Utroskap

Slik kommer du over utroskapet

- Det er viktig å ta seg tid til å bearbeide følelsene, sier ekspertene.

UTROSKAP: Det kan være vanskelig å stole på nye mennesker dersom en har opplevd utroskap.  Foto: contrastwerkstatt - Fotolia
UTROSKAP: Det kan være vanskelig å stole på nye mennesker dersom en har opplevd utroskap. Foto: contrastwerkstatt - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å oppleve at den en har stolt på og levd sammen med over lang tid, har vært utro, er svært vondt og kan for mange være ødeleggende i lang tid fremover.

Har du blitt bedratt av eksen, og sliter nå med å stole på en eventuell ny partner? Da er du ikke alene. Vi har spurt eksperten om hvordan man kan komme over utroskap og bygge opp tilliten sin igjen.

LES OGSÅ: Ville du tilgitt et sidesprang?

Et enormt tillitsbrudd

Annika Richardsen, som er coach, kommunikasjonsrådgiver og foredragsholder innen selvutvikling, samt blogger på annikarichardsen.com, forteller til KK.no at utroskap er et enormt tillitsbrudd som det tar lang tid å komme over.

- Utroskap er først og fremst et enormt tillitsbrudd som åpenbart kan være fryktelig ødeleggende. Alle gode forhold er basert på hovedpilarene - gjensidig tillit, åpen kommunikasjon og ærlighet.

- Når partneren er utro raser disse pilarene umiddelbart sammen, og da går selvfølelsen og egenverdien til den som har blitt bedratt inn i en tilstand av sjokk. For mange er dette slutten på forholdet, da de færreste klarer å bygge opp tilliten igjen, sier hun.

ENORMT TILLITSBRUDD: Når en opplever utroskap er det veldig vanlig at man går inn i en berg og dalbane av vonde følelser.  Foto: Johan Larson - Fotolia
ENORMT TILLITSBRUDD: Når en opplever utroskap er det veldig vanlig at man går inn i en berg og dalbane av vonde følelser. Foto: Johan Larson - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik takler du kjærlighetssorg

Ta deg tid til å bearbeide følelsene

Når man opplever et så grovt svik som utroskap går en ofte inn i en berg og dalbane av følelser hvor en kan føle seg forbannet det ene øyeblikket, sjalu det andre og sorgfull det neste.  

Richardsen forteller at det er veldig viktig å ta seg tid til å bearbeide følelsene som har dukket opp i forbindelse med utroskapen.

- Det skjer en kjedereaksjon, der du må jobbe deg gjennom de ulike stadiene av sorgen. Hvis du prøver å undertrykke eller latterliggjøre følelsene dine fremfor å kjenne på dem, vil de komme tilbake på et annet tidspunkt.

- Man blir tvunget inn i en tøff valgsituasjon - som direkte konsekvens av den andres svik. Uansett hva du ender opp med å velge, tar det tid og mye arbeid for å tilgi og gjenoppbygge tilliten. For mange er det ikke mulig å starte på nytt etter utroskap, og heller ikke rett.

Hvordan kan man bearbeide følelsene sine?

- Det er helt individuelt, i tillegg kommer det veldig an på situasjonen og omstendighetene. Når det er sagt, tror jeg det for de aller fleste vil hjelpe å få støtte fra menneskene rundt dem.

- Man skal gjennom så mye at man trenger noen som har et mer objektivt syn på situasjonen og kan si de riktige tingene. Dette vil hjelpe deg å få orden på tankene dine.

STØTTE: Når en skal bearbeide følelsene en sitter igjen med etter sviket, mener eksperten det er viktig å ta imot støtte fra andre.  Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
STØTTE: Når en skal bearbeide følelsene en sitter igjen med etter sviket, mener eksperten det er viktig å ta imot støtte fra andre. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Klar for å date igjen etter bruddet?

Jobb med deg selv

Utroskap gir ofte opphav til mistillit, noe som kan være svært vanskelig å legge bak seg. I mange tilfeller tar det både ett og to år – eller enda lenger, før en begynner å føle seg trygg på nye mennesker igjen.

EKSPERTEN: Annika Richardsen, coach, kommunikasjonsrådgiver og foredragsholder innen selvutvikling.   Foto: Privat
EKSPERTEN: Annika Richardsen, coach, kommunikasjonsrådgiver og foredragsholder innen selvutvikling. Foto: Privat Vis mer

Richardsen forteller at det er svært viktig å jobbe med seg selv og mistilliten sin før en innleder et nytt forhold.

- Jobb med deg selv, gå til en coach eller terapeut, eller gjør det rett og slett til et egenpleieprosjekt. Du må bygge deg opp igjen.  Si til deg selv at dette ikke skal ta knekken på deg og at du skal gjøre det på en sunn måte – på denne måten unngår du å gå inn i et forhold med samme type person som eksen. 

- Jeg tror på det at man blir sammen med mennesker som er en refleksjon av hva en tror om seg selv og hva man tror man fortjener. Når en får mer selvinnsikt og selvfølelse, og bruker erfaringene til noe positivt, så tror jeg det blir enklere å tiltrekke seg riktig type person.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke ha sex med en eks

Viktig å sette klare grenser

Dersom du finner en ny person som du ønsker å innlede et forhold til, mener Richardsen det er viktig at dere kan snakke åpent sammen om grenser og verdier.

- Det er viktig å bli sammen med noen du kan snakke med, ikke nødvendigvis at du drar med deg den gamle erfaringen inn i det nye forholdet, men at du for eksempel snakker tydelig med han om de tre hoved pilarene - gjensidig tillit, åpen kommunikasjon og ærlighet.

- Si at tillit er svært viktig for deg, og gi klar beskjed om at utroskap er helt uakseptabelt og vil føre til et brudd. Det er viktig å sette disse grensene tidlig i forholdet, ikke for å kontrollere, men for å være tydelig på hva dine verdier tilsier, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer