Har du først utviklet livsstilsdiabetes, blir du ikke frisk igjen.
Til sammenligning er diabetes type 1 en stoffskiftesykdom der kroppens immunforsvar av uvisse grunner har ødelagt de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen.
LES OGSÅ: Er du i faresonen for å få diabetes?

En folkesykdom
Mens rundt 25.000 nordmenn har diabetes type 1, regner man med at 350.000 har diabetes type 2 - mange uten å være klar over det. Det er gjerne voksne, overvektige og inaktive som rammes av diabetes type 2, men det er også til en viss grad arvelig.- Hvis du har en forelder med type 2 diabetes, har du selv 40 prosent risiko for å utvikle sykdommen. Har begge foreldre type 2 diabetes, har du selv 80 prosent risiko. Den absolutt største risikofaktor utover genetikk for å utvikle type 2 diabetes er overvekt og fedme, forklarer Fedon Lindberg, som driver kostholdsklinikker som behandler kosthold- og livsstilsrelaterte sykdommer.
- Både type 2 diabetes og fedme, spesielt magefedme, oppstår på grunn av den samme hormonforstyrrelsen, nemlig insulinresistens. De fleste som utvikler høyt blodtrykk, forhøyet blodfettstoffer og hjerte- og karsykdom kommer for øvrig fra samme gruppe som folk som er disponert for overvekt og diabetes.
Les mer om diabetes hos Diabetesforbundet.
LES OGSÅ: Når blir magefettet farlig?
Hva er insulinresistens?
Insulinresistens innebærer at du konstant har forhøyet insulin, og at blodsukkernivået ditt er for høyt.- Det forhøyede insulinnivået gjør at kroppen blir en uhyre effektiv fettlagringsmaskin. Har du først kommet inn i denne onde sirkelen med forhøyet insulin, som forverres hver gang du spiser raske karbohydrater i kombinasjon med fett, vil du gå opp i vekt selv om du spiser mye mindre enn før, sier Lindberg.
Det er fordi det forøkte insulinnivået har en kjedelig bivirkning. Insulinet påvirker nemlig også nivået av LPL (lipoprotein lipase), som er en slags «døråpner» for fettcellene, og gjør at fettcellene lagrer det overflødige fettet som befinner seg i blodet.
- Og ikke nok med det, forhøyet insulin fører til økt appetitt og søtsug. Konklusjonen blir derfor at det er for mye insulin som gjør deg fet, sier Lindberg.
Så mye øker den relative risikoen for diabetes i takt med din BMI over en tiårsperiode:
BMI 18,5-21,9: Ingen økt risiko
BMI 22,0-24,9: 80 prosent
BMI 25-29,9: 560 prosent
BMI 30-34,9: 1820 prosent
BMI over 35: 4120 prosent
(Kilde: Fedon Lindberg)

Slik minsker du risikoen for livsstilsdiabetes
Som du ser skal du ikke ha så veldig høy BMI før risikoen for å utvikle type 2 diabetes øker betydelig. For å eliminere risikoen bør BMI'en altså ned på mellom 18,5 og 21,9. Normal BMI regnes for å være mellom 18,5 og 24,9, så selv du som ligger i øvre del av normalskalaen bør passe på, særlig hvis du har en liten kulemage, ifølge Lindberg.(NB! Om du er veldig godt trent og har mye muskler kan din BMI bli feilaktig høy - det er fordi muskler har en større tetthet enn fett, og dermed veier muskuløse personer mer enn en utrent person, selv om de ser like store ut. Les mer om hva som er riktig vekt her.)
- Å oppnå en sunn vekt gjennom permanent omlegging av kosthold og livsstil er det som best kan forebygge diabetes type 2. Hvis du klarer å være fysisk aktiv, sove nok, få et optimalt nivå av vitamin D samt få en sunn vekt, helst med en BMI under 25, er risikoen blitt vesentlig redusert, forklarer Lindberg.
Ellers bør du prøve å redusere stressnivået, da stress påvirker hormonene, noe som igjen kan gjøre at du lett lagrer fett i kroppen. Blir kroppen utsatt for mange miljøgifter kan dette også gi negativ effekt.
- Studier viser nemlig at blant annet at miljøgiften PCB og kvikksølv kan være en medvirkende årsak til insulinresistens, fedme og diabetes type 2.
LES OGSÅ: Derfor går du ikke ned i vekt
Rett opp kostholdet ditt
Å legge om kostholdet er altså bare ett av grepene du bør ta for å senke diabetesrisikoen, men likevel et svært viktig et. Her er Lindbergs råd for å få et kosthold som kan hjelpe til å holde deg diabetesfri.Dette bør du spise mer av:
Dette bør du moderere inntaket av:
Dette bør du spise mindre av: