Livsstil

Slik lever du til du er 100

Å bli skikkelig gammel er faktisk lettere enn du tror.

Slik lever du til du er 100
Publisert
Sist oppdatert
Selv mennesker som utvikler hjertesykdommer eller diabetes sent i livet kan nå 100-årstreken, skal vi tro en studie publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine. - Til nå har man hatt en generell oppfatning om at det å leve i 100 år er forbeholdt mennesker som ikke lider av kroniske sykdommer, sier doktor William Hall ved universitetet i Rochester til nyhetsbyrået Reuters.
 • Slik holder du deg ung
 • 7 sorter for evig ungdom
 • Lev lenger med sunne råd
 • Godt hold

  Med sin studie søker han å motbevise dette, og har til og med en teori om hvordan man kan bli så gammel. - Det er mulig takket være leger som aggressivt behandler eldre for helseproblemer, heller enn å ha en gammeldags innfallsvinkel som tilsier at «de ikke vil dra fordeler av det», skriver han i det medisinske tidsskriftet. I forbindelse med studien ble det tatt 500 telefonintervjuer samt foretatt helseundersøkelser av mer enn 700 mennesker som alle hadde nådd den magiske målstreken. Forskerne fant at to tredjedeler av disse hadde unngått typiske aldersbestemte lidelser, mens den siste tredjedelen hadde utviklet høyt blodtrykk, hjertesykdommer eller diabetes før fylte 85 år. Men det viste seg at også sistnevnte andel var ved svært godt hold, nesten like godt hold som sine helt friske venner.

  Menn sprekest

  Det var også tydelig at menn generelt var friskere og raskere enn kvinnene. Hele tre fjerdedeler kunne kle seg selv og bade ved egen hjelp, mot en tredjedel av kvinnene. Forskerne tror dette har å gjøre med at menn må være i spesielt god form for å kunne nå 100-årsgrensen. - Kvinner på sin side er psykisk og sosialt sett bedre rustet til å leve med kroniske og hemmende lidelser, skriver doktor Dellera Terry i det medisinske tidsskriftets februarutgave.

  Livsstil viktigst

  En av de undersøkte eldre kvinnene, Rosa McGee (104) er fremdeles ved god helse, noe de jevnlige legeundersøkelsene bekrefter. Inntil hun falt stygt i vinter klarte hun seg helt på egenhånd, men er i dag avhengig av litt hjelp til å komme seg rundt. Selv takker hun Gud for gode gener og hevder at høy alder ligger i til slekta. - Men selv om gener er avgjørende, så er livsstil vel så viktig, skal vi tro forskere bak en annen omfattende amerikansk studie.Studien fulgte 2357 70-årige menn i 25 år inntil de gikk bort, med den oppdagelse at 40 prosent ble godt og vel 90 år. En fjerdedel av disse holdt seg unna tobakk og hadde en aktiv livsstil som sørget for at de holdt seg slanke og unngikk diabetes. - Det er ikke bare flaks eller gener, det er livsstilen. Hopp i skoene og kom deg ut og tren, oppfordrer doktor Laurel Yates ved universitetet Harvard. LES OGSÅ:
 • Gammel kjærlighet ruster
 • Spis deg skjønn, smart og sunn
 • Lev lenger med sunne råd
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.