Brus

Slik kutter du ut brusen

Avhengig? Slik venner du deg av det.

AVHENGIG: Ikke bare er brus skadelig for helsa, det store innholdet av sukker gjør det også svært vanedannende. Foto: KK
AVHENGIG: Ikke bare er brus skadelig for helsa, det store innholdet av sukker gjør det også svært vanedannende. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Klarer du deg ikke uten brus? Ja, kanskje drikker du både to og tre flasker i løpet av en dag?

Det er du slett ikke alene om. Faktisk drikker vi gjennomsnittlig 59 liter brus i året her til lands, og det er slett ikke godt for helsa.

Ikke bare kan det forårsake alvorlige syreskader på tennene, men det kan også øke risikoen for hjertesykdom, vektoppgang og depresjon. 

Dessverre er det ikke alltid så lett å kutte ut brusen, det er nemlig svært vanedannende. Og det er ikke bare på grunn av at noen brustyper inneholder koffein. Det har også sammenheng med det store innholdet av sukker – som fungerer som dop for hjernen. 

LES OGSÅ: Dette er brusen laget av

Trappe ned eller kutte brusen tvert?

– Ja, man kan bli avhengig av brus og noen er mer sårbare i forhold til avhengighet enn andre, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, Mette Svendsen til KK.no. 

Er du avhengig av brus og klarer deg ikke uten din daglige dose, kan det være vanskelig å se for seg hvordan du skal klare å slutte. Bør du trappe ned, kutte ut tvert, eller finne substitutter?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer