Kostholdsråd

Slik lager du den perfekte omeletten

Unngå en vanlig feil som ødelegger konsistensen.

LETT SOM EN ...: Omeletten er superkjapp å lage, men kan du triksene som gjør den perfekt? Foto: Colourbox
LETT SOM EN ...: Omeletten er superkjapp å lage, men kan du triksene som gjør den perfekt? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å smelle sammen en omelett er veldig kjekt. Den kan redde deg om du trenger en kjapp middag, er super hvis du vil starte dagen med en skikkelig frokost, og fungerer fint som et mettende lunsjalternativ.Alt du trenger er egg, litt vann, salt, pepper, og andre godsaker du måtte ønske å ha oppi: skinke, sopp, paprika, ost, urter ...LES OGSÅ: Ikke dropp eggeplommenSå er det bare å bruke en gaffel om vispe eggene, vannet og salt og pepper sammen, og ha røren i stekepanna.

Ikke visp for mye

Det er faktisk allerede her mange gjør feil. De blir for ivrige, og visper omelettrøren for lenge.Det som da skjer, er at piskingen trigger proteinene i eggehviten til å begynne å nøste seg sammen, noe som gjør røren stiv. Da får omeletten en seigere konsistens enn den skal ha. Det holder med 25-30 visp med gaffelen. Da er eggene blandet godt, uten at røren har begynt å stivne.

Slik steker du den perfekt

Når du har vispet omelettrøren lett sammen, er det klart for stekingen. Ifølge "husmorekspertene" i det britiske magasinet Good Housekeeping (ekstern lenke), skal du så gjøre følgende for å få perfekt resultat:Varm smør eller rapsolje i en stekepanne på medium varme. Bruker du smør, skal du vente til det har sluttet å bruse før du heller røren i. Cirka 1/2 kopp omelettrøre er passe til én porsjonsomelett. Straks røren begynner å sette seg ved kantene (etter cirka 30 sekunder), tar du en stekespade og skyver røren forsiktig innover mot midten, slik at den ustekte røren i midten får rent utover mot kantene for å bli stekt. Gjenta dette 8-10 ganger. Løft pannen rundt for å få all røren til å renne ut i kantene og bli stekt. Dette tar cirka 1 1/2 minutt.Når det bare er et tynt lag røre igjen på toppen som ikke har stivnet, heller du over ost/skinke/sopp/urter eller hva du måtte ønske over den ene halvdelen av omeletten. Brett så halvdelen uten fyll forsiktig over med stekespaden.La omeletten ligge i 15 sekunder, før du forsiktig har den ver på asjetten.TIPS! Skal du lage flere omeletter, bør du sette stekeovnen på 100 grader, og legge de ferdige omelettene inn der etterhvert, så de holder seg varme til servering.

Deilig dessertomelett

Omelett kan godt serveres med søtt fyll, og blir dermed en super dessertrett som også passer for de som ikke tåler gluten. Her er oppskriften på en variant med eple og kanel:Dessertomelett med eple og kanel (2 porsjoner)Tid: 20 min4 egg 4 ss vann Litt salt 1 ss smør til steking Fyll: 1 eple 1 ts sukker 2 ts malt kanelSkrell eplene og del i tynne båter. Dryss over sukker og kanel. Smelt halvparten av smøret i stekepannen og stek eplebitene til de er gylne og myke. Ha dem over på en asjett. Visp sammen egg, vann og salt. Smelt resten av smøret i stekepannen til det freser. Hell i eggeblandingen. Når omeletten begynner å bli ferdig, så brett den dobbelt og hvelv den over på en tallerken. Legg eplebitene over omeletten og hell over den saften som har dannet seg i bunnen av asjetten.Dryss over litt melis og server.Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Matprat.noLES OGSÅ: Vær forsiktig med egg i utlandet

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer