Søvn

Slik kommer du deg tidligere i seng

7 tips til deg med lakenskrekk.

ET ORK Å LEGGE SEG OG ET ORK Å STÅ OPP? Det finnes råd. Foto: PantherMedia
ET ORK Å LEGGE SEG OG ET ORK Å STÅ OPP? Det finnes råd. Foto: PantherMedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du blant dem som sleper deg ut av senga etter fjerde slumring om morgenen, og tenker at «i kveld, da skal jeg legge meg tidligere». Og så skjer det ikke likevel? Les videre.

Nyhets- og reportasjenettstedet Huffington Post har konsultert søvnspesialisten Michael Breus, og her er hans beste tips for en god natts nøvn.

LES OGSÅ: 6-8 timers søvn er perfekt

IKKE SITT OG GJESP I SOFAEN: Kroppen din forteller deg jo at du bør gå og legge deg. Gjør det, da vel. Foto: Getty Images/iStockphoto
IKKE SITT OG GJESP I SOFAEN: Kroppen din forteller deg jo at du bør gå og legge deg. Gjør det, da vel. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kutt skjermbruken

En undersøkelse gjort av National Sleep Foundation i USA viste at 95 prosent av befolkningen brukte elektronisk underholdning som pc, tv, nettbrett og dataspill før de gikk til sengs - og at søvnen deres led under dette.

Ikke ta med duppedittene på soverommet og unngå å bruke dem i timen før du legger deg. Når du utsettes for kunstig lys fra skjermene blir det vanskeligere å sovne, fordi det undertrykker frigjøringen av søvnhormonet melantonin og gjør deg mer våken enn du ellers ville være på kvelden.

Den elektroniske underholdningen i seg selv kan jo også være grunn nok til at du skyver på leggetiden; du vil heller holde på med det enn å krype til køys.

LES OGSÅ: Skru ned lyset på mobilen

Ha en «bekymringsbok»

Ligger du våken og tenker på alt som ikke er som det skal være, alt du ikke fikk gjort og alt du bør gjøre, er det ikke rart at Jon Blund skygger banen.

Parker bekymringene i en notatbok før du tar kvelden. Da ligger de der i boka i stedet for å romstere i hodet ditt.

La alarmen gå - på kvelden

Folk med lakenskrekk er ofte avhengige av vekkerklokke for å komme seg opp om morgenen.

Bruk den om kvelden også. Leggetid er ikke bare for barn. La alarmen gå et kvarter før du bør finne senga, så får du en ekstra liten dytt inn på soverommet.

LES OGSÅ: Sover du dårlig mer enn fire netter i uken?

Ikke ta med jobben hjem

du virkelig sjekke e-posten før du legger deg? Hva har du egentlig igjen for det, annet enn å måtte tilføye flere punkter i bekymringsboka?

Jo, du kan si at du er mer forberedt til neste arbeidsdag når morgenmailen alt er lest, men vil du ikke heller komme opplagt på jobb og ha bedre overskudd til arbeidet som venter? Kanskje du til og med blir mer effektiv.

Tren tidligere på dagen

De som trener sover bedre enn de som ikke gjør det, men legger du treningsøkten til kvelden kan den forstyrre søvnen din.

Trening frigjør nemlig signalstoffer som endorfiner i kroppen. De gir deg en velværefølelse som kan oppleves som et lite kick - og da er det ikke alltid så lett å sovne etterpå. Treningen bør derfor være unnagjort minst fire timer før du skal legge deg.

LES OGSÅ: Derfor bør du trene om morgenen

Lag deg en rutine

Foreldre er veldig flinke til å skape leggerutiner for barna sine, men de glemmer gjerne seg selv.

Gjør deg klar for senga tidligere på kvelden hvis du faktisk vil havne der tidligere. Vask deg, puss tenner, ta på eventuelt nattøy og gjør avslappende aktiviteter. Da roer kroppen seg og det føles mer naturlig å ta kveld. Når du har gjort det noen ganger begynner kroppen etter hvert å forvente at den skal få sove.

LES OGSÅ: Kutt alkohol og ta en dusj før sengetid

Legg deg når du er trøtt

Sitter du i sofaen og koper foran skjermen til du blir så trøtt at det framstår som et ork å reise seg og finne senga? Og så føler du deg brått våken igjen? Ikke uvanlig.

Da har du dyttet søvnbehovet så langt at kroppen tvinger seg til å mobilisere siste rest av energi. Gå og legg deg ved første gjesp - da får du etter all sannsynlighet en god natts søvn.

LES OGSÅ: Visste du dette om gjesping?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer