Parforhold

Slik kommer dere ut av kompisfella

Har dere blitt mer venner enn kjærester?

KOMPISFELLA: Dersom du og partneren er mer venner enn kjærester mener ekspertene dere har gått i kompisfella, og da bør dere ta grep med det samme.  Foto: goodluz - Fotolia
KOMPISFELLA: Dersom du og partneren er mer venner enn kjærester mener ekspertene dere har gått i kompisfella, og da bør dere ta grep med det samme. Foto: goodluz - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du og partneren din har vært sammen i noen år, har dere helt sikkert lagt merke til at forholdet ikke er som det en gang var.

Å holde på den romantiske spenningen kan være vanskelig, og etter en stund i hverandres selskap glir mange over fra å være kjærester, til å behandle hverandre som kompiser.

Dersom du og partneren din har blitt så komfortable med hverandre at lørdagskvelden tilbringes i joggebuksa foran TV-en og dere dropper å ha sex til fordel for, vel, det meste, er det ifølge ekspertene på tide å gjøre noen drastiske endringer.

LES OGSÅ: Er du uheldig på kjærlighetsfronten?

Gnisten kan forsvinne

Ulla I. Aasland, som er pedagog og rådgiver innen sexologi, forteller til KK.no at det å bli for kompis med partneren sin ikke er særlig gunstig, da dette fort kan føre til et samlivsbrudd.

- Om du og partneren din har blitt mer venner enn kjærester og har nesten ikke fysisk kontakt eller sex lengre, kan dette ha en negativ virkning på forholdet deres.   

- Fysisk nærhet og sex er «limet» i parforhold, og det er dette som skiller dere fra å bare være venner. Opplever dere frafall av dette kan det være faktorer som for mange styrker begrunnelsen for et samlivsbrudd, sier hun.

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at han synes det er flott å ha en kjæreste som også er ens bestevenn, men at man da må passe på at man ikke sklir over til å kun være venner.

- Egentlig tenker jeg at det er best hvis dere får til begge deler. En kjæreste som også er ens bestevenn er jo kjempefint, men det kan være uheldig hvis dere blir for «hverdagslige» for hverandre.

- Dersom dere blir for «hverdagslige» og for eksempel er mest av alt kun et godt fungerende team i praktiske gjøremål, kan det hende at gnisten forsvinner og forholdet vil begynne å skrangle.

INGEN GNIST: Dersom dere har blir for hverdagslige for hverandre kan gnisten i forholdet fort forsvinne og føre til et brudd.  Foto: Monkey Business - Fotolia
INGEN GNIST: Dersom dere har blir for hverdagslige for hverandre kan gnisten i forholdet fort forsvinne og føre til et brudd. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Kommer du ofte i krangler med andre?

Gått i kompisfella

Kate Elin Søyland, som er Par- og familieterapeut hos Åpen Dialog, forteller til KK.no at det er lov å ønske seg en partner som også er en riktig god venn du kan dele alt med, men da må dere passe på så dere ikke går i kompisfella.

- Glemmer dere kjærestebiten kan dere fort havne i kompisfella, så dersom du sliter med å ta noen romantiske initiativer i parforholdet bør det ringe en bjelle.

I begynnelsen av forholdet nyter man forelskelsen og kjærestelivet har svært gode kår, men etter en stund opplever mange at det er lite i hverdagen deres som bærer preg av romantikk og store følelser, og det er da det begynner å bli farlig.

- Når du ser din kjære subbe rundt i en slitt joggebukse uten å ense deg – og du oppdager at den romantiske tonen er byttet ut med altfor mange grå hverdager som bærer preg av rutiner og plikter. Ja, du griper kanskje deg selv i å tenke: «Er dette alt?»

- Da er det på tide å vekke kjærligheten på ny. Og du trenger ikke reise bort slik mange tror – du kan revitalisere kjærligheten hvor som helst, om du bare våger å gjøre noe nytt, sier hun.

LES OGSÅ: Slik får du deg kjæreste

Dropp unnskyldninger

Dersom du og partneren din har sklidd over i vennesonen til hverandre, og ønsker å få tilbake romantikken i forholdet, mener Søyland det er viktig at dere først og fremst innser at dere har havnet i kompisfella og dropper bortforklaringer som travel jobb, små barn og lite søvn.

- Begynn å sette av tid til sex og romantikk på lik linje med trening og små barn – å ta vare på kjæresteforholdet er den viktigste gaven du kan gi barna dine. Fungerer kjærestelivet smitter det positivt over på både familie- og jobblivet – selv om du er sliten.

Hvis du ikke føler for den type nærhet, mener hun det er viktig at dere tar følelsene dine på alvor og oppsøker en parterapeut, for det å ha sex for husfredens skyld løser ingen problemer.

- Begge må tørre å være dønn ærlige, altså ha en åpen dialog om hva dere ønsker av små justeringer for at romantikken skal blomstre igjen - vedlikeholdsfrie forhold finnes ikke. Tør å innrømme det dersom du mangler lysten og lidenskapen i forholdet, husk problemet er starten på løsningen.

TREN SAMMEN: Ja, det viser seg å være bra! Foto: yanlev - Fotolia
TREN SAMMEN: Ja, det viser seg å være bra! Foto: yanlev - Fotolia Vis mer

- Innrøm det og la krisen bli et naturlig faktum – svært mange par glemmer faktisk det å være kjærester i en travel hverdag. En krise trenger ikke bety at det ikke er håp for forholdet, det kan faktisk være en mulighet til å starte en positiv prosess som vil kunne vitalisere både din hverdag – og ditt kjæresteforhold. Husk gresset er grønnest der det blir vannet – ikke vent, ta grep og gi ditt parforhold en ny vår!

LES OGSÅ: Her finner vi kjærligheten

Gjør ting sammen som kjærester

Aasland forteller at dersom dere skal finne tilbake til hverandre bør dere ikke bruke all energien deres på å stresse fordi dere har for lite sex. Begynn heller å gjøre ting dere gjorde i starten av forholdet, som for eksempel å holde hender og kose med hverandre.  

- Ikke stress med tanken om at dere på liv og død må få fart på sexlivet og ha mer fysisk kontakt. Bruk heller energien deres på å sette av tid til hverandre. Alle trenger bekreftelse, og derfor bør dere bli flinkere til å rose og være mer oppmerksomme på hverandre.

- Kos og kyss, hold hender og send varme blikk. Dette vil frigjøre hormoner som Oxytocin og endorfiner hos begge parter, som kan styrke følelsen av samhold og lykke.

Et annet godt tips mener Aasland kan være å trene sammen, da trening gjør at dopamin og endorfiner, som gir følelsen av velvære, frigjøres.

- Ved trening kan også det viktige «sexhormonet» testosteron utløses. Frigjøringen av dette har flere positive aspekter som blant annet økt sexlyst og følelse av mestring og motivasjon.

- Altså  kan viktige faktorer til styrket romantikk i forholdet være: sett av tid til hverandre, berør, ros og tren sammen, sier hun. 

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer