Juice

Slik lurer du mer grønnsaker inn i juicen

Med noen enkle grep trenger du ikke smake dem i det hele tatt.

TILSETT NOK GRØNNSAKER: Ifølge Lisbeth Paulsen Finne, ernæringsfysiolog ved Son Spa, bør juice og smoothies inneholde én del frukt og tre deler grønnsaker. Velger du riktig, vil den likevel ikke smake bare grønt. Foto: pilipphoto - Fotolia
TILSETT NOK GRØNNSAKER: Ifølge Lisbeth Paulsen Finne, ernæringsfysiolog ved Son Spa, bør juice og smoothies inneholde én del frukt og tre deler grønnsaker. Velger du riktig, vil den likevel ikke smake bare grønt. Foto: pilipphoto - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De siste årene har mange fått øynene opp for både smoothies og juicing.

Og det er kanskje ikke så rart - det kan nesten ikke bli enklere å tilføre kroppen rikelig med næringsstoffer.

Og juice og smoothies er slett ikke bare forbeholdt frukt, men det gir deg også en mulighet til å tilsette en rekke grønnsaker.

LES OGSÅ: Kosematen som brenner fett

1:3 - én del frukt og tre deler grønnsaker

- Hvem har sagt at smoothie kun skal inneholde frukt og bær? Grønnsaker smaker kjempegodt i smoothie, og gjør det enkelt å få i seg «5 om dagen», sier Toril Guldbrandsen, prosjektleder og matkonsulent ved Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.

Hun råder også til å lære barna å lage smoothie, så har de enkelt et sunt og enkelt måltid når de kommer hjem fra skolen.

Lisbeth Finne, ernæringsfysiolog ved Son Helse, kan fortelle at det grønnsakene nordmenn har problemer med å få i seg nok av, og at det derfor er supert å benytte muligheten til å lage smoothie og juice slik at de inneholder mer grønnsaker enn frukt.

- Det anbefales å «juice» frukt og grønnsaker i en ratio på 1:3 - én del frukt og tre deler grønnsaker. Da er det lettere å få dekket behovet av viktige vitaminer og mineraler.

Som base i grønnsakjuicene anbefaler hun at du bruker enten gulrot, eple eller ananas.

- Enten du bruker grønnkål, salat, spinat, brokkolistamme, agurk, squash, stangselleri, rødbeter eller lignende, så er det nødvendig å balansere kålsmaken med sødme fra enten eple, gulrot eller ananas. Du kan også friske opp litt stramme juicer ved å tilsette litt mynte og eventuelt sitronmelisse.

- Personlig inkluderer jeg alltid en tredjedel sitron og 2-3 biter med ingefær, simpelthen fordi det gir god smak og er basedannende (sitron) og betennelsesdempende (ingefær).

FYLL OPP MED GRØNT: Bruker du de rette basisingrediensene, finnes det nesten ikke grenser for hva du kan putte oppi. Foto: pilipphoto - Fotolia
FYLL OPP MED GRØNT: Bruker du de rette basisingrediensene, finnes det nesten ikke grenser for hva du kan putte oppi. Foto: pilipphoto - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Hørt om chimichurri?

Slik får du riktig konsistens

Før du setter i gang og slenger det du finner i kjøleskapet i blenderen eller juiceren, har imidlertid Paulsen finne noen gode tips til deg.

- Det er ikke alt som egner seg til smoothies eller til å «juice». For eksempel skal ikke avokado og banan i juicemaskinen - de må i blenderen  og lages til smoothie. Fersken, aprikos og mango kan juices, men blir tyktflytende og bør blandes med noe mer flytende.

Og selv om frosne bær er minst like næringsrike som ferske, vil de ikke gi like mye juice så det kan være lurt å tine de litt på forhånd, eventuelt ta de i blenderen.

- Det som kan juices i store mengder er pærer, paprika, ingefær, kiwi, agurk, stangselleri, gulrøtter, rødbeter, epler og tomat. Bladgrønnsaker som spinat, salat, grønnkål og urter bør «pakkes» inn mellom hardere grønnsaker og frukt, sier ernæringsfysiologen.

- Når det gjelder sitrusfrukter som mandarin, appelsin og grapefrukt bør man fjerne det ytterste laget på skallet, mens sitron og lime kan beholde skallet på. Da bør du enten kjøpe økologisk eller vaske skallet godt!

Hun forklarer at også brokkoli er et godt alternativ, men da er det aller best å bruke brokkolistammen, siden den inneholder mest vann.

- Hvitløk og chilli kan bli sterkt i store mengder og bør brukes med omhu. Druer bør pakkes tett og juices på lavt nivå. Kål bør deles i mindre biter og juices sammen med eple som balanserer kålsmaken, sier Paulsen Finne.

LES OGSÅ: Slik gjør du smoothien enda sunnere

Tilsett litt D-vitamin

På denne tiden av året kan det også være lurt å tilsette litt andre ingredienser i smoothie og juice - blant annet D-vitamin.

- Tilsett noen dråper D-vitamin på denne årstiden hvor solen står lavt på himmelen. Vi får ikke nok sol på huden til å produsere det vi trenger av D-vitamin og kan med hell ta tilskudd fra oktober og ut april, forteller Pauslen Finne.

Healthy vegetable juices on a wooden table. Selective focus Foto: bit24 - Fotolia
Healthy vegetable juices on a wooden table. Selective focus Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

- Mange ønsker også å gjøre juicene sine ekstra næringsrike og sunne og tilsetter kosttilskudd i form av hvetegress, spirulina, hemp protein, omega-3 oljer og lignende.

Da er det egentlig bare å sette i gang med juicing og smoothie, og et godt sted å starte er med noen av disse supersunne og smakfulle variantene:

LES OGSÅ: 3 grønnsaker det alltid er verdt å spise

Juice av grønnkål/spinat og eple

- Juice med eple, spinat og ingefær er en super kombinasjon. Eple er rikt å fiberet pektin som er bra for fordøyelsen, samt kalium som er viktig for kroppens syre/base balanse. Spinat er rikt på betakaroten (antioksidanter), jern og klorofyll (som er blodrensende) og ingefær er energigivende og virker betennelsesdempende, sier Paulsen Finne.

Du trenger:

 • 1 neve grønnkål eller spinat
 • 2 epler
 • 5-6 cm agurk eller squash
 • 1 liten neve mynteblader
 • 1/3 sitron og 3 biter fersk ingefær

 

En klassisk bær-smoothie:

BÆR SMOOTHIE: Perfekt til barna. Tilsett litt olje for å øke næringsinnholdet. Foto: Diana Vyshniakova - Fotolia
BÆR SMOOTHIE: Perfekt til barna. Tilsett litt olje for å øke næringsinnholdet. Foto: Diana Vyshniakova - Fotolia Vis mer

- Når det gjelder smoothies så bruker du flytende væske og hele frukten/bær/grønnsaker. På den måten får du med deg alle fibrene, og smoothien blir derfor også tykkere.

- Både fersk og frossen frukt kan brukes. Av væske kan du bruke juice, grønnsaksjuice, kokosmelk, vann, farris/bris, banan, mango, avokado og bær du liker, sier Finne Paulsen.

Du trenger:

 • 3-4 dl kokosmelk (el ris-soyamelk)
 • 1 banan
 • 200-300 gram frosne bær etter ønske (bringbær, jordbær eller ligenende)
 • Saft og revet skall (uten det hvite) fra 1/2 sitron
 • 3 ss kaldpresset olje (linfrøolje, Udos Choice eller ligenende)
 • Eventuelt litt kaneldryss på toppen (kan også . tilsettes proteinpulver om ønskelig)

- For ekstra proteinrik smoothie kan det tilsettes proteinpulver, malte nøtter eller egg. Rør gjerne inn litt olje etter ønske til slutt; olivenolje, kokosolje, linfrøolje, omega-3 olje og noen dråper D-vitamin.

Smart smoothie

- Brokkoli er noe av det smarteste du kan spise. Sammen med andre mørkegrønne grønnsaker er det rikt på jern som er viktig for både liten og stor, forteller Guldbrandsen.

- Ha appelsinjuice (eller prøv deg fram med en annen type hvis du ønsker) i en blender. Brekk opp brokkoli og ha den i blenderen sammen med bær og isbiter. Kjør alt sammen til en jevn smoothie.

Du trenger:

 • 3 dl appelsinjuice
 • ½ stk brokkoli
 • 200 g skogsbærblanding
 • 6 stk isbiter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer