RULLEBRØD: Å rulle sammen brøddeigen gir finere brød. Foto: Stine Okkelmo
RULLEBRØD: Å rulle sammen brøddeigen gir finere brød. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Brød

Slik lager du perfekte brød

Trikset er å rulle sammen brøddeigen.

Brødmat er basiskost for et flertall av oss nordmenn. De virkelig brødglade spiser brødskiver både til frokost og lunsj, og er det middagskrise kan du faktisk ty til blingsemat uten at det gjør noe - så lenge du velger riktig type brød, og et sunt og godt pålegg.

Kjøper du brød i butikk? Vær obs på at brødet ikke nødvendigvis er så grovt som du tror, selv om det ser slik ut. Sjekk også saltinnholdet - for mange kjøpebrød inneholder ganske mye salt. Om du liker surdeigsbrød kan vi dele denne gladnyheten - denne type brød er sunnere enn brød bakt med vanlig gjær.

Lett å bake selv

Om du ikke allerede er en brødbaker, så vit at det ikke krever allverdens å bake ditt eget brød. Det tar litt tid, selvsagt, men så kan du bake akkurat den type brød du liker best. Sjekk ut de tre oppskriftene i denne saken - det ene er så lett at selv novisen får det til, det andre er uten gjær og gluten, det tredje er eltefritt og lager seg nærmest selv.

Slik former du brødet best

Før brødet skal i ovnen må det formes. Og om du vil ha et klassisk, avlangt brød, enten stekt i form eller rett på stekebrettet, har vi et smart triks å lære bort:

Finest brød får du om du ruller sammen brøddeigen. Da får du en slett og fin overflate på brødet, og minsker risikoen for at brødet faller fra hverandre når du skjærer det i skiver.

1. Brøddeigen har hevet til dobbel størrelse, og er klar for utbaking. Foto: Stine Okkelmo
2. Kjevle eller klapp ut deigen. Kjennes den litt tørr ut, kan du fukte den litt med vann. Da kleber deigen seg bedre sammen. Foto: Stine Okkelmo
3. Rull sammen til en pølse. Foto: Stine Okkelmo
4. Nå skal du klemme sammen skjøtene. Foto: Stine Okkelmo
5. Klem sammen skjøten. Bruk gjerne litt vann for å få limt kanten godt. Foto: Stine Okkelmo
6. Brett endestykkene opp, og klem dem fast, så du lager en fin «pakke» av deigen. Foto: Stine Okkelmo
7. Snu rundt, og du ser at du har fått en slett og fin overflate på brødet. Foto: Stine Okkelmo
8. Vi bruker brødform, men det trenger du ikke. Nå er det tid for etterheving. Foto: Stine Okkelmo
9. Da er brødene ferdig etterhevet, og klare for steking. Foto: Stine Okkelmo
10. 20 minutter senere - et perfekt formet, hjemmelaget grovbrød. Foto: Stine Okkelmo

Ikke oppbevar i plastpose

Brød er ferskvare, og holder ikke så veldig mange dager. Men du bør faktisk ikke pakke det inn i en tett plastpose. Fersk brød holder seg best om du pakker det inn i et rent kjøkkenhåndkle og legger det i brødboksen. Les mer om hvorfor i denne artikkelen.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: