvis hvitvinen likevel skal over i en karaffel, kan du helle vinen over i mindre flasker/beholdere som du lukker godt og legger i fryseren med fuktige kjøkkenhåndklær rundt. Jo mindre volum du deler opp vinen i, jo raskere går nedkjølingen.

Uansett bør du ikke la vinen ligge i fryseren lenger enn 15 minutter. Innen da bør den være kald nok til å drikkes.

Ikke for kald!

Husk at vin ikke skal være kjøleskapskald og 4 grader. Da er den så kald at smaken ikke kommer godt nok fram.

Ifølge Vinmonopolet bør hvitvin, rosévin og musserende vin holde følgende temperaturer ved servering:

  • Tørre, lette hvitviner og rosévin: 8–10 ºC
  • Kraftige hvitviner: 10–12 ºC
  • Musserende viner: 6–10 ºC

  • La derfor vinen stå 6-8 minutter utenfor kjøleskapet før du serverer den. Da bør den holde riktig temperatur, og all den fine smaken og aromaen kommer til sin rett.

    Ikke overdriv vindrikkingen

    Kald hvitvin er forfriskende og smakfullt, og i godt lag er det hyggelig å servere et glass eller tre. Men du vet jo selvsagt at for mye vin ikke er så bra. Vi blir sure i magen av det, og kan gå på en smell og bli skikkelig beruset.

    Pass på at ikke vinglassene fylles for mye. Et glass vin tilsvarer 1,5 dl vin, og dette ugjør rundt én alkoholenhet. Hvis vi kvinner drikker mer enn 14 alkoholenheter i uka, regnes vi som storforbrukere av alkohol.

    Pass derfor på å ikke skjenke i glasset på nytt før det er tomt. Da er det enklere å holde kontroll på hvor mye du drikker. Og litt ekstra motivasjon for å moderere inntaket kan jo være at vin i likhet med andre alkoholdrinker inneholder en god del kalorier. Akkurat hvor mange ser du her.

    Vin og vann hører sammen

    Å drikke vann til vinen er smart, for da drikker du ikke så fort, og dermed bremses alkoholopptaket, og du unngår å bli full uten at du merker det.

    Men det stemmer ikke at du unngår tømmermenn og dehydrering dagen derpå om du drikker masse vann. Det skjer nemlig noe i kroppen når du drikker alkohol som gjør at kroppen kvitter seg med mer væske enn du tar inn.

    Les mer om det pussige, men akk så kjente fenomenet her.

    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer