Hjerte- Og Karsykdom

Slik øker du det gode kolesterolet

Senker risikoen for hjertesykdom - den hyppigste dødsårsaken blant kvinner.

RIKTIG KOSTHOLD ER VIKTIG: Et sentralt grep for å øke det gode kolesterolet (HDL) i kroppen er å endre kostholdet. Se hva mer du kan gjøre lenger ned i saken.  Foto: Colourbox.com
RIKTIG KOSTHOLD ER VIKTIG: Et sentralt grep for å øke det gode kolesterolet (HDL) i kroppen er å endre kostholdet. Se hva mer du kan gjøre lenger ned i saken. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Visste du at enkelte typer fett faktisk kan være til fordel for kroppen din?

Andre derimot bør du sky som pesten. Det gjelder spesielt de variantene av fett som kan bidra til at det gode kolesterolet i blodet ditt synker, og det dårlige øker.

For mye av det dårlige kolesterolet kan medvirke til hjerte- og karsykdommer, som er den hyppigste dødsårsaken blant norske kvinner.

Men akkurat som det er mulig å senke det dårlige kolesterolet i blodet, er det også mulig å øke det gode kolesterolet, skriver helsenettsiden LiveStrong.com.

LES OGSÅ: Slik kommer du i kolesterolbalanse

Steg 1 - oppsøk legen din

Det første du bør gjøre, er å ta kontakt med legen din for en blodprøve som vil vise om kolesterolet er innenfor de normale nivåene.

Etterpå vil han gå gjennom resultatene sammen med deg, og gjøre klar hvordan nivåene på både det dårlige (LDL) og det gode (HDL) kolesterolet er.

BEGYNN MED REGELMESSIG TRENING: Kondisjonstrening er et viktig grep for å sende det dårlige kolesterolet og øke det gode.  Foto: Per Ervland
BEGYNN MED REGELMESSIG TRENING: Kondisjonstrening er et viktig grep for å sende det dårlige kolesterolet og øke det gode. Foto: Per Ervland Vis mer

Steg 2 - begynn å trene

For å øke det gode kolesterolet i kroppen, er trening viktig. Snakk med en instruktør eller en personlig trener som kan sette opp et program på 20-30 minutter med kondisjonstrening hver dag (helst).

Det er også mulig å dele opp treningen i kortere økter gjennom dagen, men for at du best mulig skal øke HDL-kolesterolet, bør du gradvis øke lengden på økten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Derfor bør du drikke vin i kveld

Steg 3 - vekten din

En stor årsak til at det dårlige kolesterolet øker og det gode kolesterolet synker, er overvekt. Hvis nivåene dine er dårlige, er det å gå ned i vekt til stor hjelp.

Husk at kjappe dietter ikke er den beste løsningen for deg som vil ned i vekt, men at livsstilsendringer vil ha bedre effekt i det lange løp.

MAT ER VIKTIG: Mange forskjellige matvarer kan bidra til å øke det gode kolesterolet. Blant annet innholdet av omega 3 i fet fisk.  Foto: Colourbox.com
MAT ER VIKTIG: Mange forskjellige matvarer kan bidra til å øke det gode kolesterolet. Blant annet innholdet av omega 3 i fet fisk. Foto: Colourbox.com Vis mer

steg 4 - Velg riktig mat

Når det kommer til kosthold, er det viktig å ta valg som er godt for hjertet ditt. Det inkluderer blant annet at du bytter ut kaloririk mat som fast food med frukt, grønnsaker og grov brødmat.

I tillegg kan du bidra til å øke det gode kolesterolet ved å tilsette mer fiber i kostholdet ditt og i tillegg inkludere mer mat som er rik på omega 3-fettsyrer.


(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Bedre for hjertet enn smør

Steg 5 - medisiner

Hvis kolesterolnivåene dine er så høye at du er spesielt utsatt for hjertesykdom, bør du snakke med legen din om eventuelle medisiner som bidrar til å øke HDL-nivåene.

Ifølge den amerikanske nettsiden er de vanligste medisinene som blir brukt statiner. Det er også mulig å ta kosttilskudd som vitamin B3, eller få det fra kostholdet ved hjelp av okse, svin, kylling, egg, melk, kornvarer, grovt brød og belgfrukter.

Ikke forhast deg

Men selv om alle disse rådene er viktige hjelpemidler for å øke det gode kolesterolet, skal du huske at du ikke forhaster deg og gjør endringene for brått.

Snakk med legen din og eventuelt en ernæringsfysiolog som kan gi deg gode råd og oppfølging.

LES OGSÅ: Grønn te holder kolesterolet i sjakk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer