Psykisk Helse

Slik overvinner du flyskrekken!

Riktig pusteteknikk og tankegang er viktig.

IKKE UVANLIG: Nesten 40 prosent av verdens befolkning sliter med en form for flyskrekk.
IKKE UVANLIG: Nesten 40 prosent av verdens befolkning sliter med en form for flyskrekk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som kjenner at pulsen stiger, svetten pipler og kvalmen dukker opp bare ved tanken på å sette deg på et fly?

Da er du ikke alene!

Nær 40 prosent av verdens befolkning sliter med en eller annen form for flyskrekk, og hele én av ti av disse er så sterkt plaget at de ikke klarer å sette seg på et fly.

Å få hjertet i halsen og høy puls når vi skal på langtur i luften, er imidlertid ikke så rart når man tenker over det.

Det å fly går nemlig imot alle menneskelige instinkter, og de fleste av oss flyr for sjelden til at vi klarer å bli helt vant med det.

Har du først utviklet flyskrekk, er det heller ikke så lett å vite hvordan du skal håndtere eller behandle det. I tillegg er det utrolig plagsomt, ubehagelig og ikke minst upraktisk (hvertfall hvis det ikke finnes alternative transportmetoder).

LES OGSÅ: Slik unngår du koffertkøen

To kategorierHar du flyskrekk?
Ifølge dr. Alison Smith, psykolog og rådgiver for helsenettstedet til Daily Mail (ekstern lenke), er faktisk flyskrekk en av de vanskeligste fobiene å overvinne.

- Personer med flyskrekk kan deles inn i to kategorier – de som er redde for at det skal skje en mekanisk feil med flyet og at det skal styrte, og de som er redde for hva slags reaksjoner de kan få av å være på et fly (som for eksempel klaustrofobi og panikkanfall), forklarer hun:

- Med viljestyrke og behandling kan du imidlertid overvinne denne frykten, og jeg har utarbeidet noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Ifølge Smith er det fem ting du bør prøve å jobbe med i et forsøk på å overvinne flyskrekken (er du sterkt plaget bør du imidlertid oppsøke lege/pyskolog og vurdere ekstra behandling).

LES OGSÅ: Mye jobbreising kan gi helsetrøbbel

Ja
 
(61%)
Kanskje litt
 
(20%)
Nei, egentlig ikke, men jeg blir litt stressa av turbulens
 
(10%)
Nei
 
(9%)

Her er Smiths tips:


1. Forstå frykten din

Flyskrekk kan faktisk være genetisk, noe du har lært/fått gjennom foreldrene dine, eller forårsaket av dårlige opplevelser.

Når vi blir redde utløses adrenalin i kroppen. Dette får hjertet til å slå fortere og blodtrykket til å øke, slik at kroppen klarer å distribuere nok oksygen til musklene i armene og beina.

Blodtilførselen til andre kroppsdeler vil imidlertid bli dårligere, noe som kan føre til at fingrene og tærne kjennes kalde ut.

Andre symptomer kan være økt pusting, kvalme og svetting.

Ifølge Smith er det svært viktig at du ikke kritiserer eller straffer deg selv på grunn av flyskrekken. Det vil kun forverre situasjonen.

- Innse at du har denne frykten, så blir det enklere for deg å overvinne den, sier hun.

2. Hold deg motivert

Minn deg selv på hvorfor du ønsket å fly til å begynne med. Kanskje du skal på ferie, eller treffe en venn du ikke har sett på lenge.

Ifølge Smith er det sjelden en negativ grunn til at folk flyr. Minn deg selv på at du skal noe morsomt/hyggelig, så blir det lettere.

3. Pust riktig

Et av de vanligste symptomene ved flyskrekk er økt pust. Det å prøve å kontrollere pusten før og under en eventuell flytur kan roe deg ned og forhindre andre symptomer som kvalme og svimmelhet.

Når du sitter på flyet, kan du føle deg litt ør i hodet. Dette er som regel på grunn av akkurat dette med for hurtig pusting.

For å roe pusten, bør du, ifølge Smith, prøve å lære deg til å puste mer med magen, mens du tar inn mindre volume med luft.

- Dette kan du øve på ved å legge deg ned og plassere en bok på magen, rett under ribbeina, forklarer Smith:

- Når du puster inn skal boken heve seg mens mellomgulvet trekker seg sammen, og bevege seg mer mot buken etter hvert som lungene utvider seg. Det er viktig at buken beveger seg høyere opp enn brystet. Det beste er å puste cirka ti pust i minuttet, og for å oppnå dette bør hvert innpust vare i tre sekunder og hvert utpust vare i tre sekunder.

4. Se frykten «i hvitøyet»

Ifølge Smith kan du aktivere frykten din ved å innbille deg at du er i en skremmende situasjon. Dette kan også være med på å hjelpe deg til å takle frykten bedre.

- Psykologer bruker ofte et såkalt ubehagsnivå (subjective unit of distress – SUD) for å følge utviklingen av det som skjer når fobien/frykten oppstår. SUD involverer blant annet at personen må skrive ned en liste over de mest skremmende aspektene ved fobien sin og rangere disse på en skala fra én til ti (én er minst skremmende, ti mest skremmende), sier Smith.

Ifølge psykologen kan du også bruke denne behandlingsmetoden for å komme til bunns i din egen fobi.

- Start med å visualisere deg selv mens du gjør den minst skremmende tingen, som for eksempel prosessen med å finne setet ditt på flyet. Det er viktig at du klarer å leve deg inn i denne «fantasien». Så fort du merker at du blir urolig, holdt dette «bildet» i hodet ditt. Etter en stund vil kroppen din (mest sannsynlig) roe seg ned. Tenk at du går ned midtgangen på flyet, plasserer håndbaggasjen i hyllene over og setter deg ned. Når du klarer å tenke på dette uten å få panikk, beveg deg til neste punkt på listen din, forklarer Smith.

Å gjennomføre denne øvelsen 20 minutter hver dag vil hjelpe deg godt på vei med å overvinne flyskrekken.

5. Aksepter situasjonen

Ikke forvent at du skal være helt fryktløs når du flyr – de fleste av oss blir litt nervøse når det er turbulens på et fly.

Ifølge Smith bør du imidlertid passe på at du ikke overdriver sannsynligheten for at noe vil gå galt.

- Stol på statistikken og ikke tenk det verste, forklarer hun.

Etter flyturen bør du identifisere situasjonene/tingene du oppfattet som vanskelig/stressende, og prøve å utarbeide en plan for hvordan du skal prøve å håndtere det bedre neste gang.

Mer informasjon om flyskrekk og behandling kan du finne på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett).

LES OGSÅ: Derfor er flymaten kjip

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer