Te

Slik lager du chai latte selv

Den krydrede teen med melk er en super høstdrikk.

FIN MOT FORKJØLELSE: Chai lattens ingefær, chili og honning lindrer symptomene. Foto: Colourbox
FIN MOT FORKJØLELSE: Chai lattens ingefær, chili og honning lindrer symptomene. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kjenner du deg småfrossen og hufsen nå i disse høsttider? Da er en varm chai latte tingen!

Den krydrede indiske teen med melk er veldig populær nå som kulda kommer krypende, og kan dessuten hjelpe forkjølelser, siden den inneholder både ingefær og chili.

- Chai latte er veldig populært her til lands, og særlig nå om høsten og vinteren, sier Maja Hennig, konseptsjef i Le Palais des Thés.

- Det er jo en perfekt høstdrikk, siden den er litt krydret og sterk.

LES OGSÅ: Fem knep som knerter forkjølelsen





Lag din egen chai latte


En hver kafé med respekt for seg selv har chai latte på menyen. Men du trenger ikke tråle rundt på favorittkafeene dine for å få deg en dose. Du kan fint lage den selv hjemme.

Vi har fått oppskriften på en virkelig god chai latte fra Le Palais des Thés. Den er som følger:

Chai latte (1 liter)
15 gram ceylon eller assam te
8 gram chai te
5 dl melk
1 ts knust fennikel
1/2-1 ts kanel
15 kardemommefrø
Litt chili (kan være tørket)
2-3 nelliker (kan sløyfes)
1 tommelstor bit fersk ingefær (raspet)

Knus de tørre krydderne i en mortel, og band inn ingefæren til slutt.

Trekk teen i en stor gryte i 1,5 minutt. Husk - det skal ikke koke!

Ha i krydderblandingen, og la det trekke i 1 minutt.

Tilsett melk, og kok opp. La det småkoke i 2 minutter, og ta så kjelen av pannen.

Sil væsken, og tilsett honning eller sukker til den er så søt du ønsker.

PS! Om du vil ha den mer krydret, er det bare å ha i mer chili, ingefær, kardemomme osv.

- Her er det fritt fram å lage sin egen versjon. I India har omtrent hver familie sin måte å lage den på, sier Maja.

- Om du ikke drikker melk, kan du erstatte med soyamelk. Og det går selvsagt også an å drikke den «bar», altså uten melk i det hele tatt.

Jukseversjonen

Om du ikke har tid til å lag chai latte på den skikkelige måten, kan du også kjøpe ferdig chai-te i pose. Trekk posen i varmt vann, før du tilsetter melk. For å unngå at teen blir kald, bør du varme melken før du har den oppi.

Om du vil, kan du tilsette ekstra krydder - kanel, kardemomme, chili osv. i en liten tesil som du trekker i vannet sammen med teposen.

LES OGSÅ: Du bruker vel ikke kokende vann i teen?

Om chai-te

Chai er en veldig populær drikke i India, og det lages like mange versjoner som det finnes kjøkken. Det er typisk at indere lager chai-te med bare melk, ikke noe vann.

I Europa har vi tilpasset drikken litt, og det er som nevnt ingen fasit på hvordan du lager lage chai-te på, men som regel er det alltid litt ingefær, kanel og kardemomme i den.

DUFTENDE DEILIG: Det er krydderet som gjør chailatte så god. Foto: Wikipedia Commons
DUFTENDE DEILIG: Det er krydderet som gjør chailatte så god. Foto: Wikipedia Commons Vis mer
TEEKSPERT: Maja Hennig i Les Palais des Thés drikker helst chai te uten melk. Foto: Stine Okkelmo
TEEKSPERT: Maja Hennig i Les Palais des Thés drikker helst chai te uten melk. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer