Brus

Slik kutter du ut brusen

Avhengig? Slik venner du deg av det.

AVHENGIG: Ikke bare er brus skadelig for helsa, det store innholdet av sukker gjør det også svært vanedannende. Foto: KK
AVHENGIG: Ikke bare er brus skadelig for helsa, det store innholdet av sukker gjør det også svært vanedannende. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Klarer du deg ikke uten brus? Ja, kanskje drikker du både to og tre flasker i løpet av en dag?

Det er du slett ikke alene om. Faktisk drikker vi gjennomsnittlig 59 liter brus i året her til lands, og det er slett ikke godt for helsa.

Ikke bare kan det forårsake alvorlige syreskader på tennene, men det kan også øke risikoen for hjertesykdom, vektoppgang og depresjon. 

Dessverre er det ikke alltid så lett å kutte ut brusen, det er nemlig svært vanedannende. Og det er ikke bare på grunn av at noen brustyper inneholder koffein. Det har også sammenheng med det store innholdet av sukker – som fungerer som dop for hjernen. 

LES OGSÅ: Dette er brusen laget av

Trappe ned eller kutte brusen tvert?

– Ja, man kan bli avhengig av brus og noen er mer sårbare i forhold til avhengighet enn andre, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, Mette Svendsen til KK.no. 

Er du avhengig av brus og klarer deg ikke uten din daglige dose, kan det være vanskelig å se for seg hvordan du skal klare å slutte. Bør du trappe ned, kutte ut tvert, eller finne substitutter?

– Alle disse metodene fungerer, det er opptil hver og en å bestemme seg. Dette er avhengig av hvor man er i en endringsfase. Det viktigste er at den som har avhengigheten får støtte på den metoden han eller hun velger.

LES OGSÅ: Mye brus øker risikoen for hoftebrudd

KUTT TVERT: Tone Glestad, har liten tro på at det hjelper å trappe ned på brusinntaket, og mener at det eneste som gjelder er å kutte det helt ut. Foto: Photononstop / Alamy/All Over Press
KUTT TVERT: Tone Glestad, har liten tro på at det hjelper å trappe ned på brusinntaket, og mener at det eneste som gjelder er å kutte det helt ut. Foto: Photononstop / Alamy/All Over Press Vis mer

Leder for Senter for mat- og sukkeravhengighet, Tone Glestad, har derimot liten tro på at det hjelper å trappe ned på brusinntaket, og mener at det eneste som gjelder er å kutte det helt ut.

– Trapper du ned vil du fortsatt stimulere hjernen med det stoffet du egentlig prøver å slutte med. Jeg anbefaler heller å stoppe helt, og gjerne alliere seg med litt Paracet den første dagen i tilfelle du får abstinenser, sier hun til KK.no.

Kan gi abstinenser

Glestad er sertifisert avhengighetsterapeut fra Forsa i Sverige, og har også personlig erfaring med hva avhengighet gjør med kroppen.

Hun mener at vi her til lands henger langt etter i forståelsen av sukkeravhengighet, og kaller sukker for det første rusmiddelet vi møter i livet – som kan gi abstinenser i likhet med alle andre rusmidler.

LES OGSÅ: Så mye lettbrus kan du drikke

ABSTINENSER: I likhet med alle andre rusmidler kan også sukker gi abstinenser som skjelvinger, uro og kvalme. Foto: GARO/PHANIE/REX/All Over Press
ABSTINENSER: I likhet med alle andre rusmidler kan også sukker gi abstinenser som skjelvinger, uro og kvalme. Foto: GARO/PHANIE/REX/All Over Press Vis mer

– Sukkeravhengige kan få de samme abstinensene som de som bruker andre rusmidler, bare ikke like sterke. Dette kan blant annet være skjelvinger, uro, kvalme og influensalignende symptomer. Sukker er helt ute av cellene i kroppen etter 24 timer, men abstinensene kan likevel vare i mange dager, sier Glestad.

Hun mener at all avhengighet bunner i samme problem, og at man kun har utløp for det på ulike måter.

– De indre konsekvensene av avhengighet, som besettelse og mangel på kontroll, er jevnt over det samme uansett hva du er avhengig av. Det starter ofte med en fysiologisk endring i hjernen der du blir avhengig av hva stoffene gjør med hjernen din, som å frigjøre endorfiner og dopamin, forklarer avhengighetsterapeuten.

Ikke bytt ut med lettbrus

Dette er også grunnen til at Glestad ikke anbefaler deg å bytte ut brusen med noe annet søtt. Substitutter som lettbrus vil heller kunne gjøre det lettere å falle tilbake til gamle synder.

LES OGSÅ: Om syv dager er søtsuget vekk

UNNGÅ: Unngå å bytte ut den vanlige brusen med sukkerfrie varianter. Substitutter som lettbrus vil heller kunne gjøre det lettere å falle tilbake til gamle synder. Foto: Holger Burmeister / Alamy/All Over Press
UNNGÅ: Unngå å bytte ut den vanlige brusen med sukkerfrie varianter. Substitutter som lettbrus vil heller kunne gjøre det lettere å falle tilbake til gamle synder. Foto: Holger Burmeister / Alamy/All Over Press Vis mer

– Drikker du lettbrus med kunstig søtstoff vil det fortsatt smake søtt, og hjernen vil reagere på dette og forberede seg på at den får sukker. Da blir det lettere å tøye grensene for hva du tillater deg selv.

– En annen ting er at mange av de med avhengigheter lyver. Det er en vanlig del av sykdommen. Jeg kan derfor nesten garantere at de som er avhengige av brus også spiser mye annet sukkerholdig, selv om de sier at de ikke gjør det, sier hun.

Har du en avhengighet vil den vare livet ut, men du kan lære deg å leve med den. Glestad anbefaler at du kutter ut brus og annet sukker, og heller forsøker å skaffe deg andre belønninger i hverdagen. Og hun kan trøste deg med at suget vil avta med tiden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer