Egg

Slik koker du egget perfekt

Enten du liker dem bløtkokt, hardkokt eller midt i mellom.

PERFEKTE EGG? Det er fullt mulig å gå eggene til å bli perfekt - enten du foretrekker bløtkokt, hardkokt eller midt i mellom. Foto: Thinkstock.com
PERFEKTE EGG? Det er fullt mulig å gå eggene til å bli perfekt - enten du foretrekker bløtkokt, hardkokt eller midt i mellom. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nordmenn spiser mye egg - faktisk konsumerer vi i gjennomsnitt opp mot 11 kilo i året.

Det er slett ikke så dumt, for eksempel sørger proteinene i eggehviten for at vi blir mer opplagt, får mer energi og føler oss mer våkne.

På grunn av bakterierisiko, bør du imidlertid være litt forsiktig med inntaket på feriereisen. Da bør du gå for egg som er stekt eller kokt, og styre unna hvis plommen fortsatt er flytende.

Men hvordan bør du egentlig koke egget, for at det skal bli helt perfekt?

Det kan nemlig høres enkelt nok ut, men svært ofte ender du opp med noe helt annet enn det du hadde tenkt deg. Vel, ikke nå lenger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Slik holder du eggene friske og bakteriefrie

Slik fikser du perfekte egg

Du vet når det bløtkokte egget ikke ble bløtt likevel, eller når det hardkokte egget har fått den ufyselige, grå ringen rundt plommen?

En skulle tro at det ikke var «rocket science» å koke et egg, men ifølge Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) er det nettopp det - en vitenskap.

De har nemlig utarbeidet en svært nøyaktig eggeklokke, eller egg-koketid-kalkulator, som ved hjelp av flere variabler - blant annet høyde over havet, eggets omkrets og eggets starttemperatur - gir deg helt perfekte egg.

Men gidder du egentlig å måle omkretsen på eggene før du skal lage søndagsfrokosten?

Neppe.

Heldigvis er det mulig å oppnå helt perfekte egg, også uten målebånd. Med litt tålmodighet (for noe av det viktigste er å følge godt med!) og en klokke, kommer du langt.

LES OGSÅ: Spis gulost sammen med egg

Så lenge skal eggene koke

Det du trenger for å sette i gang er - ikke overraskende - egg, en kjele, vann og en klokke.

Ifølge Enkeltforklart.no anbefales det som regel å bruke romtemperte egg, men siden de fleste av oss oppbevarer eggene i kjøleskapet, og ikke henter de direkte fra hønsehuset, har vi her lagt til ett minutt (som du kan trekke fra dersom du har en hønsegård i hagen).

Legg eggene i kjelen og fyll opp med kaldt vann slik at det dekker eggene med omtrent en centimeter. Når vannet koker, starer du klokken:

Slik får du perfekte egg:
 • Bløtkokte egg - cirka 3 minutter.
 • Smilende egg (stivnet plomme i kanten) – cirka 4 minutter.
 • Hardkokte egg med smøreaktig plomme - cirka 6 minutter.
 • Hardkokte egg med hard plomme – cirka 8 minutter.

 • Dersom du ikke er så urban at du MÅ koke eggene uten hjelp, kan du eventuelt koste på deg en duppeditt som gjør jobben for deg - de finnes det nemlig en rekke av.

  Bare sjekk noen av disse:


  LES OGSÅ: Alt du bør vite om gresk yoghurt

  MANGE FORDELER: Egg inneholder masse proteiner som gir deg en metthetsfølelse som varer lenger. I tillegg er de en god kilde til jern, som er viktig for immunforsvaret. Foto: Thinkstock.com
  MANGE FORDELER: Egg inneholder masse proteiner som gir deg en metthetsfølelse som varer lenger. I tillegg er de en god kilde til jern, som er viktig for immunforsvaret. Foto: Thinkstock.com Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer