INGEN TILSETNINGSSTOFFER: Ved å lage din egen saft, av naturlige, friske bær, får du en saft som er fri for tilsetningsstoffer. I tillegg kan du bestemme selv om du vil ha sukker i.  Foto: Getty Images/iStockphoto
INGEN TILSETNINGSSTOFFER: Ved å lage din egen saft, av naturlige, friske bær, får du en saft som er fri for tilsetningsstoffer. I tillegg kan du bestemme selv om du vil ha sukker i. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Saft

Slik lager du din egen sunne saft

Fri for tilsetningsstoffer, og du kan selv bestemme smak og sukkerinnhold. Perfekt for familien!

Saft du får kjøpt i butikken er ikke spesielt sunt. Og uansett om du velger en av de vanlige variantene, eller en som skal være «sukkerfri», er det ikke bra å drikke mye av det.

- Uansett om det er sukkersøtet, delvis sukkersøtet eller kunstig søtet saft, er vann den beste tørstedrikken, har klinisk ernæringsfysiolog Henriette Walaas Lindvig, som også er en av ekspertene på Lommelegen.no, tidligere uttalt til KK.no:

- Ett glass saft kan også inneholde like mye sukker som et glass brus.

Saft er spesielt populært blant barn og unge, men dessverre er det jo slik at verken sukker, eller kunstige tilsetningsstoffer, er spesielt bra å få i seg. Hvertfall ikke på daglig basis.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe brusen

SUNNERE: Du kan bruke nesten alt av bær til å lage saft. Bringebær, blåbær, rips og kirsebær er særlig godt.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SUNNERE: Du kan bruke nesten alt av bær til å lage saft. Bringebær, blåbær, rips og kirsebær er særlig godt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Sunnere saft

Heldigvis er det faktisk utrolig enkelt å lage deg en egen saft – som er totalt fri for tilsetningsstoffer, og sukker, om du vil.

Og det beste av alt er at du kan bruke akkurat de bærene (bringebær og blåbær er sunne, smakfulle alternativer med mye antioksidanter) du vil – ja, til og med de du ikke fikk spist opp til middagen.

I tillegg er saften super å bruke som basis for dessertsauser til for eksempel riskrem og puddinger.

Ingen grunn til å kaste bærene som har begynt å bli dårlige, med andre ord!






LES OGSÅ: Lag din egen sunne ispinne

Her er en super oppskrift fra Frukt.no (ekstern lenke):


Du trenger:
• 1 kg av bærene du ønsker – for eksempel blåbær, rips, solbær eller bringebær.
• 300 gram sukker – hvis du vil.
• 5 dl vann

Slik gjør du det:
  • Rens bærene og skyll dem.
  • Ha dem i en kjele med vann (dekkes helt)
  • La bærene koke i vannet i rundt 5 minutter
  • (Hvis du skal ha i sukker, så siler du blandingen og har i sukker på dette tidspunktet)
  • La saften koke til det slutter å skumme (skal småkoke til vannet er farget av bæret).
  • Hell saften på steriliserte flasker eller glass (varmet i ovn på 140°C i minimum 20 minutter).
  • Sett på kork og avkjøl.
  • Saften oppbevares kjølig og mørkt.

    Tips: Hvis du vil ha litt ekstra smak, så mos bærene, slik at all saften kommer ut. Du kan for eksempel sile av bærene, mose dem litt ekstra, for så å blande dem med det oppkokte vannet.

    LES OGSÅ: Drikkene du bør unngå

  • Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: